Cristian Chirteș afirmă că PNL se opune vehement retrocedărilor abuzive Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Cristian Chirteș afirmă că PNL se opune vehement retrocedărilor abuzive

După ce Partidul Comunist a făcut cu mâna în semn de la revedere poporului român și după ce s-a urcat în elicopter să plece spre orizonturi mai „siberiene”, lăsând, însă, în activitate, câteva mici structuri și tovarăși, un fior al dărniciei s-a pogorât peste mândra țară. Dărnicie, evident, în domeniul reîmproprietăririlor. România post-decembristă are o mână mare și largă când vine vorba de dat proprietăți „înapoie”, la strănepoții celor cărora pământurile, pădurile și locuințele le-au fost luate de către partidul proletarilor, tânăr în România, la acea vreme. De multe ori aceste retrocedări își au rostul. Abuziv, proprietatea a fost luată de la Te Miri Cine și fie păstrată în folosința statului, fie dată în folosința hoardelor patriotice care ieșeau pe ușile uzinelor. La începuturile vieții democratice a fost o debandadă generală în ceea ce privește privatizarea și retrocedarea, dar apele s-au mai liniștit, cu timpul. Cu toate acestea, aparenta calmitate este încă bântuită de fiorul și nostalgia retrocedărilor…

E bine că încă mai avem păduri…

Partidul Social Democrat (PSD), la inițiativa președintelui Liviu Dragnea și a altor șase deputați și senatori, membri ai PSD, a înaintat un proiect de modificare și completare a Legii nr. 1/2000 de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere. Până în prezent, urmărind evoluția procesului legislativ al propunerii de pe site-ul Camerei Deputaților, cdep.ro, proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

Cristian Chirteș, președintele Partidului Național Liberal (PNL) Mureș, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sfârșitul lunii martie, a afirmat că atât el cât și partidul din care face parte se opun acestei inițiative și explică faptul că proiectul este un răspuns dat de PSD la pierderea suferită de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în toate instanțele de judecată, în fața Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva cu privire la împroprietărirea Bisericii cu cca. 160 de mii de hectare de pădure.

„Eu am votat împotriva acestui proiect de lege, în Senat. Acest proiect de lege iniția de către PSD dorește împroprietărirea unor culte, și nu numai. De unde a plecat problema? Arhiepiscopia Sucevei (și Rădăuților n.r.) a pierdut procesul cu Romsilva. Acele păduri, peste 160 de mii de hectare, nu au aparținut niciodată bisericii. Ele au fost date în folosință pentru a lua uzufructul de pe acele păduri. Au pierdut în toate instanțele procesul cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și, iată, printr-un proiect de lege se dorește reîmproprietărirea acelor suprafețe”, a explicat Cristian Chirteș.

… de retrocedat cultelor

Or, „a folosi” sau „a administra” nu este egal cu „a deține” sau „a avea în proprietate”. De aceea, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a protestat vehement împotriva acestei inițiative afirmând că proiectul este neconstituțional și nu respectă nici Codul Silvic, poziție pe care o adoptă și președintele PNL Mureș.

„Peste asta, au venit parlamentari PSD, fără să dau nume, și au solicitat împroprietărirea și altor culte din proprietatea publică a statului român. Sunt de acord cu ce au făcut sindicatele din silvicultură cu pichetarea acestei legi. Eu chiar am avut o discuție cu membrii Federației sindicale. Ca Partid Național Liberal respectăm proprietatea. Dar nu oricum. Nu respectăm abuzurile”, a continuat președintele PNL Mureș.

Cutia Pandorei

Putem presupune că această Cutie a Pandorei, o dată deschisă, ar lăsa pădurile României în controlul acelor structuri care strigă „smerenie!!!” cu gura, în timp ce „bagă la ghiozdan” cu mâna.

În opinia lui Cristian Chirteș, problema este cu atât mai sensibilă cu cât legea ar permite oricăror culte să ceară drept de proprietate asupra pădurilor sau terenurilor, chiar dacă nu le-au avut niciodată în administrare. Mai mult, critică inițiativa legislativă ca fiind una „populistă”.

„Cred că este o propunere legislativă strict populistă și electorală de care speră PSD-ALDE să se folosească la viitoarele alegeri. În primul rând este și o măsură neconstituțională, împroprietărirea din bunul public al statului, al celor 20 de milioane de oameni, fiindcă acele bunuri, acele păduri, sunt ale tuturor. Sunt bunurile statului și nu cred că, astăzi, România trebuie să împroprietărească culte. Există alte forme de finanțare, există alte programe. Nu am nimic împotriva Bisericii, sunt un om credincios, sunt ortodox, dar împroprietărirea abuzivă a unor culte poate crea și la nivel național o mare agitație și se riscă să fie și o deschidere și spre alte împroprietăriri. De exemplu, culte care nu au avut niciodată terenuri în proprietate, culte care nici nu erau acum 100 de ani în România vor putea solicita suprafețe de pădure”, a afirmat președintele PNL Mureș.

În cazul în care proiectul devine lege, Cristian Chirteș afirmă, în final, că PNL va „ataca, cu siguranță, această lege la Curtea Constituțională.”

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE