GALERIE FOTO: Ziua Veteranilor de Război sărbătorită cu demnitate în Piața Teatrului din Târgu Mureș. Toți cei rămași în viață au peste 95 de ani Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 701 Vizualizări

GALERIE FOTO: Ziua Veteranilor de Război sărbătorită cu demnitate în Piața Teatrului din Târgu Mureș. Toți cei rămași în viață au peste 95 de ani

Astăzi, 23 aprilie, a fost sărbătorită în avans în Piața Teatrului din Târgu-Mureș Ziua Veteranilor de Război, decalajul fiind explicat prin desfășurarea Sărbătorilor Pascale Ortodoxe la data cuvenită în mod obișnuit.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Peste 900.000 victime al celui de-al Doilea Război Mondial

Cu această ocazie, în toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, dar și activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

În urma celui de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).

Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război este cea care reprezintă drepturile veteranilor din România. Aceste drepturi sunt garantate de Legea nr. 49/1991 şi de Legea nr. 44/1994, modificată şi completată prin Legea 303/2007.

Evenimentul a fost precedat de intonarea Imnului României și de o slujbă religioasă.

„Într-un timp destul de scurt, nu vom mai avea cui să ne adresăm. Sărbătorindu-i pe ei, veteranii de război, văduvele de război și urmașii veteranilor de război, sărbătorim ostașul român din toate timpurile cu trăsăturile sale native, deseori ascunse sub haina modestiei și decenței. Inteligent, hâtru, poznaș, cutezător în gândire și curajos în fapte. Omenos, respectuos, însetat de adevăr și dreptate. Răbdător și pătimaș uneori, cu credința în Dumnezeu împlântată în suflet. Permanent au fost disciplinați, demni și supuși de convingerile comandatului lor de orice grad căruia i-au urmat cu încredere îndemnurile”, a spus în deschidere General Maior Gheorge Popa, președintele filialei județene Mureș a Asociației Veteranilor de Război.

106 veterani de război în viață în județul Mureș

La ora actuală, în județul Mureș mai sunt în viață 106 veterani de război, 2 văduve de război și 1.268 urmași ai veteranilor de război, iar numărul lor scade vertiginos. Toți veteranii de război din județ au vârste de peste 95 de ani, în acest an 2 veterani împlinind venerabila vârstă de 100 de ani, 4 99 de ani și alți 4 99 de ani. „Fac apel către Consiliile Locale unde aceștia locuiesc dacă pot să se implice cum se cuvine. Îndrăznesc să le recomand să fie luați în discuție și declarați cetățeni de onoare ai localităților respective, iar Instituția Prefectului județului Mureș să-i propună pentru decorare”, a transmis General Maior Gheorge Popa.

În cadrul evenimentului a fost menționat și proiectul „Cinstire Eroilor Mureșeni” iniţiat de Garnizoana Târgu Mureş cu prilejul aniversării a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, motiv pentru care Guvernul a aprobat în data de 11 martie o Hotărâre prin care anul 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor De Război”. Prin proiect sunt vizitați veteranii de război și le sunt înmânate diplome și mici atenții. „Am asistat pe parcursul acestor vizite la momente emoționante. Bravi ostași care nu au tremurat în fața gloanțelor vrăjmașe, tremurau la primirea unei diplome sau a unei insigne tricolore dăruite în semn de recunoaștere”, a spus locotenent colonel Sergiu Colceriu, comandant al Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureş.

Diplome aniversare oferite veteranilor

Au fost înmânate diplome aniversare veteranilor care în acest an sărbătoresc 100 de ani, Colonel Dumitru Rotaru și Maior Constantin Frătean, dar și Instituției Prefectului județului Mureș prin Mircea Dușa, primăriei Municipiului Târgu Mureș și altor veterani de război care nu au reușit să ajungă din cauza unei stări precare de sănătate.

„Atunci când au plecat la luptă, ostașii noștri au avut în gând doar responsabilitatea, dragostea față de țară, iubirea față de popor și față de simbolurile naționale. Zeci de mii de militari români și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, iar aici, aproape de noi, la Oarba de Mureș, și-au dat viața 11.000 de soldați. Militarii români au fost cei care au fost alături de țară, au fost cei care și-au pus viața în primejdie, au fost cei care au eliberat Transilvania în 1944, au fost cei care au participat după aceea la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, iar sfârșitul războiului i-au găsit în Munții Tatra. Dar ei niciodată nu s-au referit la efortul pe care l-au făcut, și întotdeauna mulțumirea lor a fost aceea că și-au făcut datoria față de țară, față de popor, și nimic nu a fost mai presus decât această datorie de a întregi hotarele României, de a apăra independența și suveranitatea țării. Armata de astăzi a preluat în suflet responsabilitatea față de țară, față de independența și suveranitatea României. Este important ca noi, cei care reprezentăm comunitatea, să fim alături de ei și să le reamintim că societatea, că Armata Română care este ca o mare familie, nu i-am uitat și suntem alături de ei în fiecare zi”, a declarat în încheiere prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE