Magnolie uriaşă, cât casa, într-o localitate ardeleană! Stiri regionale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1367 Vizualizări

Magnolie uriaşă, cât casa, într-o localitate ardeleană!

O magnolie uriaşă, mai mare decât o casă, atrage în aceste zile privirile trecătorilor prin comuna sătmăreană Păuleşti. Copacul, care acum este mai mare decât vechiul conac lângă care a fost plantat, înfloreşte de circa un secol şi a fost martorul unor schimbări dureroase.
Cu siguranţă cel care l-a plantat nu şi-a imaginat că magnolia va avea puterea să înflorească şi peste o sută de ani şi că va avea de înfruntat vremuri foarte grele, precum războaie sau ocupaţii străine. Acum, vreme de două săptămâni, timp în care este înflorită, magnolia este din nou în centrul atenţiei.
În faţa conacului construit de către groful Teleki Imre există două magnolii. Localnicii spun că au fost mai multe, însă doar acestea au rezistat. Nimeni nu ştie cu exactitate când au fost plantate acestea, însă localnicii spun că au cel puţin 100 de ani. Unul dintre copaci s-a dezvoltat atât de bine, chiar dacă n-a fost îngrijit timp de zeci de ani, încât ai impresia că se află în cea mai renumită grădină botanică.
„Conacul Teleky Imre din Păuleşti a fost construit prin anii 1800, fiind mai mult o casă de vacanţă pentru familia lui Teleky Imre. După naţionalizare în conac a fost o şcoală generală, mai târziu a devenit restaurant, iar în ultimii ani tinerii din localitate organizau discotecă în această clădire”, se arată pe site-ul Primăriei Păuleşti.
În acest conac s-a scris şi istorie, fiind la un moment dat proprietatea lui Teleki Blanka.
Despre Teleki Blanka (1806-1862) se ştie că a fost o contesă maghiară care a militat pentru drepturile femeilor în imperiul austro-ungar. Şcolită la Muchen, Paris şi Budapesta, contesa a fondat o şcoală proprie de fete în Budapesta. Ea s-a implicat în revoluţia din 1848, şi a fost arestată câţiva ani mai târziu, în 1851, când a fost deconspirată pe motiv că ar fi adăpostit dizidenţi căutaţi de către autorităţi, în zona localităţii Păuleşti. A fost condamnată la 10 ani de închisoare, dar a fost eliberată după şase ani.
Ulterior, conacul a fost vândut lui Ilie Carol Barbu, fost prefect, cel care a condus destinele sătmărenilor după preluarea Sătmarului de sub ocupaţia horthystă şi trecere în România Mare.
„A fost un mic conac boieresc, a aparţinut domnului Ilie Carol Barbu, a fost retrocedat în favoarea familei Demian, care îi este nepot. La ora actuală a fost achiziţionat de către persoane fizice. Cel care a primit clădirea, nepotul domnului Ilie Carol Barbu a vândut-o. Domnul care administrează clădirea la un moment dat avea intenţia să facă investiţii. Noi am căzut la o înţelegere, să facă un pic de întreţinere. Era un conac boieresc care avea o serie de terenuri arendate pe aici. Păuleştiul nu era pe atunci ce este acum. Din ce am văzut pe hărţi erau câteva case de agricultori şi conacul care era reprezentativ şi practic era sediul acestei moşii”, a declarat pentru Agerpres, primarul comunei Păuleşti, Zenoviu Bontea.
Nimeni nu ştie cu exactitate când au fost plantate magnoliile. Este cert faptul că existau înainte de 1940, iar localnicii spun că are cel puţin o sută de ani.
„Din câte am discutat cu cetăţeni din comună, sunt plantate de dinainte de 1940, arată foarte bine. Eu nu ştiu să fie protejate. În decursul timpului, pe vremea regimului comunist a funcţionat un restaurant, chiar aşa se numea, Magnolia. La un moment dat chiar şi strada s-a numit Magnolia. După revoluţie s-a schimbat denumirea şi acum se cheamă Teleki Blanka, pentru că această clădire a aparţinut lui De Gerando Felix înainte de Primul Război Mondial, care era într-o relaţie cu Teleki Blanka şi care a fost izolată aici de către regimul austro-ungar”, a mai spus Zenoviu Bontea.
Unul dintre vecini însă nu e prea încântat de toată situaţia. Îşi aminteşte cum ţineau animalele în conac şi pe terenul de lângă, şi era bine. Acum, după scandalurile cu retrocedările şi vânzările, conacul a ajuns în paragină. Pe fosta moşie, ce se întindea pe sute de hectare, acum sunt câteva mii de locuinţe.
„Lucrurile s-au stricat acum vreo 40 de ani. De atunci a început să se strice. Eu cu animalele mă ocup, apoi am fost mai mulţi la clădirea asta. Clădirea a fost făcută pe vremuri de oameni bogaţi. (…) Au venit nişte băieţi cu bani şi au cumpărat-o”, a spus unul dintre vecini.
Acum, toată speranţa redării gloriei de odinioară stă în mâinile noilor proprietari, care au achiziţionat imobilul cu intenţia de a-l renova, de a păstra spectaculoasele magnolii şi a dezvolta o afacere.
Astăzi, magnolia cea uriaşă înfloreşte spectaculos în faţa conacului care altădată era o splendoare. A trecut pe sub ocupaţie străină, prin război şi comunism, făcându-se tot mai puternică şi mai frumoasă în fiecare an. Timp de două săptămâni, în fiecare an, şi-a arătat frumoasele flori mov, furând privirile mai multor generaţii de oameni.
Trăitorii clipei de astăzi se înghesuie să îşi facă fotografii cu ea, fără însă ca aceasta să poartă împărtăşi măcar o mică parte din povestea sa. Dar, cine ştie, poate că mai are multe de văzut…

(www.agerpres.ro)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE