Home / Eveniment / FOTO. Viitorul Europei, dezbătut la UMFST Târgu Mureș
Cele două echipe concurente, alături de Lect. Univ. dr. Daciana Natea

FOTO. Viitorul Europei, dezbătut la UMFST Târgu Mureș

Distribuie

O suită de patru dezbateri vor avea loc în patru județe din Regiunea Centru, care vor aduce în prim plan felul în care văd tinerii și nu numai, viitorul Europei și al României în Uniunea Europeană. La Alba Iulia, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov, Centrul Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, invită cetățenii să participe la aceste discuții alături de tineri în dezbaterea pe temele referitoare la viitorul Europei.

Evenimentul de la Târgu Mureș a fost organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru reprezentați prin Nicolae Mărginean, Director Departament Comunicare și Relații Publice, Mirela Groza, Șef Serviciu Relații Publice și Coordonator Europe Direct Regiunea Centru, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie și Asociația Forum Apulum și s-a ținut în Aula Universitătii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie.

Alături de numeroși elevi și studenți, la eveniment au participat următoarele oficialități și organizatori: Nicolae Mărginean, Lect. Univ. dr. Daciana Natea, din partea UMFST Târgu Mureș, Codruța Togan, din partea Consiliului Județean Mureș, Dana Ijac, din partea Primăriei Muncipiului Târgu Mureș, Conf. univ. dr. Oláh Péter, din partea UMFST Târgu Mureș și Attila Palko, reprezentant al firmei Nett Front SRL, beneficiară a două proiecte finanțate de UE. Moderatorul evenimentului a fost jurnalistul Dan Lungu.

850 de milioane de euro pentru șase județe

„Agenția Pentru Dezvoltare Regională Centru pe care o reprezint este instituția care gestionează peste 850 milioane de euro destinați dezvoltării regiunii centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Vorbim de peste 450 de milioane de euro care au fost atrași, iar rezultatele lor se văd. De exemplu, la mai puțin de 200 de metri, în Cetatea din Târgu Mureș”, a declarat Nicolae Mărginean în deschiderea evenimentului.

Daciana Natea a tras un semnal de alarmă în privința unei informări corecte și a asumării responsabilității din partea tuturor votanților: „Cel mai important lucru la care trebuie să ne gândim este viitorul Uniunii Europene. Ce rol jucăm noi în acest construct? Mă bucur să văd în sală elevi de liceu. Pentru unii dintre ei, aceste alegeri sunt extrem de importante: vor vota pentru prima dată în viața lor. Cum vor vota este alegere personală, dar ce este important este să știm care sunt avantajele Uniunii Europene, să ne informăm foarte bine și să nu cădem pradă populismului care apare în mediul online.”

Dan Lungu a motivat necesitatea unei astfel de context, în care atitudinile pro și contra Uniunii Europene să aibă un teren fertil de dezbatere, pentru a se clarifica și a conduce, în cele din urmă, la un vot cât mai asumat.
„Uniunea Europeană este importantă pentru noi pentru că este casa noastră. Un președinte american spunea la un moment dat că votul este mai puternic decât glonțul, și este adevărat. Contează să fim implicați în această decizie la nivel european. România deține în această perioadă un rol important la nivelul Uniuni Europene: președiniția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. România este la masa deciziilor și încearcă să obțină un consens într-o perioadă grea pentru Europa: avem Brexitul, avem euroscepticismul, și cea mai importantă provocare cred eu că este depărtarea deciziei europene de cetățean. Tocmai de aceea încercăm să facem această dezbatere”, a precizat Dan Lungu.

200 milioane de euro atrași de către Consiliul Județean Mureș

În continuare, Codruța Togan a punctat fondurile atrase de către Consiliul Județean până în prezent, precizând și destinațiile acestor bani: „Înainte de a intra în Uniunea Europeană au existat acele fonduri de pre-aderare. La nivelul județului Mureș am reușit să atragem undeva la 22 milioane de euro până în 2007. Din 2007 până în 2013 am mai reușit să atragem aproximativ 110 milioane de euro, iar după 2013 până în prezent avem în derulare proiecte în valoare de 60 milioane de euro și proiecte care sunt în evaluare și așteptăm finanțare în valoare de 7 milioane de euro. Totalul se ridică la aproximativ 200 milioane de euro, o sumă foarte mare care a fost direcționată în domenii precum infrastructură – drumuri, aeroport, spitale și alte achiziții făcute – și în domenii precum dezvoltarea administrativă sau alte proiecte de promovare. Fără aceste investiții nu s-ar fi văzut multe dintre realizările județului nostru. Un exemplu elocvent este și Palatul Culturii, care are acum în derulare o investiție de aproximativ 6 milioane de euro.”

Primăria Târgu Mureș, investiții de peste 200 milioane de euro

Dana Ijac a evidențiat faptul că deși sunt disponibile, fondurile nu sunt mereu ușor de accesat și că necesită un efort susținut de o viziune foarte clară a finalității demersurilor.
„Fondurile europene par ca un fel de ploaie de aur care vin peste România pentru ca noi să ne putem construi autostrăzi, să investim în școli, să dezvoltăm întreprinderile mici și mijlocii, spitalele și zona de turist, dar pe de altă parte auzim informații legate de faptul că totuși nu este atât de ușor să accesezi aceste fonduri, sunt niște dosare complicate. (…) După integrarea în Uniunea Europeană, au venit bani pe investiții. Din acest moment putem să vorbim de peste 100 de contracte de finanțare, cu peste 200 milioane de euro în Târgu Mureș, în investiții. Noi ne-am focalizat în special pe proiecte de modernizare a infrastructurii: peste 80 de străzi au fost modernizate, peste 50 de blocuri și 4000 de apartamente au fost reabilitate termic. (…) Am avut proiecte de peste 30 milioane de euro pentru modernizarea administrației publice”, a declarat reprezentanta Primăriei.

Oláh Péter a explicat că banii proveniți din fonduri europene au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea Universității și, implicit, la îmbogățirea prestigiului ei internațional.
„Am început să accesăm fonduri europene din 2009. Accesăm și fonduri naționale nerambursabile. În total, în cei 10 ani am accesat în jur de 35 milioane de euro, din care 30 milioane de euro au fost fonduri europene. Sunt trei categorii de proiecte: de infrastructură, de dezvoltare a resurselor umane (trainingul personalului sau susținerea doctoranzilor în parcursul lor educațional) și proiectele de cercetare. Prima țintă a unei universități este educația, dar fără cercetare nu ai cum să fii la zi, nu ai cum să susții procesul. Și atunci avem proiecte de cercetare din care o mare parte au provenit din fonduri europene.” Oláh Péter a enumerat și o serie de efecte pozitive indirecte pe care eforturile depuse în atragerea de fonduri europene le-au generat în tot acest proces: „Înveți să lucrezi într-un anume stil, înveți să scrii proiecte care se leagă cap-coadă, înveți să gestionezi proiectul în contextul unei monitorizări foarte stricte din partea agențiilor. Înveți, de asemenea, să gândești pe termen lung. Înveți să îți deschizi puțin ușile și opțiunile spre parteneri naționali, dar și internaționali. Pe partea de cercetare, un alt efect este să crești echipe locale care să fie performante la nivel internațional.”

Câștigătorii dezbaterii

A urmat apoi mult-așteptata dezbatere, la care s-au înscris Alexandru Sămărtean, Aurel Daniel Ștefan, Mihai Bâlc, Mihaela Trișcă, Natalia Bîrlădeanu, Dragoș Vermișan și Paul Grama, cu toții studenți ai UMFST Târgu Mureș. În cele din urmă, a fost mai convingătoare echipa contra, iar cei mai buni participanți au fost Alexandru Sămărtean (student la Studii de securitate, în anul 1), care s-a clasat pe locul I, iar Mihaela Trișcă (studentă la Drept, în anul 3) s-a clasat pe locul secund.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.