FOTO: Târg al firmelor de exerciţiu, la Târgu-Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 634 Vizualizări

FOTO: Târg al firmelor de exerciţiu, la Târgu-Mureş

Asociația Culturală Amphion din Târgu-Mureş, în parteneriat cu Formprof Servicii SRL și Unic Sports SRL, au organizat recent, în data de 16 aprilie 2019, Târgul firmelor de exercițiu înființate și dezvoltate în cadrul proiectului Program integrat de stagii de practică”, ID POCU/90/6.13/6.14/108985, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și implementat în Regiunea Centru, Târgu-Mureș.

O şansă în plus pentru o carieră de succes

Potrivit informaţiilor furnizate de Brînduşa Gorea, manager de proiect, Program integrat de stagii de practică” a pornit de la realitatea că tinerii reprezintă una dintre cele mai defavorizate categorii de pe piața muncii, mai ales din cauza neconcordanței dintre competențele și abilitățile obținute la școală, pe de o parte, și cele efectiv solicitate de angajatori, pe de altă parte.

„Pentru a le oferi elevilor și studenților din Târgu-Mureș o șansă în plus pentru o carieră de succes în domeniul pe care și l-au ales, dar și pentru a le facilita procesul de tranziție de la școală la muncă, am decis să folosim experiența organizațională pe care am dobândit-o prin implementarea altor proiecte educative și de învățare practică dedicate tinerilor, astfel încât să le oferim acestora un nou program integrat de stagii de practică, util, atractiv și inovator. Un târg al firmelor de exercițiu reprezintă locul unde elevii pot exersa într-un mediu real cum să-și prezinte ideile de afaceri și competențele antreprenoriale. De la demonstrarea procesului de vânzare-cumpărare, comunicare de afaceri şi negociere, lucrul în echipă, gândire critică, până la atragerea clienților pe o piață concurențială, viitorii absolvenți au astfel șansa să ia contact direct cu mediul de afaceri. Experții în educație cred că participarea la astfel de târguri este deosebit de benefică pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale şi de comunicare ale elevilor, precum și pentru tranziția lor de la școală la viața activă”, a precizat Brînduşa Gorea.

Educaţie în spiritul responsabilităţii sociale

Managerul de proiect a mai subliniat că prin organizarea Târgul firmelor de exercițiu – ediția 2019, Asociația Culturală Amphion și-a propus să promoveze excelența profesională și valorile etice, dar și fair-play-ul competițional și educația în spiritul responsabilității sociale.

„Târgul firmelor de exercițiu s-a desfășurat sub coordonarea doamnei Liliana Baciu, director executiv al Asociației Culturale Amphion și coordonator al stagiilor de practică pentru elevi în cadrul proiectului Program integrat de stagii de practică”, cu sprijinul cadrelor didactice implicate în înființarea și dezvoltarea firmelor de exercițiu. Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Economic „Transilvania” din Târgu-Mureş, o instituție de învățământ care și-a creat deja un renume pentru calitatea firmelor sale de exercițiu, premiate la numeroase concursuri naționale cu acest specific”, a menţionat Brînduşa Gorea.

Componenţa echipelor

La târg au participat nouă firme de exercițiu, toate înființate și/sau dezvoltate prin cofinanțarea Fondului Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020: FE Secret Spices SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XI-a E, specializarea „Tehnician în activități de comerț”), FE Electro Service Vuia SRL (Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, clasa a XII-a B, specializarea „Tehnician electrician electronist auto”), FE Gold Hair SRL (Liceul Tehnologic „Traian Vuia”, clasa a XII-a F, specializarea „Coafor stilist”), FE Vatra Transilvană SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XI-a A, specializarea „Tehnician în activități economice”), FE High Sky SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XII-a F, specializarea „Tehnician în turism”), FE Carpatia-Tour SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XII-a E, specializarea „Tehnician în turism”), FE Enigma Park SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XII-a E, specializarea „Tehnician în turism”), FE Art Studio SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XII-a B, specializarea „Tehnician în activități economice ”) şi FE Glamorous SRL (Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a XII-a C, specializarea „Tehnician în administrație”).

Jurizare exigentă

Firmele de exercițiu participante la Târg au fost supuse unei evaluări exigente din partea comisiei de jurizare, formate din: Laura Pop – inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, prof. Laslo Simion – directorul Colegiulului Economic „Transilvania” Târgu-Mureș, prof. ing. Vasile Moldovan – directorul Liceului Tehnologic „Traian Vuia” Târgu-Mureș, Liliana Baciu – coordonator stagii practică elevi și prof. univ. dr. Brîndușa Gorea – manager de proiect, Asociația Culturală Amphion. „Criteriile de jurizare au fost: aspectul general al standului, originalitatea ideii de afaceri, conținutul și forma materialelor promoționale, relevanța și calitatea prezentării firmei, relevanța și calitatea tranzacțiilor efectuate, existența și caracterul distinctiv ale unui motto/ slogan, utilizarea noilor tehnologii și promovarea societății informaționale, conținutul și calitatea promovării firmei în mediul online, promovarea aspectelor de responsabilitate socială și, nu în ultimul rând, modul de interacțiune cu publicul și membrii comisiei de jurizare”, a punctat managerul proiectului.

Repere „ale unei educaţii autentice”

Ca o concluzie a organizării Târgului firmelor de exercițiu înființate și dezvoltate în cadrul proiectului Program integrat de stagii de practică”, ediția 2019, Brînduşa Gorea şi-a exprimat convingerea că „asemenea evenimente reprezintă repere ale unei educații autentice, bazate pe pregătire practică și cunoștințe aplicative, pe competențe și abilități imediat utilizabile pe piața muncii, mai curând decât pe teoretizare excesivă și informații fără aplicabilitate practică”

„Succes în viața profesională și felicitări tuturor tinerilor participanți, pentru pasiunea și dedicarea cu care au contribuit la reușita acestui eveniment!”, a transmis Brânduşa Gorea.

Proiectul Program integrat de stagii de practică” se implementează pe durata a 24 de luni, în perioada 18 iulie 2018 – 17 iulie 2020, şi beneficiază de finanțare în valoare totală eligibilă de 2.205.235,6 lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene este în valoare de 1.837.812,27 lei.

Premii pentru câştigători

Toate firmele participante merită respectul și aprecierea comunității mureșene, dar trei dintre ele, cele care au acumulat cel mai mare punctaj în urma jurizării, au fost premiate după cum urmează:

Premiul I, în valoare de 2.000 de lei, a fost câștigat de FE Enigma Park SRL, coordonată de prof. Lenuța Florea, de la care au participat la Târg următorii elevi: Roxana Vaida, Corina Hădărău şi Florin Ogrean.

Premiul II, în valoare de 1.500 de lei, a fost câștigat de FE Art Studio SRL, coordonată de prof. Daniela Sămărghițan, de la care au participat la Târg următorii elevi: Iuliana Olah, Alexandra Pârvu, Maria-Mădălina Roman, Andra-Larisa Suciu, Emanuel Tămaș, Alex Tămaș, Ervin Bodo, Manuela Nicola, Ozana-Florina Brudan, Dorinel-Vasile Todoran, Andreea-Alexandra Păcurar, Radu-Bogdan Moldovan, Alex-Ionuț Orban, Diana Mureșan şi Traian-Cristian Maior.

Premiul III, în valoare de 1.000 de lei, a fost câștigat de FE Vatra Transilvană SRL, coordonată de prof. Carmen Popoviciu, de la care au participat la Târg următorii elevi: Dara-Andreea Rus, Mara Popa, Vlad Cojocaru şi Damaris Moldovan.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE