Sfintele Paști, o sărbătoare a bucuriei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Sfintele Paști, o sărbătoare a bucuriei

Cuvântul „Paști” vine din ebraicul „Pesah” care în Vechiul Testament însemna „trecere” și este folosit din perioada în care evreii au ieșit din robia egipteană. Dacă evreii au avut o trecere de la robie la libertatea drumului spre Țara Canaanului, creștinii au făcut trecerea de la robia păcatului la bucuria Învierii.

Paștile propriu-zise, pâinea și vinul care se dau în noaptea de Paști sunt o prefigurare a împărtășaniei pe care credincioșii o primesc în cadrul Sfintei Liturghii. Dar, atenție! Protopopul Lucian Voșloban, preot paroh la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș spune că „Nu este vorba de Sfânta Împărtășanie, ci este o prefigurare a jertfei care amintește de trecerea de la păcat la Înviere”.

Săptămâna Mare a credincioșilor

Pentru una din cele mai așteptate sărbători ale creștinătății, pregătirile au o anumită desfășurare, un ritual fixat în conștientul oamenilor încă din cele mai vechi timpuri.

„Am intrat în Săptămâna Patimilor de luni seara, dar mai înainte trebuie să amintim că a fost sâmbăta lui Lazăr în care ne gândim cu mai multă atenție la cei adormiți, prin slujbele care se fac fie în biserică prin parastase, fie în cimitire. Se știe că sâmbăta lui Lazăr este o zi închinată celor plecați dintre cei vii”, spune părintele Lucian Voșloban, celui care îi aparțin toate citatele din acest material.

A urmat duminica Floriilor, o zi prin care ne aducem aminte de intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Christos în Ierusalim, atunci când a fost întâmpinat de copiii care au rostit cuvintele „Osana într-u cel de sus, binecuvântat este cel care intră în numele Domnului”. Acest moment este marcat de o emoție înălțătoare prin faptul că Mântuitorul este conștient că toate aceste osanale se vor transforma în săptămâna următoare în cuvintele „Ia-l, ia-l, răstignește-l”. „Pentru noi, credincioșii ortodocși și greco-catolici urmează o săptămână prin care urmărim toate evenimentele și ne asumăm toate acțiunile care au dus la patimile, răstignirea și mai ales la punctul culminant, momentul „Învierii Mântuitorului Iisus Christos”.

Conform ritualului slujbelor religioase, urmează ca în fiecare seară să se oficieze slujbele de Denie, săvârșite seara, adică fiind slujbe premergătoare. În această perioadă, slujbele de Denie sunt puțin mai lungi decât cele obișnuite pentru că se vorbește despre pătimirea Mântuitorului.

Se citesc cele 12 Evanghelii

Cele mai importante Denii sunt cele de joi seara când se citesc cele 12 Evanghelii, începând din momentul Cinei de taină și până în momentul punerii în mormânt a trupului Mântuitorului Iisus Christos. Deci, joi seara sunt Deniile celor 12 Evanghelii, iar vineri seara este Denia Prohodului, slujba de priveghere pe care creștinii o fac în preajma Sfântului Epitaf care simbolizează trupul Mântuitorului.

Părintele Lucian Voșloban spune că nu trebuie să uităm că în această săptămână, credincioșii care încă nu s-au spovedit, nu s-au împărtășit încearcă să-și caute alinarea sufletească după ce o perioadă stabilită din Postul Mare au încercat fiecare, după puterile lor să postească, să trăiască o viață creștină.

În Joia Mare, dimineața se oficiază o Liturghie deosebită, este vorba de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia în cadrul căreia se pregătește Sfânta Împărtășanie pentru cei bolnavi. „Știm cu toții că în cazuri de necesitate preotul merge cu Sfânta Împărtășanie la casele celor bolnavi, iar aceasta este pregătită în Joia Mare, dimineața”.

Momentul Învierii Domnului

Bineînțeles că momentul Învierii Domnului este marcat de slujba de la miezul nopții atunci când fiecare credincios merge la biserică având inima plină de emoții generate în primul rând de Utrenia Învierii. A doua zi dimineața, credincioșii se întâlnesc la una dintre cele mai frumoase Sfinte Liturghii – aceea a Învierii, sau a Praznicului Învierii Domnului în cadrul căreia se citește și Pastorala ÎPS Arhiepiscop Irineu. Tot în duminica Paștelui are loc și Învierea Mică sau Vecernia Învierii unde, în anumite zone ale țării se citește Sfânta Evanghelie în 12 limbi, sau mai puține, în funcție de specificul zonei.

Programul slujbelor din perioada Săptămânii Mari la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel ”din Luduș programează în fiecare seară, de la ora 19.00 Deniile, miercuri dimineață fiind oficiată ultima Liturghie, „Dialogul” a Sfântului Grigore, de la ora 8.00. Joi dimineață, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia tot de la ora 8.00, iar Deniile principale sunt tot de la ora 19.00. Slujba de Înviere se oficiază noaptea de la ora 12.00.

Mulțumiri

„În acest an aduc mulțumirile mele și ale enoriașilor din Parohia noastră familiei domnului Cornel Luca. Știm cu toții că această familie face un efort de a da paștile și de a se îngriji timp de un an de toate cele necesare cultului divin public din biserică. Doresc ca Dumnezeu să-i rânduiască sănătate întregii familii, toate cele bune și multă liniște sufletească cu prilejul acestei sfintei sărbători a creștinătății”, ne-a spus protopopul Lucian Voșloban, preot paroh la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE