BEC a trecut prin sită candidaturile Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

BEC a trecut prin sită candidaturile

Biroul Electoral Central (BEC) în data de 4 aprilie, respectiv 6 aprilie, a făcut publică situația de admitere sau de respingere a candidatuilor partidelor și alianțelor electorale, precum și pe cele ale candidaților independenți, care și-au depus dosarele și semnăturile de susținere la sediul BEC până în data de 28 martie.

Astfel, în 4 aprilie, au fost admise candidaturile următoarelor partide și alianțe electorale – Partidul Social Democrat (PSD), Alianța Electorală 2020 Uniunea Salvați România-Partidul Libertate, Unitate, Solidaritate (2020 USR PLUS), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Partidul Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), Partidul PRO România (PPR), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul România Unită (PRU), precum și cea a candidatului independent, susținută de asociațiile din Moldova care militează pentru construcția Autostrăzii A8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni, Carmen-Gregoriana Tudoran.

În schimb au fost respinse candidaturile depuse de Partidul Națiunea Română (PNRO), Partidul Oamenilor Liberi (POL), Partidul Democrației și Solidarității (DEMOS) și cele ale candidaților independenți Ana-Daniela Dobre și Tiron Octavian-Iulian.

La două zile distanță, au fost admise dosarele de candidatură ale următoarelor partide – Partidul Social Democrat Independent (PSDI), PRO DEMO (PPRO) – ADMIS ÎN PARTE, Blocul Unității Naționale (BUN), Partidul Socialist Român (PSR), și cele ale candidaților independenți Simion George-Nicolae și Costea Peter.

În aceeași zi au fost respinse listele următoarelor partide: Partidul România Mare (PRM), Partidul Forța Pensionarilor (PFP), Dreapta Liberală (DL), Partidul Comunitar din România (PCDR), Partidul România Noastră (PRN), Partidul Neamul Românesc (NR), Partidul Noua Românie (PNR), și dosarele de candidatură ale mai multor candidați independenți – Dumitrache Sevastița, Rotaru Ilie, Nuț Gabriela-Ștefania și Luminița Velciu.

Menționăm că aceste decizii ale Biroului Electoral Central nu sunt finale. Conform calendarului pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019, până la data de 12 aprilie se pot depune contestații privind admiterea sau respingerea candidaturilor. Soluționarea contestațiilor va fi efectuată până în data de 15 aprilie, lista partidelor și a candidaților independenți admiși pentru alegerile europarlamentare urmând să fie definitivă în data de 16 aprilie.

Până la data limită de 18 aprilie, candidații care vor rămâne în cursa pentru europarlamentare trebuie să facă publice declarațiile de avere și de interese. Acestea pot fi vizualizate pe site-ul Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 2019, europarlamentare2019.bec.ro, la secțiunea Candidați.

Campania electorală propriu-zisă va debuta în data de 27 aprilie și se va finaliza la 25 mai, ora 7, cu o zi înainte de deschiderea urnelor.

Scurte precizări de bun simț…

Conform tratatelor Uniunii Europene, Parlamentul European repartizează locurile între statele membre pe baza principiului „proporționalității degresive”. Astfel, are loc o repartizare echitabilă a locurilor din Parlamentul European. Statele cu o populație mai mare vor avea mai multe locuri, dar statele cu un număr al populației mai mic vor avea mai multe locuri decât ar reieși dintr-un calcul proporțional.

Pentru legislatura 2019-2024, numărul total al deputaților din Parlamentul European va fi de 705, cu 46 mai puțin decât în mandatul trecut în urma retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Pentru această legislatură, România are alocate 33 de locuri de eurodeputați, în creștere cu un mandat față de legislatura 2014-2019.

În baza dreptului de a fi ales, participă în cursa electorală pentru locuri în Parlamentul European, ca reprezentanți ai României, doar cetăţenii români care au drept de vot şi au împlinit, până în ziua de referinţă inclusiv, vârsta de 23 de ani sau cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, sub rezerva îndeplinirii cerinţelor Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În ziua votului (26 mai) persoanele cu drept de vot vor putea vota la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.

În cazul în care votantul nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului, acesta poate vota la orice secție de votare, fiind înscris pe listele electorale suplimentare. La fel se întâmplă și dacă se află, în ziua votului, în străinătate, deoarece se află înscris pe listele electorale suplimentare din secțiile de votare organizate în diaspora.

Persoanele cu drept de vot care nu se pot deplasa până la secția de votare, din motive de boală sau invaliditate, la cererea lor scrisă, depusă cel târziu în ziua de dinaintea alegerilor (25 mai, în cazul alegerilor europarlamentare din acest an), însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Pentru mai multe detalii în ceea ce privește legislația și modul de organizare al alegerilor europarlamentare din 2019, se poate consulta pagina oficială a Autorității Electorale Permanente (AEP), roaep.ro.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE