Home / Business / Povestea brânzeturilor de la munte. 25 de ani de continuă dezvoltare

Povestea brânzeturilor de la munte. 25 de ani de continuă dezvoltare

Distribuie

Istoria SC Mirdatod Prod SRL începe acum 25 de ani. Atunci, doi fraţi, Mircea şi David Todoran, au pus bazele unei mici fabrici de procesare lapte în comuna Ibăneşti din judeţul Mureş. De-a lungul timpului, afacerea lor a căpătat amploare, depăşind graniţele judeţului şi ducând gustul şi calitatea laptelui de la munte pe mesele românilor din întreaga ţară.

Totodată, gama de produse s-a diversificat foarte mult, ajungând la un număr impresionant de 50 de sortimente: Caşcaval, Telemea, Brânză de Burduf, Urdă, Smântână, Brânză de vaci, Brânză topită, Cremă de brânză topită, Unt, Rulade afumate cu condimente şi chiar Mozarella.

Avantajele laptelui de munte

Pe lângă diversificarea gamei de produse, compania a profitat de avantajul zonei montane a judeţului Mureş, la poalele munţilor Gurghiu. Astfel, au fost identificate potenţialul şi beneficiile acestei zone geografice deoesbite, prin condiţiile de climă şi relieful montan, floră bogată şi specifică, ce oferă caracteristici speciale laptelui ca materie primă şi, implicit, produselor lactate obţinute prin prelucrarea acestuia. Aceste resurse naturale au stat la baza iniţierii proiectelor legate de atestarea produselor lactate obţinute drept Produse Montane sau Produse de Origine Protejată (DOP).

Produse atestate

Prin demersurile susţinute de-a lungul anilor, compania a reuşit să obţină atestate pentru sortimentele Cascaval de Ibăneşti, Smântână de Ibăneşti şi Urdă de Ibăneşti drept Produse Montane, atestate oferite de Ministerul Agriculturii. Însă cea mai notabilă realizare este atestarea produsului Telemea de Ibăneşti ca Produs de Origine Protejată (DOP), acesta devenind primul şi singurul produs DOP din România.

Secretul Telemelei de Ibăneşti stă chiar în reţeta sa – o reţetă unică, specifica zonei, şi veche de sute de ani. Aceasta presupune utilizarea laptelui de vacă obţinut în arealul geografic al munţilor Gurghiu şi folosirea în procesul de fabricaţie a unei saramuri naturale, provenite din Fântânile sărate de la Orşova. Acest zăcământ natural este bogat în calciu şi magneziu, având un aport important în aroma şi valoarile nutriţionale regăsite în Telemeaua de Ibăneşti.

Calitatea acestor produse este garantată prin măiestria şi devotamentul personalului calificat, cât şi din punct de vedere al siguranţei alimentelor. Unitatea de producţie are implementate şi certificate Sistemele de Calitate şi Siguranţă a Alimentelor SR EN ISO 22000/2005, SCHEMA FSSC; HALAL şi BSCI.

Perspective de viitor

În ultimul an, datorită creşterii exponenţiale a producţiei şi a sortimentaţiei, compania a investit în deschiderea celei de-a doua fabrici de producţie, în oraşul Reghin. Astfel, creşterea capacităţii de producţie îi oferă oportunităţi mai mari de a distribui produsele mureşene la nivelul întregii ţări.

Mai mult, extinderea afacerii a însemnat şi investiţii în domeniul marketingului şi publicităţii. Astfel, compania a înregistrat la OSIM marca IBALACT, urmând ca în viitorul apropiat întreaga gamă de produse Mirdatod să fie comunicată sub acest brand. Numele IBALACT a rezultat din dorinţa antreprenorilor de a-şi arăta recunoştinţa pentru acest ţinut uimitor, al cărui merit sunt proprietăţile laptelui bogat, hrănitor şi sănătos de Ibăneşti.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.