FOTO: „Biblioteca urbană” îi invită la lectură pe reghineni! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 753 Vizualizări

FOTO: „Biblioteca urbană” îi invită la lectură pe reghineni!

Începând de miercuri, 10 aprilie, în mai multe locaţii din municipiul Reghin au fost amplasate „biblioteci urbane”, concept prin intermediul căruia reghinenii (şi nu numai) sunt invitaţi să citească sau să facă schimburi de cărţi. Realizate cu migală şi pasiune de către voluntari inimoşi, prieteni ai cărţilor de la unităţile de învăţământ din municipiu, „bibliotecile urbane” îşi propun ca pe perioada sezonului călduros să ofere posibilitatea tuturor cetăţenilor interesați posibilitatea unei lecturi agreabile într-un spațiu recreativ. Detalii suplimentare despre „bibliotecile urbane” care au împânzit „Oraşul viorilor” am obţinut de la iniţiatoarea proiectului, Crina Slev, consilier personal al primarului municipiului Reghin.

 

Reporter: De unde a izvorât ideea campaniei şi care sunt obiectivele ei?
Crina Slev: Ideea campaniei noastre a venit odată cu instituirea anului 2019 drept „Anul Cărții” și lansarea programului național „România citește”. Proiectul nostru are drept scop promovarea lecturii în rândul tinerilor, atragerea celor mici dar și a celor mari spre lumea fascinantă a cărților. Ne-am dorit să implicăm unitățile de învățământ din municipiul Reghin, iar propunerea noastră cu privire la construirea unor biblioteci urbane de către elevii reghineni s-a bucurat imediat de un feed-back pozitiv din partea acestora. Prin intermediul acestei inițiative, Primăria Municipiului Reghin sprijină stimularea imaginației tinerilor și promovează lectura. Proiectul nostru se numește „Biblioteca urbană” și oferă oportunitatea comunității reghinene de a degusta lectura într-un mod neconvențional în spațiul liber.

Rep.: Cui se adresează campania?
C.S.: Această campanie se adresează întregii comunități, tuturor împătimiților de lectură și iubitorilor de carte din Reghin, dar și celor care nu sunt încă familiarizați cu tainele lecturii. Proiectul are ca scop incitarea spre lectură, trezirea interesului pentru opere literare diverse și promovarea lecturii într-un cadru public, deschis publicului larg. Spațiile în care se vor amplasa bibliotecile urbane vor oferi o nouă oportunitate de petrecere a timpului liber, într-un mod plăcut, în afara locuinței, doritorii având posibilitatea să răsfoiască și să citească la alegere, o carte din biblioteca în aer liber.

Rep.: Ce înseamnă conceptul de „bibliotecă urbană”?
C.S.: Conceptul de biblioteci urbane înseamnă biblioteci cu design unic, inovativ, realizate de către elevii înscriși în unitățile de învățământ din municipiul Reghin, amplasate în aer liber, în spațiul public. Ca locații pentru amplasarea bibliotecilor, am ales principalele puncte de recreere din oraș, aceste zone fiind bine cunoscute locuitorilor municipiului nostru – parcuri, piațetă etc. Ne-am propus să oferim spre lectură cărți din diverse domenii, bibliotecile urbane fiind aprovizionate din diverse surse: Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, bibliotecile instituțiilor de învățământ din municipiu, dar și donații ale persoanelor fizice care au dorit să se implice în campania noastră. „Biblioteca urbană” aduce cartea mai aproape de cititor și are drept scop trezirea interesului pentru lectură în rândul comunității. Prin intermediul acestui proiect, fiecare trecător poate împrumuta o carte, o poate citi pe loc sau o poate lua acasă cu condiția să o returneze sau să aducă o altă carte în locul ei. În acest fel, cărțile vor fi mereu prezente pe rafturile bibliotecilor urbane amplasate în municipiul Reghin.

Rep.: De ce consideraţi importantă promovarea lecturii în rândul tinerilor?

C.S.: Odată cu amplasarea acestor biblioteci urbane, ne așteptăm ca numărul locuitorilor pasionați de lectură să crească. Scopul nostru este de a aduce cărțile cât mai aproape de potențialii cititori, de toți cei care iubesc lectura și poate nu-și permit cumpărarea unei cărți. Credem că această campanie îi va atrage pe membrii comunității reghinene spre una dintre cele mai plăcute și mai folositoare modalități de petrecere a timpului liber, cititul. Lumea contemporană evoluează de la o zi la alta, știința și tehnica invadează toate domeniile, iar cu siguranță în era telefoanelor și a tabletelor și a e-bookurilor, lectura, răsfoitul unei cărți, cititul reprezintă o provocare pentru noua generație de liceeni. Lectura este un mijloc minunat de relaxare și detaşare, dar și o modalitate de a descoperi lucruri interesante, de a călători virtual în spațiu și timp sau de dezvoltare personală. „Ai carte, ai parte” este un concept pe care liceenii este important să îl înțeleagă și să îl aplice deoarece lectura este un instrument care dezvoltă posibilitatea de comunicare între oameni, făcându-se ecoul capacităților de gândire și limbaj. Importanța lecturii este evidentă și mereu actuală.

A consemnat Alex TOTH

Foto: Sorin MAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE