Incursiune în gastronomia veche, la J´ai Bistrot Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 266 Vizualizări

Incursiune în gastronomia veche, la J´ai Bistrot

Două din cărțile editurii GastroArt poposesc la Târgu Mureș. Este vorba de “Cărticica meseriei de bucătar” și “Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului” care vor fi lansate vineri, 3 mai, ora 17:30 la J´ai Bistrot (Piața Mărășești nr. 6).

“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv. Cartea  marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Alt spect inedit este faptul că Sofia Tofeus,  născută în Târgu Mureș,  poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare.
“Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”, a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie.
Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii prin care încercăm să cartografiem rețetele tradiționale de la noi și să construim o istorie a pâinii, cerealelor, morăritului și panificație în România

Invitați lansării sunt  Cosmin Dragomir (editor coordinator gastroart.ro)    și Balázs László.

Intrarea este liberă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE