Home / Editorial / La mulţi ani, Zi de Zi din… China!

La mulţi ani, Zi de Zi din… China!

„Scrie despre China!” Sugestia vine de la Ligia, iar Ligia știe ea ce știe.

Iar eu știu ce nu știe Ligia. Despre China. M-am oferit ghid în marile orașe, gazdă și traducător amator, dar degeaba. Am întrebat, invitat, povestit și insistat. Iar Ligia nu a venit în „vizită” în China. Și nu e singura. Salut, Ionuț!

Lăsând urecheala amicală de-o parte, de cinci ani descopăr o țară incredibil de departe de realitatea din TV sau reviste. De imaginea proiectată de lumea liberă prin presă, corporații și, bineînțeles, digital. O fericită coincidența m-a adus aproape de români veniți în delegație în orașul în care (încă) locuiesc, Suzhou. „Nu e, mă, gri aici. Wow, și ai văzut clădirile/trenul rapid/tehnologia? Nu îmi imaginam că așa e China”. Toți, oameni educați, umblați și care îmi sunt foarte dragi. Și nu sunt singura care aude asta de la prietenii ei. Australienii, americanii, și ei veniseră pregătiți de ce e mai rău.

Dar să mă întorc la Ligia. Ce aș fi vrut să îți arăt aici? O bucată din viața mea de zi cu zi.

Trenul până la Shanghai. Cam 40 de lei pentru peste 100 de kilometri în 23 de minute. Orașul meu de talie medie, cu puțin sub 10 milioane de locuitori. Nu ar fi trebuit să îți faci griji mari de aglomerație, în zilele proaste e cam ca la Carrefour înainte de Crăciun.

Scuterul meu electric. Nu am nevoie de permis, ceea ce e perfect pentru că tot nu am. Dar nici vreun accident la activ. Îl încarc cu 2 lei o dată la 40 de kilometri.

Viața fără portofel. Totul plătit prin third-party apps. Piețe cu legume ale căror nume nu l-am aflat. Street Food atât de ciudat încât nimeni nu s-a îmbolnăvit de la el. Cum comandăm orice acasă. Orice. Take away. Medicamente OTC. Baterii. Torturi. Legume proaspete. Detergent. Vibratoare. Cu timp de livrare în general sub 30 de minute.

Baruri cu cele mai faine formații live de cover-uri pentru generația noastră.

Dar cea mai de preț atracție – familia mea de aici. Oameni frumoși, atât de diferiți și, la fel ca mine, niciodată singuri, chiar și la capătul lumii. De la 20 la 65 de ani. Din Danemarca, Kazahstan, Panama, Africa de Sud, Sri Lanka, Canada, Filipine și așa mai departe. Cam la asta ma duce gândul astă seară, într-un bar din Shanghai. Fără vreun pahar de inspirație. Și încă ceva. În China, nimeni nu va strâmba din nas când va auzi că ești româncă. Iar moștenirea comunistă nu va face decât să te facă să te simți și mai mult ca acasă. Părți proaste există, ca peste tot. Nevoie de VPN pentru website-uri din vest. Poluare. Greutate în comunicare. Dar chiar și astea sunt fain de descoperit în persoană.

La mulți ani, Zi de Zi! Îmi cer scuze pentru exprimarea șchioapă, nu am mai scris de mult în română.

Corina ALBOTĂ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureșean reținut pentru furtul unui espressor de cafea

Polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au identificat vineri, 3 iulie, …