Reîntors din SUA, un târgumureşean a demarat o afacere de succes, finanțată prin Start-Up Nation Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2489 Vizualizări

Reîntors din SUA, un târgumureşean a demarat o afacere de succes, finanțată prin Start-Up Nation

Start-Up a creat în județul Mureș 481 de locuri de muncă prin programul din 2017, iar prin finanțarea din 2018 vor fi create peste 1.300 de noi locuri de muncă.

Guvernul PSD a înființat schema de ajutor de stat pentru start-up-uri: Romania Start-Up Nation pentru perioada 2017-2020. Efectele scontate au fost înființarea mai multor Start-Up-uri şi cresterea competitivității acestora, noi locuri de muncă bine plătite în economie. 99,7% dintre companiile din România sunt IMM-uri, care contribuie cu aproximativ 60% din PIB și angajează 60% din forța de muncă.

În județul Mureș, 215 firme au beneficiat de finanțare prin programul Start-Up Nation 2017, în valoare toală de 36.207.886,33 lei, fiind create 481 de noi locuri de muncă, între care au fost angajați 398 șomeri înregistrați după 2012.

Prin programul de finanțare Start-Up 2018, pentru județul Mureș se preconizează alocarea de fonduri nerambrsabile de peste 80 de milioane de lei unui număr de 419 firme, urmând a fi create peste 1.800 de noi locuri de muncă, dintre care se preconizează că în peste 1.300 vor fi angajate persoane defavorizate sau șomeri înregistrați după 2012.

Am ales ca în acest număr al ziarului nostru să vă prezentăm una dintre poveștile de succes din domeniul antreprenorial, poveste începută prin accesarea finanțării nerambursabile acordate de guvern prin programul Start-Up.

Horațiu Marton, managerul „Crown Coffee” din Târgu-Mureș, a fost de acord să împărtășească experiența sa și totodată să transmită un semnal de încredere în special tinerilor care vor să își deschidă o afacere.

“Dacă nu îmi puneam în aplicare ideea de business rămâneam cu un mare regret”

„M-am decis să mă întorc în țară deoarece am avut o idee de business pe care, dacă nu o puneam în aplicare, probabil rămânea un mare regret în viața mea și simțeam că îmi va crea o stare de insecuritate din punct de vedere profesional cu care cred că orice persoana se lupta la un anumit moment. Am avut și un partener care a crezut în ideea mea de business. Acea insecuritate se stingea cu fiecare discuție în care conturam planul de afaceri”, spune Horațiu despre primii pași pe care i-a făcut pentru a-și porni afacerea.

“Am revenit din SUA cu o părere pesimistă despre viitorul României, însă nu este așa”

„Trebuie să recunosc ca am fost sceptic în ceea ce privește finanțarea guvernamentală și anume Start-Up Nation, deoarece mereu vedeam acest tip de finanțare ca fiind pentru cei care fie deja au mai multe afaceri în derulare, fie cei care au bani mulți și pot să navigheze mai ușor în această lume a afacerilor. După cum s-a dovedit, m-am înșelat și mă bucur că a fost așa, deoarece a fost mult mai ușor decât mi-am imaginat. Am venit din SUA înapoi în România cu o părere mai pesimistă despre viitorul acestei țări, însă pot să confirm că nu este așa. În România, dacă ai ambiție și ești dispus să munceşti ca și antreprenor, piața este destul de tânără și poți avea rezultate pozitive mult mai repede decât pe alte piețe mai dezvoltate din Occident”, spune managerul Crown Coffee.

Horațiu susține că, deși nu avea experiență în domeniul antreprenoriatului sau în cel al consultanței pe proiecte cu finanțare guvernamentală, nu i-a fost greu să acceseze Start-Up Nation. „Nu este greu, deoarece pe platformele de ajutor online există toate informațiile necesare, iar coordonatorii de la centrele regionale sunt foarte îndreptați spre a te sprijinii și a te ajuta cu orice problemă (spre surprinderea mea), ca și când ei își doresc mai mult ca oricine să reușești.”

Există potențial enorm în această țară în domeniul antreprenoriatului

„Sfatul meu pentru tinerii care vor să își deschidă o afacere este să nu fie speriați de procesul prin care trebuie să treacă în momentul în care se decid să apeleze la acest tip de finanțare. Birocrația se simplifică de la an la an, ea există oriunde, și tinerii trebuie să înțeleagă faptul că este un proces de pregătire pentru ceea ce se întâmplă într-o afacere în fiecare zi. Există potențial enorm în acestă țară în domeniul antreprenoriatului și, după cum se vede și din viziunea pe termen lung în acest domeniu, se dorește dezvoltarea unui mediu de afaceri prosper, aliniat la standardele economice mondiale actuale”, este de părere tânărul întreprinzător.

Senator Horea Soporan: „Sunt povești de succes ale unor tineri care au beneficiat de ajutorul de stat”

Senatorul Horea Soporan, președintele PSD Târgu-Mureș, a fost unul dintre artizanii întâlnirii de la Târgu-Mureș cu tinerii antreprenori, în vara anului trecut, cu ocazia promovării Programului „Oportunități de finanțare 2018”, eveniment care s-a bucurat și de prezența ministrului pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea.

În urma vizitei efectuate împreună cu ministrul IMM-urilor, la mai multe firme din Târgu-Mureș, beneficiare a finanțărilor nerambursabile, senatorul Horea Soporan ne-a declarat: „Am întâlnit antreprenori de la firme din Târgu Mureș, îi puteți găsi în Tudor, Cornișa sau pe Gheorghe Doja, care au accesat în 2017 fonduri prin Start-Up Nation și care derulează deja afaceri de succes. Am vizitat laboratoare de cofetărie, o fabrică de ciocolată, un cabinet stomatologic cu dotări ultramoderne sau o cafenea care are și o prăjitorie de cafea și o mică linie de ambalare. Sunt povești de succes ale unor tineri care au beneficiat de ajutorul de stat pentru a intra în lumea afacerilor. Programul de finanțare al Guvernului PSD pentru start-up-uri va continua și în următorii ani, numărul beneficiarilor dublându-se de la an la an”.

(Telegraful de Mureş)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE