Home / Recomandări zi de zi / Recomandările Poliţiei pentru perioada minivacanţei

Recomandările Poliţiei pentru perioada minivacanţei

Distribuie

În perioada premergătoare sărbătorilor, aglomeraţia şi agitaţia ce se creează constituie factori favorizanţi pentru comiterea furturilor, în special. Astfel, lumea este mai puţin atentă, manipulează sume mai mari de bani, dar şi lipsa multor cetăţeni de la domiciliu, oferă ocazii infractorilor.

Poliţiştii mureşeni vă recomandă să respectaţi câteva reguli pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor dumneavoastră. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de clipe minunate, feriţi de evenimente neplăcute.

  • În locurile publice, la cumpărături, în mijloacele de transport în comun:
  • Când vă aflați la cumpărături, evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar! Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toți banii, ci doar cât este necesar.
  • Atunci când efectuaţi plata cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
  • Recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină. Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp ! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale !!
  • La cumpărături nu purtaţi portofelul în plase, iar în mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi, pentru că veţi avantaja hoţii!
  • Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins ”din greșeală” în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul unde țineți banii sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima tertipului unui hoţ!
  • Jumătate din furturile din locuinţe se pot uşor evita!
  • Folosiţi eficient interfonul!!
  • Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă! Împotriva hoţilor este foarte eficient să vă montaţi la uşile de acces, un sistem de închidere cu două încuietori, pe care să le folosiţi!
  • Nu lăsaţi ferestrele deschise (nici rabatate) la apartamentele de la parter sau la case, dacă lipsiţi de acasă!
  • Nu vă lăudaţi cu bunurile de valoare şi nu păstraţi sume mari de bani în locuinţă! Nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume; aceeaşi recomandare este valabilă şi cu privire la bijuterii;
  • Nu permiteţi accesul persoanelor străine în locuinţă!
  • Protejează-ţi autoturismul!
  • Asiguraţi autoturismele prin încuierea uşilor;
  • Atunci când părăsiţi autoturismul, nu lăsaţi la vedere, nici pentru câteva minute, în interiorul acestora, obiecte de valoare: telefoane, genţi de voiaj, poşete, borsete, aparatură electronică, etc. întrucât acestea pot atrage interesul infractorilor– toate acestea sunt tentante, chiar dacă pentru dumneavoastră nu sunt foarte valoroase! Chiar şi pentru o pagubă redusă, timpul, frustrarea (drumuri la Poliţie, asigurări etc.) nu merită să vă modifice programul de Sărbători! Aşadar, nu uitaţi: un simplu gest vă protejează de infractori!
  • Parcaţi autoturismele numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către alte persoane, nu în locuri dosnice, izolate din punct de vedere al traficului stradal;
  • Alcoolul – „rudă apropiată” a violenţei, mai ales de sărbători
  • Evitaţi abuzul de alcool şi persoanele aflate în stare de ebrietate!
  • Păstraţi-vă calmul, evitaţi conflictele! Nu încurajaţi violenţa şi nu proliferaţi înjurături! Un limbaj controlat previne adesea declanşarea conflictelor. Nu vă rezolvaţi problemele când aţi băut mai mult sau cu persoane aflate sub influenţa alcoolului, lăsaţi-le pe a doua zi, când veţi avea mintea limpede. Sfătuiţi-vă şi prietenii în acest sens!
  • Atenţie: abuzul de alcool este un duşman de temut pentru dvs. şi pentru cei din jur! NU UMBRIŢI BUCURIA SĂRBĂTORILOR!
  • Circulaţia pe drumurile publice
  • Conducătorii auto să adopte o manieră prudentă de conducere, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
  • Respectaţi regimului legal de viteză, întrucât viteza reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere. Circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
  • Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
  • Totodată bicicliştilor li se recomandă ca înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, să se asigure temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, numai în coloană câte unul. Să nu circule cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice!
  • Motocicliştilor le recomandăm să sporească atenția la viraje şi intersecţii, să păstreze contactul vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să le intersecteze traiectoria, să utilizeze cască şi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti, reflectorizante.
  • Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Sărbători liniştite tuturor!

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.