Home / Religie / Slujba de Florii oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Mare

Slujba de Florii oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Mare

Distribuie

În Duminica Floriilor, a șasea din Postul Sfintelor Paști, când Biserica Ortodoxă  prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Târgu-Mureș. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ÎPS Irineu a oficiat, duminică, 21 aprilie, la Catedrala Mare, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

În cuvântul adresat credicioșilor,  Părintele Arhiepiscop Irineu, reliefând însemnătatea spirituală a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, a spus: „Mai sunt șase zile până la sărbătoarea Sfintelor Paști. Acum este timpul să ne întoarcem de pe calea pierzării, să ne curățim de omida fărădelegii și de uscătura păcatului așa cum curățim pomii din grădina noastră de crengile uscate, primăvara. Acum este timpul să plângem cu amar pentru toate răutățile noastre și să lăsăm ca lacrimile să curgă șiroaie ca ale Maicii Domnului lângă Crucea Golgotei, pentru că aceste lacrimi sunt cel mai bun burete de șters păcatele de pe tabla vieții noastre. Să nu uităm că ramurile verzi pe care le primim de Florii și le ținem în mâinile noastre sunt semnul predării noastre lui Hristos ca Domn și Împărat al universului, prezent în Biserică, «Ierusalimul Legământului celui nou»”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala Mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.

În prezent, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II,  și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

Sursă: www.reintregirea.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preotul profesor Silviu Ioan Negruțiu în emisiunea ”Față în față”

Distribuie Una dintre cele mai proeminente figuri ale bisericii ortodoxe române și membru al comunității …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.