Home / Cultură / Laurențiu Blaga, nominalizat la Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2018
aurențiu Blaga a debutat pe scena mureșeană cu piesa „Transplantul”, în 2007, la Teatru 74 (Foto: Cristina Gânj)

Laurențiu Blaga, nominalizat la Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2018

Distribuie

Laurențiu Blaga, cunoscut mediului cultural mureșean pentru implicarea sa în numeroase proiecte teatrale și literare, a fost nominalizat de către juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”, compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, la Selecţia Finală. Piesa „Întoarcerea” s-a regăsit pe lista scurtă alături de piesele „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu, „Viețile sfinților” de Radu Macrinici, „Când se topesc ghețarii” de Marilena Dumitrescu și „Nu suntem melci sau suntem?” de Marilena Dumitrescu. Dintre acestea, Juriul a hotărât să desemneze câştigătoare a Concursului piesa „Matilda și groparii” de Stela Giurgeanu.

Prezenta nominalizare vine ca o nouă încununare a eforturilor creatoare ale autorilor târgumureșeni, după ce câștigătorul ediției de anul trecut a fost Daniel Oltean, cu piesa „50 de secunde”, pusă ulterior în scenă la Teatrul Național București de regizorul Eugen Geymant.

Foto: Cristina Gânj

Ștate vechi în lumea teatrală și literară mureșeană

Laurențiu Blaga este teatrolog, regizor, scriitor și jurnalist. Începând cu anul 2012 ocupă funcția de Secretar artistic la Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș.
A fondat în anul 2002, împreună cu actorii Nicu Mihoc și Theo Marton, Centrul Multimedia Teatru 74, coordonând în calitate de director executiv proiecte precum Unidrama și Noua Dramaturgie.

În 2014 a câștigat, împreună cu Adi Iclenzan, concursul de dramaturgie Brâncoveanu 300, cu textul „Dosarul brâncoveanu sau cum am devenit sfânt”. Piesa a fost prezentată în cadrul unui spectacol lectură, în regia lui Mihai Lungeau și interpretarea lui Alexandru Repan, în festivalul Fest(in) pe Bulevard, la Teatrul Nottara, în 2018.

Printre spectacolele regizate de Laurențiu Blaga se numără „Cea mai proastă piesă din lume” de John von Duffel (Teatru 74, 2011), „Bye, bye, America” de Carmen Dominte (Yorick Studio Târgu Mureș, 2011), „Offline” – Trupa Guga Junior (Teatrul Național Târgu Mureș, 2018) și „Țara Zânelor” de George Ștefan, co-regie împreună cu Keresztes Attila la Compania Tompa Miklós (Teatrul Național Târgu Mureș, 2018). În 2017 și 2018 a participat în Scoția la proiectul Pass Out în calitate de regizor invitat, realizând spectacolele „Outgoing” (2017) și „Numb Crescendo” (2018). A făcut asistență la regizori renumiți precum Cristi Juncu, Gigi Căciuleanu, Anca Bradu și Răzvan Mazilu.

De asemenea, a publicat cărțile de poezie „Rai de ocazie”, „Sevraj” și „Singurul Dumnezeu disponibil”. În prezent lucrează la un volum de proză.

Foto: Bereczki Sándor

Două întrebări pentru Laurențiu Blaga

Reporter: După succesul de la ediția de anul trecut a Premiilor UNITER pentru dramaturgie, unde Daniel Oltean a câștigat cu piesa „50 de secunde”, dramaturgia mureșeană confirmă din nou, de această dată prin nominalizarea piesei tale, „Întoarcerea”. Crezi că această nouă confirmare consolidează Târgu Mureșul ca potențial sau forță pe planul literaturii dramatice de la noi?
Laurențiu Blaga: Cred că oraşul Târgu Mureş are toate datele pentru a fi un centru important al dramaturgiei româneşti. Şi în sprijinul afirmaţiei mele stau mărturie mai mulţi factori: Masteratul de Scriere dramatică condus de Alina Nelega în cadrul Universităţii de Arte, existenţa acestei Universităţi în oraş, cu tot ceea ce generează în jurul ei, prezenţa Teatrului Naţional şi a unor teatre independente care produc texte scrise de autori târgumureşeni. Să nu uităm faptul că acest premiu a fost câştigat de două ori de autoarea dramatică Alina Nelega, iar cel care a obţinut premiul anul trecut a fost Daniel Oltean.

Rep.: Deși nu ai câștigat de această dată premiul, nominalizarea de față ți-a dat un plus de încredere în eforturile tale dramaturgice?
L.B.: Este normal ca o astfel de nominalizare să îmi dea încredere dar, mai degrabă, îmi oferă certitudinea că ceea ce scriu înseamnă ceva. Bineînţeles, cel mai frumos premiu pentru „Întoarcerea” ar fi ca acest text să fie montat, să nu rămână doar un text nominalizat şi uitat, aşa cum se întâmplă, cu multe texte, din păcate.

Sursă foto: arhiva personală

Pumnii strânși pentru Richard Balint

Programul Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România-UNITER se desfăşoară sub egida Casei Regale a României.
Premiul Cea mai bună piesă românească a anului 2018 va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER ce se va desfășura la Teatrul Național Cluj-Napoca, în 13 mai 2019, iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

În cadrul Galei Premiilor UNITER mai este nominalizat Richard Balint, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Domnul Lockhart din „Navigatorul” de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu (Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș). Richard Balint mai poate fi văzut la pe scena Naționalului mureșean în spectacolul „Teroare” de Ferdinand von Schirach, în regia lui Bobi Pricop.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.