Home / Eveniment / FOTO: Agenția BNR Mureș și-a deschis porțile cu ocazia celor 139 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Imagine de la activitate destinată elevilor cu ocazia Zilei Porților Deschise la Agenția BNR Mureș (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Agenția BNR Mureș și-a deschis porțile cu ocazia celor 139 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Distribuie

Conform propriei definiții, BNR este banca centrală a României, o instituție publică independentă. Deși capitalul său aparține statului, banca se autofinanțează, nu este o instituție bugetară, 80% din veniturile sale nete fiind virate la bugetul statului. Obiectivul său fundamental îl reprezintă asigurarea și menținerea stabilității prețurilor (legea 312/2004). BNR sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental.

Banca este condusă de un Consiliu de Administrație, al cărui președinte este Guvernatorul BNR. Parlamentul este cel care numește cei nouă membri ai Consiliului de Administrație. Banca centrală raportează Parlamentului pentru activitatea desfășurată. La fel ca în cazul celorlalte bănci centrale din UE, BNR are un grad ridicat de independență, de jure și de facto, nu cere și nu primește instrucțiuni de la alte autorități publice sau de la orice altă instituție sau autoritate.

Banca Națională a României (București)

17 aprilie 1880, o zi istorică

Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de când a luat ființă Banca Națională, adică în 1880, fiind, din perspectivă cronologică, a 16-a bancă centrală din lume, conducerea a decis să deschidă porțile publicului larg, tuturor celor interesați să afle mai multe despre despre istoria Băncii Naționale, obiectul activității acesteia și, nu în ultimul rând, despre istoria imobilelor în care funcționează diferitele sedii ale Băncii Naționale. În acest scop, în data de 17 aprilie, a fost deschis vizitării publicului larg Palatul Vechi din București, precum și sucursale și agenții din țară.

Maria Dornean, directoarea Agenției BNR Mureș, a precizat că Ziua Porților Deschise se află la prima ediție și că în cursul zilei agenția mureșeană a fost vizitată un grup de 34 de elevi cărora li s-a povestit despre istoria Băncii Naționale și istoria leului. De asemenea, pe parcursul zilei au mai fost așteptate câteva grupe de elevi, dar și târgumureșeni interesați.

„Salariații agenției Mureș, în plus față de atribuțiile pe care le au pentru întocmirea balanței de plăți, pentru statistica investițiilor străine, se preocupă permanent pentru creșterea educației financiare a tinerilor din județele Mureș și Harghita, pe care le coordonează. Pentru asta avem acțiuni în școli și în universități“, a adăugat Maria Dornean.

Informații utile

Fondatorul Băncii Naționale este Eugeniu Carada, director în bancă din 1882 până la moartea sa, în anul 1910.

Primul guvernator al BNR a fost Ion. I Câmpineanu, în intervalele 27 iulie 1880 – 30 octombrie 1882 și 9 martie – 25 noiembrie 1888). În perioada interbelică, rețeaua teritorială BNR a ajuns la 70 de sucursale și agenții.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial tezaurul BNR a fost depozitat într-o grotă, la Mănăstirea Tismana. În 2016, BNR a finalizat amenajarea unui spațiu muzeal dedicat acestui tezaur.

În decembrie 1916 și iulie 1917 au fost evacuate la Moscova circa 92 de tone de aur fin, ce reprezentau rezerva metalică a Băncii Naționale a României.

În anul 1870 se înființează Monetăria Statului, unde vor fi bătute primele monede românești de 1 leu din argint și 20 de lei din aur.

Sistemul bănesc al leului a fost înființat prin legea monetară din anul 1867. Primele monede puse în circulație după adoptarea acestei legi au fost cele de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani.

Cele mai vechi monede medievale românești datează din timpul domniei lui Vladislav I Vlaicu (1364 – c. 1377).

Cele mai vechi monede emise pe teritoriul românesc au fost bătute de cetatea Histria în secolul al V-lea î.Hr.

Staterii de tip Koson (numiți popular „kosoni“) sunt singurele monede dacice de aur.

Repere din istoria BNR

La 17/29 aprilie 1880, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune. Banca Națională a României, societate anonimă cu un capital social exclusiv românesc, de 30.000.000 lei, împărțit în 60.000 de acțiuni. În 1880, s-a numit Banca Națională a României, urmând ca în 1948 să fie redenumită Banca Republicii Populare Române – Bancă de Stat, iar în 1965 să capete numele de Banca Națională a Republicii Populare Române și apoi Banca Națională a Republicii Socialiste România. În 1990, banca a revenit la numele inițial: Banca Națională a României.

Agenția BNR Mureș, 79 de ani de la înființare

După încheierea Primului Război Mondial și Marea Unire din 1918, BNR se afla în fața unui nou început, prin extinderea activității la nivel național și dezvoltarea rețelei sale de sucursale și agenții. La 9 septembrie 1920, Consiliul General al BNR a decis înființarea a trei noi agenții în Transilvania, printre care și cea din Târgu Mureș.

În perioada 1920-1940 agenția și-a desfășurat activitatea în fosta clădire a Băncii Austro-Ungariei, situată pe strada Ștefan cel Mare (astăzi Bolyai Farkas). În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, orașul Târgu Mureș a fost ocupat de armata ungară, iar Banca Națională a Ungariei a preluat imobilul.

La 1 noiembrie 1944 Consiliul de Administrație al BNR a decis redeschiderea sediilor din Transilvania de Nord, printre care și Târgu Mureș, și reluarea operațiunilor începând cu data de 6 noiembrie 1944. În anul 1950, Sucursala Târgu Mureș derula un volum mare de operațiuni bancare, controla un număr de 578 de unități, motiv pentru care, în anul 1951, s-a impus extinderea activității în imobilul compus din parter și două etaje din strada Bolyai nr. 4, lipit de sediul băncii.

Prin decizia Consiliului de Miniștri nr. 253/1962 a fost aprobată construcția noului sediu al sucursalei Mureș, construcție ce a fost edificată, în perioada 1962-1963, pe un amplasament situat în zona ultacentrală Piața Trandafirilor nr. 50.

În 1964 a fost inaugurat noul sediu al Sucursalei Regionale Mureș, în care Agenția Mureș își desfășoară activitatea și în prezent.

Până în anul 1989 atribuțiile băncii au fost acelea ale unei bănci comerciale, desfășurând activități de creditare pentru agenții economici, unele operațiuni destinate persoanelor fizice, era centru unic de decontare etc.

După 1990, Banca Națională a României revine, treptat, la normalitate și își reia atribuțiile firești de bancă centrală. În prezent, la Târgu Mureș funcționează Agenția BNR Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.