Home / Administratie / Dacă e marți, e piață mare la Luduș

Dacă e marți, e piață mare la Luduș

Distribuie

Potrivit profesorului Adrian Mihai Olaru, care a semnat o cuprinzătoare și bine documentată lucrare, „Luduș, o istorie neterminată”, localitatea Luduș a împlinit în 10 aprilie 2019 frumoasa vârstă de 690 de ani fiind consemnată de „nouă ori denumirea Ludas, sub forma fluvium/fluvio Ludas (râul Luduș), valle Ludas (valea Ludușului) și Ludaspatak (magh., pârâul Luduș)”.

Profesorul Olaru mai spune că actul citat în carte ar fi prima atestare istorică a Ludușului. Până când va apare un alt document mai vechi, ludușenii „se mulțumesc cu această vârstă a orașului, mai mică cu 38 de ani decât a cartierului Gheja. De-a lungul istoriei, Ludușul s-a dezvoltat mai rapid sau mai lent, și-a creat o infrastructură din care nu puteau lipsi locurile în care se făcea negoț: târguri, oboare și piețe.

Piața călătoare

Despre acest gen de comerț nu s-a scris nicio lucrare considerându-se probabil că este o activitate pasageră, puțin importantă în cadrul general al societății. Ludușul, prin așezarea sa geografică s-a dezvoltat mai mult decât localitățile din jur datorită faptului că a fost întemeiat la confluența Pârâului de Câmpie cu râul Mureș și la locul de întâlnire a drumului de pe Câmpie cu cel care vine din zona Mureșului superior și merge mai departe spre munții Apuseni și spre vestul țării.

În mod sigur, în Luduș a fost piață dintotdeauna. Cât despre locul în care avea loc activitățile de marțea, atât de așteptată de toți, negustori și cumpărători, fără deosebire, este greu să stabilim toate locațiile. Doar după ultimul război mondial au fost cam cinci asemenea locuri, toate cu avantajele și dezavantajele de moment.

Piața actuală, un succes

Pentru informații, despre actuala amplasare a pieței săptămânale am luat legătura cu șeful Serviciului „Piețe, Sala de sport, Bazin de înot, Stadion”, Cornel Luca. Este în funcția actuală din anul 2012 și în perioada scursă de atunci, piața, vechea piață cu mese din beton și pământ și pietriș pe jos s-a  transformat ca o zână din povești, crescând și întinerind, cu dotări moderne și o organizare riguroasă.

„În fiecare zi de marți, în piața săptămânală se întâlnesc  micii producători de legume și fructe din oraș, din cele două cartiere, Gheja și Roșiori, precum și producători și comercianți din zonele apropiate. În funcție de sezon, cele 60 de tonete și cele 70-80 de tarabe oferă cumpărătorilor o gamă variată de produse”, a declarat Cornel Luca. Despre prețurile practicate, producătorii spun că sunt mici, iar cumpărătorii cred că sunt prea mari. Până la urmă se întâlnesc undeva la un nivel convenabil și târgul se încheie pe loc. De mare interes sunt și tarabele cu obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, utilaje și mărunțișuri de tot felul.

Un farmec aparte au și întâlnirile dintre vechii prieteni care se văd, din când în când, atunci când vin din satele lor, întâlniri presărate cu povești depănate la „botul calului” la un mic și o bere. Dar, timpul trece, piața își consumă și ultimele energii și spațiul pavat cu plăci vibropesate rămâne gol, însemnat doar cu urmele „luptei” duse de dimineață. Intervin cei trei angajați care în aceeași zi redau piața cu fântâna arteziană, cu pistele circulare de alergare și frumosul foișor de lemn din apropierea bazinului de înot, celor care preferă o plimbare în zonă sau celor care își aduc copiii în spațiul de joacă destinat lor.

Un proiect amânat

Unul dintre proiectele depuse de Administrația locală la Compania Națională de Investiții așteaptă cam de multă vreme o finanțare. Despre acest proiect ne-a vorbit primarul orașului, Cristian Moldovan: „Acest proiect de construire a unei hale alimentare în Piața săptămânală a orașului ar fi deosebit de util, dar se pare că nici în anul acesta nu s-au alocat fonduri pentru piețe agroalimentare și doar prin eforturile financiare ale Primăriei nu este posibilă o investiție de asemenea anvergură. În schimb, vrem să amenajăm piața de zi de pe strada Ghioceilor pentru care am alocat o sumă de bani. Vrem să pavăm întreaga zonă a pieței, să scoatem mesele din beton și să le înlocuim cu tonete asemănătoare cu cele din piața săptămânală. Când vom realiza toate acestea? În acest an.”

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zi de Zi 20 de ani / La Mulți Ani, Zi de Zi!

Distribuie 20 de ani de existență a sărbătorit în această seară Cotidianul Zi de Zi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.