Manufactura de Brânză (Sajtmanufaktúra), brânza alpină din inima Ardealului la Expoziția și Târgul de Brânzeturi Agricultura
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1055 Vizualizări

Manufactura de Brânză (Sajtmanufaktúra), brânza alpină din inima Ardealului la Expoziția și Târgul de Brânzeturi

La Expoziția și Târgul de Brânzeturi din 5 aprilie, eveniment organizat de către Atelierul de Prezentare Petry, premiat la Hungarian Quality Product Award în anul 2016, au venit producători din teritoriul Ardealului, mai exact din județele Cluj, Mureș, Harghita și Covasna, care au oferit gurmanzilor brânzeturi moi, proaspete, afumate și măturate, preparate din lapte de vacă, bivol, capră sau oaie, asaltând din nou strada Scăricica cu miresme îmbietoare.

Printre aceștia s-a numărat și Manufactura de Brânză (Sajtmanufaktúra).

Producătorii din Cund au niște cașcavaluri absolut delicioase și aromate. Ei au particpat la concursul din cadrul evenimentului (ocupând locul II) cu un cașcaval natur și unul îmbibat în vin, ambele produse în aceeași zi. Puteți afla mai multe despre ei chiar pe site-ul lor, www.manufacturadebranza.ro.

Reporter: Cum ați putea descrie produsele dvs.?

Istvan Varga: Noi producem brânză maturată după metoda elvețiană, practic brânza alpină se numește ea. Este o o bânză care în mod preponderent se face din lapte crud. Laptele pe care îl folosim noi în producție vine din ferma noastră, avem în jur de 35 de vaci cu lapte. Secretul gustului un pic mai deosebit al acestei brânze e faptul că vacile își petrec vara complet pe pășune, mănâncă doar iarba bogată în mirodenii din Ardeal. Iarna, încercăm să le dăm fân bun, fân de lucernă, fără nutrețuri combinate, fără siloz, fără borhoturi, cât se poate de natural pentru vacă. Pentru noi există un singur detriment, și anume că cantitatea lapteului este redusă, în schimb avem o calitate deosebită din care poate ieși un produs desăvârșit.

Rep.: Care este rețeta folosită?

I.V.: Noi folosim lapte crud, niciun fel de pasteurizare, nefăcând acest lucru, nici nu suntem obligați să adăugăm enzime, clorură de calciu și alte lucruri asemănătoare, folosim doar mirodenii, și pentru conservare apă sărată din Sovata.

Rep.: Ce fel de sortimente produceți momentan?

I.V.: În total avem 10 sortimente, brânza de bază fiind natur. Pe aceasta o îmbibăm în vin, ieșind brânza îmbibată în vin roșu, brânza cu chilli și ciocolată, brânza cu nuci îmbibată în coniac, brânza cu cărbune, o brânză neagră, respectiv câteva cu mirodenii – piper, ierburi provensale, busuioc, leurdă, chimen.

Rep.: Unde puteți fi găsiți la Târgu-Mureș?

I.V.: Avem un magazin de desfacere la noi în atelierul din Cund, dar livrăm aproape zilnic în Târgu-Mureș. De asemenea, încercăm să participăm la târgurile pentru meșteșugari, de alimente. Urmează Târgul de Paști de la Promenada Mall, Târgul Cetății și Agromania expo în mai.

Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE