Comunitatea unui cotidian. Cotidianul unei comunități Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 404 Vizualizări

Comunitatea unui cotidian. Cotidianul unei comunități

Ce mai înseamnă un cotidian, și încă unul tipărit, în zilele noastre? La ce bun efortul, contra cronometru și atât de costisitor, de a-l scrie și a-l face prezent în viața de zi cu zi a unei comunități? De ce am mai cumpăra și citi ziare, azi, în era digitală, când experimentăm iluzia confortabilă de a avea acces la toată cunoașterea și formele de sociabilitate virtuală? Trăind cu orgoliul de a avea informația globală la degetul mic (sau mijlociu, depinde), generația digitală, hiper-tactil-superficială, este o exploratoare neobosită a plăcerii de a consuma, inocent și bulimic. Ea locuiește  în virtual ca într-un nou pământ al făgăduinței: dincolo de adevărat și de fals, de bine sau de rău, sub imperiul totalitar al erei post-adevăr, sub tirania invizibilă a lui „îmi place sau nu-mi place”, „sunt de acord„ sau „nu sunt de acord”, nici nu mai contează cu ce și de ce, de vreme ce astfel îmi declar apartenența socială la o bulă de idei, puține și fixe, și la un noian de capricii și emoții colective, adeseori instrumentate politic.

Și iată, în această minunată lume nouă orgolios volatilă, un cotidian local, bogat în informații relevante, alert și bine scris, pe suport tipărit și online, supra- viețuiește  și crește  timp de 15 ani într-o comunitate aleasă. Zi de Zi Târgu-Mureș reușește cu tenacitate să fie o parte din viața ta.

Deși scris sub imperiul urgenței și al imediatului, un cotidian tipărit, citit pe îndelete sau pe nerăsuflate, îți mai lasă totuși răgazul minimal al reflecției proprii, al cântăririi informației.  Instantaneitatea și simultaneitatea amețitoare ale noilor medii de comunicare sunt astfel îmblânzite.

Jurnaliştii presei scrise sunt prin excelență cronicarii timpului prezent. Timp de 15 ani, echipa Zi de Zi a documentat pe teren (cine o mai face astăzi?) realitățile complexe ale comunități din Târgu-Mureș, viața ei cotidiană cu problemele, preocupările, reușitele și impasurile semnificative, a luat pulsul și a făcut agenda unei comunități.

Ambiția fondatorului, dascăl de istorie, a fost susținută de tenacitatea echipei sale de a aduce zilnic la viață, în condiții uneori vitrege, un cotidian tipărit care, în ciuda efemerității sale, să poată sfida timpul dintr-o bibliotecă. Zi-de-zi lasă astfel o urmă palpabilă a trecerii comunității pe care o servește și o reprezintă, prin iureșul istoriei.

Târgumureșeancă simbolic, prin alianță, colaboratoare uneori a ziarului, sunt martora de la distanță, dar și foarte îndeaproape, a fondării acestui proiect editorial, a supra-viețuirii și a creșterii lui constante. 15 ani de presă locală, creativă, intensă, robustă, dintre care 11 ani foarte grei din punct de vedere profesional și existențial. Din interior, cuvântul cel mai potrivit al acestui răstimp dens, fără alte detalii subiective, este supra-viețuire. Și nu subzistență. Rezistență (fără hashtag și fără ostentație), prin credință în primul rând, în fața tăvălugului unei lumi anapoda. Și prin credința și dedicarea profesională a echipei în acest proiect editorial care servește unor nevoi și interese legitime ale comunității vibrant multiculturale din Târgu-Mureș.

Într-o lume globală tot mai interconectată virtual și mai însingurată în realitate, simpla existență a cotidianului local Zi de Zi are o miză mult mai mare decât am fi dispuși să recunoaștem: aceea de a cultiva sensul pierdut al comunității. Valoarea acestui ziar este sinteza valorii celor care îl scriu și îl promovează și, deopotrivă, a celor despre care se scrie, care îl suțin și îl citesc. Este un parteneriat viabil bazat pe respect și responsabilitate. Aceasta este adevărata echipă și sensul comunității Zi de Zi. La mulți ani tuturor, în adevăr, libertate și prosperitate!

Sidonia GRAMA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE