În 24 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Protecției Animalelor de laborator Stiri nationale
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 408 Vizualizări

În 24 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Protecției Animalelor de laborator

În fiecare an, la 24 aprilie, este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, iar săptămâna ce include această zi este cunoscută ca „Săptămâna mondială pentru animalele de laborator”.

Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society – NAVS), 24 aprilie reprezentând data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

Anul acesta, sub titlul „Mijloace pentru a deveni un mai puternic apărător al animalelor”, site-ul National Anti-Vivisection Society – NAVS, https://www.navs.org, menţionează că a început ”Săptămâna mondială pentru animalele de laborator”, o săptămână menită să amintească de nenumăratele animale care sunt încă folosite pentru cercetări în scop ştiinţific şi medical.

Pe lângă atragerea atenţiei asupra milioanelor de animale care sunt supuse experimentelor în fiecare an, această săptămână oferă o oportunitate importantă pentru apărătorii animalelor de a reevalua modul în care vorbesc despre problema experimentelor efectuate pe animale pentru a se asigura că ajută animalele în cel mai bun mod posibil. În calitate de apărători ai animalelor este importantă alegerea cu atenţie a cuvintelor atunci când sunt abordate aceste probleme, trebuie prezentate problemele cu cât mai multă acurateţe şi într-un mod prin care să se poată veni cât mai mult în sprijinul animalelor.

Să ne aducem aminte de animalele folosite în scop de cercetare este cel mai mic lucru pe care îl putem face pentru a le onora. Cel mai bun lucru pe care l-am putea face este să punem capăt exploatării animalelor în numele ştiinţei, să stopăm odată pentru totdeauna suferinţa lor, se mai arată, între altele, pe site-ul amintit.

Cu prilejul „Săptămânii mondiale pentru animalele de laborator” sunt organizate proteste şi demonstraţii împotriva utilizării animalelor în scop de experiment, precum şi dezbateri şi simpozioane pe această temă. Manifestările organizate cu acest prilej sunt menite să ajute la creşterea gradului de conştientizare privind situaţia acestor animale, închise în cuşti şi supuse în cursul experimentelor unei agonii prelungite. ”Săptămâna mondială pentru animalele de laborator” poate fi promovată pe reţelele de socializare, iar de Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator putem păstra un minut de reculegere în memoria acestor animale.


Anual aproximativ 100 de milioane de animale au de suferit în laboratoarele din lumea întreagă. Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase.

Multe dintre testele efectuate pe animale pot fi înlocuite prin alternative ştiinţifice avansate care sunt disponibile în prezent. Există metode avansate de cercetare care nu folosesc animale şi care sunt mai sigure, mai eficiente, produc rezultate mai rapide şi mai relevante pentru om.

Înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare, potrivit site-ului National Anti-Vivisection Society – NAVS, https://www.navs.org.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând „condiţii de siguranţă”. Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

În jur de 4 milioane de animale au fost folosite în experimente ştiinţifice în Marea Britanie în 2014, potrivit unor statistici ale Home Office. Conform Societăţii Regale de Prevenire a actelor de Cruzime împotriva Animalelor (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals – RSPCA) din Marea Britanie, 11,5 milioane de animale au fost folosite în astfel de scopuri în Uniunea Europeană şi peste 100 de milioane în întreaga lume.

Protestele faţă de abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator au crescut ca amploare începând cu anii ’70-’80. În 1975, Peter Singer publică lucrarea „Animal Liberation”, care condamnă aceste abuzuri şi susţine ideea drepturilor animalelor. O formă de protest împotriva folosirii animalelor pentru experimente în laborator este şi refuzul de a cumpăra produse testate pe animale. Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator este marcată în prezent pe fiecare continent, aducând la cunoştinţa publicului şi a legislatorilor problema legată de testele pe animale, o problemă de etică, precum şi alternativele la acest gen de teste.

(Sursa: AGERPRES)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE