Premiu naţional pentru echipa de robotică de la “Papiu”! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1141 Vizualizări

Premiu naţional pentru echipa de robotică de la “Papiu”!

Echipa “RoboPapiu” este formată din 11 elevi pasionați: Patricia Cîmpean, Teodora Feier, Hegyi Iulia, Oana Chirilă, Sorin Sâmpalean, Dragoş Ignat, Ionuţ Țogorean, Ionuţ Mătea, Nicolae Racheriu, Silviu Linca, Cristian Furdui, coordonați de către prof. Sanda Bogdan. Fiecare dintre ei au diferite atribuții de la programare și construcție până la promovare și marketing.

Reporter: Cum ați pus bazele echipei?

RoboPapiu: Echipa a fost înființată acum trei ani, însă în fiecare an se fac recrutări. Anul acesta am început cu forțe noi deoarece anul trecut majoritatea au plecat în alte orașe la facultate rămânând totuși câțiva pe post de îndrumători.

Reporter: La ce roboți ați muncit până acum?

RoboPapiu: Până acum am realizat trei roboți, iar fiecare aveau task-uri diferite. De exemplu, primul trebuia să ridice o minge medicinală la înălțimea de 1,5 metri. Robotul realizat anul acesta trebuie să se ridice și să coboare de pe lander. În două din colțurile din teren facem un loc numit depo unde trebuie să ne punem teammerker-ul, iar dacă ambele echipe din alianța îl pun, el se declară ocupat iar cealaltă alianță nu poate lua minerale din depou. În celelalte două colțuri sunt două cratere din care robotul culege minerale și le pune ori în lander ori în depou.

Prof. Sanda Bogdan: În fiecare an facem lucruri diferite, desfacem piesele pe care le avem și realizăm un nou robot. Noi am primit acest kit acum trei ani de zile fiind o donație din partea fundației „Nație pentru educație”. De atunci ne susținem singuri, căutăm sponsori și oameni binevoitori care ne ajută deoarece sunt costisitoare piesele dar și deplasările în alte orașe pentru concursuri. Din păcate, nu se găsesc piese în România și atunci le comandăm din America.

Reporter: La ce competiții ați participat până acum?

RoboPapiu: Am participat la trei competiții oficiale, un demo în Râmnicu Vâlcea, unul în Cluj Napoca unde am înțeles cu adevărat ce înseamnă această experiență, iar apoi în Oradea unde am lucrat mult cu robotul nostru și ne-am pregătit pentru Regională unde am câștigat Connect Award, locul al II-lea, iar cu acesta ne-am calificat la Națională unde am câștigat Compass Award, locul al II-lea. Connect Award se bazează pe conexiunea noastră cu comunitatea. Am avut multe ieșiri, de Ziua Educației am ieșit cu robotul în centrul orașului, iar doritorii au avut libertatea de a-l conduce. L-am prezentat și studenților din cadrul UMFST deoarece suntem deschiși către noi idei din partea lor.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

RoboPapiu: Pe dată de 11 mai mergem la Festivalul Luminii unde vom colabora cu echipa de robotică de la Colegiul Național “Unirea” și vom face o simulare de câteva meciuri. Apoi așteptăm până la toamnă pentru a fi anunțați care este tema din anul următor. În extrasezon facem recrutări și căutăm sponsori, deoarece este un proiect de care ne ocupăm noi în totalitate fără implicarea statului, astfel căutăm soluții pentru suportarea cheltuielilor.

Reporter: Aveți un sfat pentru oamenii care consideră că roboții îi vor lasă fără locuri de muncă sau că aceștia vor prelua controlul?

RoboPapiu: Roboții ne ajută mult în prezent, ne dezvoltă și ne ușurează munca. Totodată, cineva va trebui să-i supravegheze sau să-i repare prin urmare este nevoie de oameni și vor exista diferite locuri de muncă pentru ei.

„Niciun robot nu face nimic singur”, a adăugat prof. coord. Sanda Bogdan.

Reporter: Cum se desfășoară activitatea voastră?

RoboPapiu: Orele pe care le petrecem aici sunt foarte plăcute dar și obositoare. În weekend stăm câte opt ore în laborator deci inevitabil ne și distrăm. Chiar dacă suntem împărțiți pe departamente depindem unii de alții, atunci când ai impresia că ți-ai terminat treaba vine colegul care a făcut o modificare de la alt departament și te anunță zâmbind că trebuie să o iei de la capăt. După ore întregi de muncă am fi rămas și peste noapte dacă am fi putut. Comunicarea cu alte echipe este foarte plăcută, sunt oameni care chiar înțeleg despre ce vorbești și mai mult decât atât învățăm o mulțime de lucruri noi.

A consemnat Nina-Diana MÂNICARU

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE