Muzică, desene pe trotuar și donare de sânge la International Youth Jazz Competition & Festival Eveniment
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 84 Vizualizări

Muzică, desene pe trotuar și donare de sânge la International Youth Jazz Competition & Festival

Târgu Mureș a găzduit timp de patru zile cel mai important festival de jazz pentru tinerii muzicieni dornici de afirmare. De la afișe stradale, la desene cu creta pe trotuar și mașini inscripționate, toate anunțau prezența jazz-ului în Târgu Mureș.

Festivalul și Concursul Internațional de Jazz pentru Tineret a avut loc, pentru a 11-a oară, la Jazz&Blues Club, în intervalul 10-13 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Asociația culturală Partitura și Casa de Cultură a studenților din Târgu Mureș, se anunță în cadrul unui comunicat remis de către Dana Matic, PR Manager Jazz&Blues Club.

Ziua zero a festivalului a fost dedicată în mod tradițional tinerelor talente locale de la Liceul Vocațional de Artă, Școala Populară de Artă și Școala de Rock din Târgu Mureș, iar accesul a fost liber.

Juriul festivalului

Concursul propriu-zis a început în ziua a doua, iar tinerii muzicieni au avut de pregătit opt piese obligatorii, din care juriul a ales una, restul recitalului fiind la alegerea concurenților. Juriul a fost alcătuit din profesioniști ai domeniului din România, Ungaria și Irlanda, precum: Florian Lungu (critic de jazz, producător și prezentator TV), Alex Man (chitarist de jazz și profesor), Gyárfás István (chitairst de jazz și profesor), Dr. Romeo Cozma (pianist de jazz și profesor), și Mike Nielsen (chitarist de jazz și profesor universitar). Mentorul festivalului este încă de la primele ediții cunoscutul pianist de jazz din Ungaria Sárik Péter, iar prezentatorul a fost și în acest an prietenul festivalului, Mike Godoroja, renumitul muzician, producător, compozitor și realizator radio-TV. Juriul a împărțit suma de 3000 euro câștigătorilor acestei ediții, la mai multe categorii.

Mike Godoroja, prezentatorul festivalului și Demeter József, directorul festivalului

Cea mai bună trupă în acest an a fost desemnată Enrico Le Noci Quartet din Olanda (compusă din Enrico Le Noci la chitară, Jackson Sang Geun la contrabas, Mattheus Geerts la pian și Egidio Gentile la tobe), cel mai bun instrumentist solo a fost considerat chitaristul târgumureșean Pethő Csaba, dar care a reprezentat Budapesta, premiul special acordat de Juriu a fost oferit celor de la Molnár Tamás Quartet din Austria (format din Molnár Tamás la saxofon, Luca Zambito la pian, Thomas Milacher la contrabas și Stefan Kemminger la tobe), dar au atras atenția juriului și chitaristul Csíki Ágoston, născut în Harghita, în prezent student la Budapesta, și naista Denis Gagiu de la Universitatea de Muzică din București.

Molnár Tamás Quartet, Premiul Special al Juriului

În timpul zilei au avut loc workshop-uri cu intrare gratuită și acces liber și pentru public, după-mesele au fost alocate concursului, iar în timpul serilor sălile clubului au fost vizitate de publicul dornic să asiste la concertele de jazz ale formațiilor invitate. Anul acesta au concertat: Szőke Nikoletta (Ungaria), Petra Acker (România), Sorin Zlat (România), Zolbert (Ungaria), Bari Lacika Trio (Ungaria) și Mike Nielsen (Irlanda). Fiecare seară s-a terminat cu un jam session, în care tinerii participanți și-au etalat talentul pe scenă, alături de membri ai juriului sau alți muzicieni profesioniști. Atmosfera a fost încurajată de vinurile cramelor Balla Géza și Carastelec pe parcursul degustărilor oferite de WineBox.

Sorin Zlat Groove Quartet

Atât elevii Liceului Vocațional de Artă, cât și persoanele care au donat sânge în timpul festivalului, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș, au avut intrare liberă pe tot parcursul festivalului. Acest act de responsabilitate socială s-a materializat în oferirea de către organizatori a unui abonament de 2 persoane la festival oricărei persoane care a prezentat dovada că a donat sânge în perioada 9 – 11 aprilie. „Sperăm ca și la anul să continuăm această inițiativă, care a avut success, de altfel”, a declarat Demeter József, directorul festivalului.

Zolbert duo
Szőke Nikoletta
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE