Alex Văsieș la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 457 Vizualizări

Alex Văsieș la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”

Alex Văsieș, al 7-lea autor invitat în cadrul programului „Scriitori la școală” (2019), se va întâlni marți, 16 aprilie, cu elevi din trei clase de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș. Întâlnirile dintre poet și elevi vor avea loc în timpul orelor de limba și literatura română și sunt organizate de Asociația Podium cu ajutorul profesorului Bogdan Rațiu.

Născut în 1993, în Bistrița, Alex Văsieș e poet și traducător, în prezent fiind doctorand al Facultății de Litere – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A debutat în revista „Poesis Internațional” nr.3/decembrie 2010, și continuă să publice poezii în revistele: „Steaua”, „Tribuna”, „Echinox”, „Familia”, „Hyperion”, „Zona Nouă” sau „Poesis”.
I-au fost publicate trei volume de poezii: „Lovitura de Cap”, 2012, editura Casa de Pariuri Literare; „Instalația”, 2016, editura Cartea Românească; și „Oana Văsieș”, 2016, editura Charmides.

Alex Văsieș este unul dintre cei mai apreciați tineri poeți. În 2013, a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj, iar în 2017 Premiul „Tânărul poet al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. De asemenea, a fost nominalizat pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu Opera Prima, 2013, și la Premiile Revistei Observator Cultural, 2017.

A tradus numeroase grupaje de poezie pentru diferite publicații din țară, dar și cărți de poezie sau proză, precum „Câteva numere de magie” de Alice Notley (Editura Școala Ardeleană, 2017) și „Un proiect sângeros” de Graeme Macrae Burnet (Editura Art, 2017).

Volumul „Instalația” poate fi comandat de pe site-ul editurii Polirom: https://www.polirom.ro/carti/-/carte/6063/, iar „Oana Văsieș” de pe site-ul cartepedia.ro – https://www.cartepedia.ro/autor/alex-vasies-16215/.

Despre „Instalația”

„Studiat îndeaproape, nu e deplasat să afirmăm că niciunul din cei formați în atmosfera douămiismului și debutați în deceniul curent nu s-a dovedit în stare de performanțele stilistice etalate acum de Alex Văsieș. Cultivând o poezie formidabil construită, pompată cu afecte și lipsită de majoritatea problemelor celor aflați încă la început de drum, bistrițeanul învigorează lirica contemporană, blocată în formule sterile (biografism, neoexpresionism, vizionarism, minimalism, you name it), printr-un volum de versuri ce ar trebui receptat ca un adevărat eveniment al lumii noastre literare, nu doar pentru aceea că redă știința subtilă a dozării efectelor și figurilor poetice, dar și pentru prospețimea tematică bine-venită. Datorită calităților extrem de sugestive, elementele Instalației frizează exemplaritatea, consacrând – în mod definitiv – un nume”, a scris Alex Ciorogar, pentru revista Vatra, într-o recenzie publicată online în octombrie 2016.

10 autori în 6 licee

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.
Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Din păcate, prozatoarea Márton Evelin ne-a anunțat că nu va mai putea ajunge în Târgu Mureș în luna mai, când era programată întâlnirea cu elevii de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș. De aceea, am invitat-o pe autoarea Láng Orsolya, ne bucurăm că ne-a acceptat invitația. Láng Orsolya se va întâlni cu elevii Liceului de Artă în data de 7 mai.

Următoarele trei întâlniri din cadrul programului „Scriitori la școală” vor avea loc după vacanța elevilor. Marin Mălaicu-Hondrari va merge la Colegiul Național „Unirea”, Láng Orsolya la Liceul de Artă și László Noémi la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE