FOTO: Lansarea volumelor dedicate Centenarului Marii Uniri în urma proiectului „100 de ani în 10 zile” Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 619 Vizualizări

FOTO: Lansarea volumelor dedicate Centenarului Marii Uniri în urma proiectului „100 de ani în 10 zile”

Luni, 8 aprilie, în clădirea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie de pe strada Nicolae Iorga a avut loc mult așteptata lansare a volumelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

În urma proiectului cultural „100 de ani în 10 zile”, organizat în perioada 18-28 octombrie 2018 la Târgu-Mureș, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Asociația Transilvană pentru Cultură, UMFST Târgu-Mureș, Academia Română și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, când în cadrul universității s-au desfășurat conferințe științifice, concerte și multe alte evenimente, au fost scoase 4 volume dedicate istoriei, dreptului, învățământului și economiei.

Prezenți la eveniment au fost prof. dr. Maria-Ana Georgescu, membru al Departamentului de Management – Economie din cadrul UMFST Târgu-Mureș, prof. dr. Cornel Sigmirean, membru al Senatului UMFST Târgu-Mureș, conf. dr. Daniela Ștefănescu, decan al Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu-Mureș, cercetător științific gr. I doctor Silviu B. Moldovan, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române – Filiala Iași și lect. dr. Raul-Felix HODOȘ, UMFST Târgu-Mureș.

12 conferințe în 5 volume

„Este un eveniment într-adevăr important din punct de vedere editorial. Lansarea a patru cărți rezultate din patru manifestări științifice dedicate în toamna anului trecut aniversării Centenarului Unirii. A fost un proiect pe baza căruia s-au organizat 12 conferințe, aproape toate marile probleme ale României contemporane sau istoriei fiind cuprinse cu participarea cercetătorilor și cadrelor didactice din UMFST, de la Institutul Gh. Șincai din Târgu-Mureș și multor alți colegi de la alte institute de cercetări și universități din țară. Sunt volume care exprimă obiectivitatea și rigoarea cercetării”, a spus prof. dr. Cornel Sigmirean.

În total, au fost scoase și lansate patru volume dedicate Centenarului României la editura Hamangiu. Mai există un al cincilea volum din această colecție care va fi publicat la o editură din Italia, sub coordonarea Mihaelei Daciana Natea și a lui Lucian Săcălean și care se va axa pe Relații internaționale și Științe politice.

Actele Unirii, o incursiune în istorie

„Actele Unirii” este un volum coordonat de Cornel Sigmirean, Cristina Preutu și Silviu B. Moldovan. „Acest volum reunește 23 de studii despre momentul de la 1918, despre cum s-a reflectat 1 decembrie în conștiința românilor, în literatură, în istoriografie, în cultura românească în general, despre construcția națiunii în perioada interbelică”, a transmis celor prezenți prof. dr. Cornel Sigmirean. „Este un moment plăcut pentru că se discută mult dacă românii au prelungit prea mult banchetul de la 1 decembrie. Eu cred că România dincolo de exigențele noastre cu care o privim, și pe cea actuală și istoria ei, s-a dovedit o moștenitoare inspirată a fostelor imperii și mai ales s-a dovedit capabilă să dea coerență unei culturi și civilizații în spațiul Europei Centrale, dovadă că majoritatea țărilor care s-au creat în 1918, s-au dezmembrat în mare parte”, a completat profesorul.

Identitatea se menține cu surse financiare

„100 de ani de Servicii financiare în România” este un volum coordonat de Ion Stancu, Laura Elly Naghi și Raul-Felix Hodoș împreună cu Institutul de Studii Financiare.

„Ce legătură au serviciile financiare cu Unirea? Poate nu neapărat Unirea în sine, dar faptul că avem o țară cât de cât unită, se datorează și faptului că poate știm cum să ne chibzuim banii, cum să fim undeva într-o lume care evident este la acest moment multipolară, globalizată, dar în care trebuie să ne menținem identitatea. Nu se poate face acest lucru în lipsa unei susțineri financiare. Practic, într-o sută de ani am învățat și acest lucru”, a spus lect. dr.  Raul-Felix Hodoș despre volum.

Învățământul și toate fațetele sale

„100 de ani de învățământ. Perspectivele educației în următorii 100 de ani în România” reprezintă volumul pe coperta căruia apar cei mai mulți autori, 14 persoane în total. Ei sunt Mihai Pascariu, Nicolae Neagu, Emilian și Edit Dobrescu, Petruța Blaga, Mihai Maci, Alina Coman, Arina Modrea, Maria Georgescu, Ioan Macarie, Avram Tripon, Angela On, Alina Solovăstru și Cristiana Chira.

„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea. Ideea îi aparține lui Nelson Mandela și atunci vă dați seama câtă greutate capătă acest volum. Aș spune, că în esență, volumul cuprinde 13 contribuții a 14 autori, și e vorba de contribuții foarte diverse, pornind de la eseuri legate de sistemul de învățământ și educație, până la trecerea în revistă a momentelor istorice, ce s-a petrecut imediat după Marea Unire și cum s-au compatibilizat sistemele de învățământ din vechiul Regat și din Transilvania, iar alți autori s-au referit la forme de învățământ, la perspectivele sale. Consider că contribuiția fiecăruia este semnificativă, și exceptând o singură persoană, toți sunt cadre didactice în învățământul universitar sau preuniversitar”, a punctat prof. dr. Maria-Ana Georgescu.

Evoluția dreptului în România

„100 de ani de Drept în România” este un volum coordonat de Daniel Mihail Șandru, Irina Alexe, Raul Felix Hodoș și Sergiu Golub.

„Le mulțumesc  colegilor de la conferință pentru articole și colegilor coordonatori pentru contribuțiile fiecăruia la apariția acestui volum, un volum foarte interesant care debutează cu un studiu pe care Mihai Șandru l-a realizat și în care ne povestește despre ideea europeană  și ne aduce câteva precizări foarte importante care ne conduc la concluzia că Europa a fost dintotdeauna pentru românii care au trăit în aceste spații, Europa a fost visul, idealul național. S-a regăsit în Europa în egală măsură ideea juridică europeană în România care este descrisă de Mihai în studiul introductiv cu exemple concrete care vizează aplicarea și interpretarea dreptului UE în România. După acest studiu, urmează studiul meu care vizează funcția publică în România centenară, un studiu de mare actualitate astăzi pentru că astăzi discutăm despre funcția publică în România și ce ar trebui să fie, și citind vom realiza că aceleași dorințe, aceleași năzuințe le-au avut și cei care au înfăptuit România Mare”, a transmis Irina Alexe, prezentă prin Skype la eveniment.

Volumul are în total 40 de studii reunite în secțiunile sale, și anume dreptul internațional  public, dreptul public, dreptul privat, dreptul muncii și securității sociale, dreptul consituțional, dreptul penal și procedura penală și dreptul românesc, unde este o întreagă secțiune dedicată contribuției lui Alexandru-Papiu Ilarian de care s-a ocupat conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu.

„A fost greu, dar astăzi am finalizat practic ce ne-am propus încă de anul trecut din iunie. Daniela, colega mea, în calitatea dânsei de membru în Asociația Transilvană pentru Cultură, a lucrat poate cel mai greu la scrisul proiectului. L-am depus la Ministerul Culturii, am avut surpriza să fie acceptat și a fost pentru noi un și mai mare imbold ca să facem lucrurile să fie bine, în așa fel încât să ne aducem aminte cu plăcere de faptul că am sărbătorit împreună 100 de ani. Mulțumesc fiecărui coordonator pentru că ei au insistat pentru a aduce în timp articolele de bună calitate în așa fel încât să putem să edităm și să tipărim aceste volume cât mai aproape de eveniment”, a transmis la final lect. dr.  Raul-Felix Hodoș, inițiatorul acestui proiect.

Text și foto: Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE