Home / Eveniment / „Basmul fotbalului”, o carte de…poveste

„Basmul fotbalului”, o carte de…poveste

Distribuie

După ce în mai multe orașe din România a avut loc lansarea volumului „Basmul Fotbalului”, autor Marian Nazat, evenimentul s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii și la Târgu-Mureș. Acesta a avut loc în prezența unui public numeros, în sala Casei de Cultură „Mihai Eminescu”. Echipa care a prezentat evenimentul a evoluat în formula: Marian Nazat, desemnat vârf, fiind autorul golurilor (capitolelor), primarul Târgu-Mureș Dorin Florea, postat de organizatori pe postul de libero, Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea”, cronicarul sportiv Aurel Rațiu, Cornel Cacoveanu, fost președinte la ASA Târgu-Mureș, ulterior la Steaua. Aceștia au fost plasați aleatoriu, deoarece nu era întrunit un lot pentru a alcătui un „11”. La fel i-a fost acordat și rolul de „arbitru” Monicăi Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș.

Așa cum reiese și din prezentare, întreg eveninemtul s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, cu fair-play deplin, dedicat valorilor fotbalului românesc, la toate nivelurile, echipe naționale, cupe europene, competiții interne, dar și povestiri din viața unor echipe sau jucători de legendă. Autorul a pornit în urmă cu câțiva ani în această adevărată aventură cu Marius Mitran, un alt cunoscut jurnalist sportiv, ajungând până la urmă să definitiveze singur proiectul. Cuvintele de deschidere, sau „fluierul de start” a fost dat așadar de Monica Avram. „Fotbalul în orașul nostru a avut o frumoasă tradiție și dacă în sală se află multe femei asta înseamnă că a fost iubit de toată lumea, iar organizarea acestui eveniment este o onoare pentru noi”, au fost cuvintele rostite de Monica Avram.

Pase oferite celor din „staff”

 

Primul care a primit pasa a fost primarul Dorin Florea. Acesta și-a exprimat la rândul său recunoștința pentru invitația primită din partea organizatorilor la un eveniment cu o asemenea încărcătură emoțională.

„Sportul ne-a capacitat și ne capacitează pe toți, iar fotbalul a avut dintotdeauna un loc de cinste și suntem onorați să găzduim acest evenimet. Vă mărturisesc că la început am avut o ezitare, nu știam care este subiectul cărții, dar după ce am parcurs câteva zeci de pagini am ajuns la concluzia că totul a fost făcut cu multă pasiune, o carte scrisă foarte frumos și sigur o voi citi până la sfârșit. Este un subiect care poate acapara pe oricine și sunt convins că cei care o vor citi nu au ce regreta și o vor da din mână în mână. Târgu-Mureșul a avut dintotdeauna tradiție în fotbal și a dat multe talente fotbalului românesc, iar în această carte sunt scoase în evidență și aceste aspecte, o mică părticică din istoria sportivă a orașului nostru. Felicit autorul și îi urăm ședere plăcută la noi, iar cititorilor lectură plăcută”, au fost cuvintele primarului Dorin Florea.

Următorul care a intrat pe teren a fost Dimitrie Poptămaș, care a trecut de la depănat amintiri din perioadele în care tehnologia nu permitea ca iubitorii sportului să urmărească în direct competițiile sportive, nici chiar pe undele radio, perioade în care oamenii se adunau pentru a urmări un meci de fotbal în jurul celor care aveau un radio, ulterior în fața unui televizor.

 

„Ioan Chirilă contemporan”, comparația lui Aurel Rațiu

 

Unul dintre cei mai prolifici autori de publicații sportive mureșeni, Aurel Rațiu a fost cel care a înscris următorul punct. Acesta a făcut la rândul său un scurt istoric al fotbalului românesc, punctând cu precădere perioadele în care echipele naționale ale României aveau în componență jucători din zona Transilvaniei și Banatului. Aurel Rațiu l-a asemuit pe autorul cărții „Basmul Fotbalului” cu inegalabilul cronicar Sportiv Ioan Chirilă, numindu-l pe Marian Nazat „Ioan Chirilă contemporan”. „Marian Nazat s-a străduit și cred eu că a reușit să se exprime așa cum a făcut-o și Ioan Chirilă. Citind cele două volume ale cărții (cele două volume cuprind peste 1 300 pagini-n.r.) am avut momente când simțeam de parcă ar fi fost scrise de Ioan Chirilă. A scris această carte cu multă pasiune, pasiunea pentru fotbal, cuprinzând în conținutul ei diferite momente din viața echipelor și a unor jucători, cu idoli, o carte dusă la bun sfârșit de un autor care a pus mult suflet. Găsim în această carte amintite momente memorabile din istoria fotbalului românesc, cu primele participări la Campionatele Mondiale, participări europene și momete din fotbalul intern, cu jucătorii echipelor care au făcut istorie în orașele lor”, au fost câteva din secretele împărtășite despre volumul lui Marian Nazat.

Următoarea pasă i-a fost oferită lui Cornel Cacovean, cel care s-a aflat la conducerea echipei ASA Târgu-Mureș timp de peste două decenii, plecat ulterior la Steaua, revenit apoi la Târgu-Mureș, dar în perioada de decădere. Acesta a ținut să sublinieze faptul că a ajuns la ASA din județul Alba, iar din localitatea Ocna Mureș s-au ridicat numeroși jucători ajunși la echipe din prima ligă și în loturile naționale de junior, tineret sau în prima reprezentativă. Nu i-a uitat nici pe cei câțiva jucători ai fostei ASA a anilor de glorie 70 prezenți în sală, jucători care se aflau în echipa care participa în perioada 1974-1977 de trei ori în Cupa UEFA și a disputat o finală a Cupei Balcanice, unii selecționați în reprezentativele României. Cei prezenți au fost Solyom Csaba, Hajnal Iuliu, Florea Ispir, Fazakas Arpad, Tică Varodi, George Ciorceri.

Volumul, lansat în orașele care au însemnat ceva pentru autor

 

Cum era de așteptat, la final a punctat și autorul Marian Nazat. Acesta a smuls ropote de aplauze din parte celor aflați în „tribună” cu „execuțiile” sale. Punctând faptul că era mic copil atunci când urmărea cu mare interes echipa târgumureșeană care se afla în prim planul fotbalului românesc în anii 70, a uimit asistența înșirând aproape fără să omită pe cineva lotul ASA-ului din acei ani. Marian Nazat și-a „argumentat” ca un adevărat procuror, ceea ce și este, amintindu-și diverse momente memorabile din istoria echipei mureșene. „Eram un mare fan al ASA-ului, urmăream cu mare atenție la radio meciurile lor și este păcat ca un oraș ca Târgu-Mureșul să nu aibă o echipă în prima divizie. Cartea este una ușor de citit, pe înțelesul tuturor, începută și încheiată cu finale europene, cu Real Madrid în prim plan. Cu intenția de a o încheia când împlineam vârsta de 55 de ani, cartea are atâtea capitole, cu momente importante din fotbalul mondial, european și românesc. Din diverse motive nu am reușit acest lucru. După ce am fost cu lansarea de carte la Deva, Iași sau Timișoara, orașe care au însemnat pentru mine ceva, unele nu doar din punct de vedere fotbalistic, am ținut să fac acest lucru și la Târgu-Mureș. Este orașul care îi mai are și acum printre ei în sală pe câțiva dintre edevărații eroi (înșirându-i pe cei amintiți mai sus), oameni a căror exemple ar trebui să fie urmate de cei tineri. Este orașul care l-a dat pe Hajnal și pe Laci Bölöni, după părerea mea unul dintre cei mai mari fotbaliști ai României. Aici îmi permit o paranteză, ca o părere personală. Mergeam uneori la meciuri doar să-l văd pe el și cred că fără el Steaua nu cucerea Cupa Campionilor. A fost cel care a oferit echipei inteligența și luciditatea de a junge la acea performanță”, au fost concluziile lui Marian Nazat.

La finalul evenimentului, în holul Casei de Cultură „Mihai Eminescu” cei prezenți s-au așezat la rând pentru a achiziționa celor două volume ale „Basmului” și își făceau poze alături de cei care au fost prezenți din „Generația de Aur” a echipei ASA Târgu-Mureș.

Cele două volume au prețul de 80 de lei și vor putea fi achizționate în curând de la Biblioiteca Județeană.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.