Home / Administratie / Primăriile mureșene, dezinteresate de înscrierea electronică în registrele agricol și al nomenclaturilor stradale

Primăriile mureșene, dezinteresate de înscrierea electronică în registrele agricol și al nomenclaturilor stradale

Distribuie

Situația a fost prezentată luni, 15 aprilie, la o întâlnire la Prefectură a primarilor județului cu conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mureș, care administrează cele două registre electronice. Astfel, doar 17% din gospodăriile mureșene sunt introduse în Registrul Electronic Național Agricol, iar 60% dintre localități nu se află în Nomenclatorul electronic stradal.

Directorul OCPI Mureș, Marcel Grigore, apreciază că situația din județul Mureș necesită o implicare mai serioasă a primăriilor.

“Registrul Agricol Național permite ca UAT-urile care au deja un registrul agricol local, să se conecteze cu cel național sau cele care nu au un astfel de registru să introducă informații. În prezent, avem 18 UAT-uri active, practic 17%  la sută lucrează în acest sistem informatic, și avem 15% dintre gospodării  introduse, din totalul de peste 160.000 din județ. Cu privire la Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale, au fost introduse până acum 471 de drumuri și 566 de adrese administrative, din 42 de UAT-uri, și rămâne ca celelalte 60 de UAT-uri să fie implicate mai active”, a precizat Marcel Grigore.

Prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a atras atenția primarilor și secretarilor că, chiar dacă legislația nu prevede termene limită de introducere a datelor în acest două registre, agricol și stradal, nu au nicio scuză pentru întârzieri.

”Vă dau două exemple, anul viitor urmează să aibă loc recensământul animalelor, urmează să se organizeze recensământul populației – fără nomenclatorul stradal ce facem? Legat de Registrul agricol național, se va ajunge la momentul când va trebui ca omul, online, să-și ia, de exemplu din acest sistem documentele pentru a merge la APIA. Și noi nu facem niciun efort în acest sens, deși cunoașteți ce obligații aveți, legat de furnizarea informațiilor respective”, a afirmat Mircea Dușa, care fără să nominalizeze a spus că există localități mureșene care nu au realizat deloc acele registre electronice și care „nici nu au de gând să înceapă realizarea acestor documente”.

Menționăm că Registrul Agricol Național permite cetăţenilor consultarea online a datelor privind gospodăriile proprii, cu vizualizarea geospațială a datelor, semnalarea de situaţii neconforme și consultarea de statistici de interes public. În privința Nomenclatorului stradal, autoritățile locale trebuie să actualizeze datele privind denumirea tuturor bulevardelor, străzilor și ulițelor, date ce vor îmbunătăți activitatea instituțiilor publice din administrație, dar și a pompierilor și a poliției.

V. OANCEA

 

 

De asemenea, verificati

Tania Șchiopu, la cea mai bună prestaţie din sezon

Distribuie Tania Șchiopu, tânăra baschetbalistă de doar 16 ani, din cadrul CSM Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.