Home / Invatamant / Ministrul Educaţiei explică de ce UMFST Târgu-Mureş nu are o facultate în limba maghiară

Ministrul Educaţiei explică de ce UMFST Târgu-Mureş nu are o facultate în limba maghiară

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi că, întrucât în România nu există o limitare a numărului de studenţi la facultăţile de medicină, aşa cum există în anumite state, sunt mulţi tineri din Occident care învaţă în universităţile de medicină româneşti, inclusiv la cea din Târgu-Mureş, pe care o consideră o universitate de foarte bună calitate.
“Cred că suntem aici într-o universitate de medicină de foarte bună calitate şi mai cred că ceea ce se întâmplă cu o limbă de predare de circulaţie internaţională vine în promovarea învăţământului din România şi a calităţii acestui învăţământ. În Germania şi mai multe ţări occidentale funcţionează ceea ce se numeşte ‘numerus clausus’, adică un anumit număr de locuri sunt scoase în competiţie la facultăţile de medicină şi care are legătură cu populaţia. Noi nu avem, în ţara noastră, această restricţie şi de aici şi numărul mare de studenţi străini veniţi din Occident, care învaţă în universităţile de medicină”, a declarat Ecaterina Andronescu la Târgu-Mureş.
Întrebată de ce nu se înfiinţează o facultate în limba maghiară la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureş, după modelul celei în limba engleză, Ecaterina Andronescu a arătat că la această universitate se studiază în limba maghiară, că doar aplicaţiile practice se fac în limba română şi că totul se rezumă la numărul de cadre didactice în raport cu studenţii.
“Eu cred că sunt profesori foarte buni şi de-o parte, şi de alta (română şi maghiară – n.r.) îi preţuiesc pe toţi şi cred că UMFST este o universitate care ne face cinste. Avem studii cu predare în limba maghiară, în care doar aplicaţiile se fac în limba română şi eu cred că toţi suntem cetăţeni români (…) Există o Directivă Europeană, nr. 36/2005, care stabileşte un raport între numărul de studenţi şi numărul de cadre didactice. Aici există un număr de studenţi mult mai mare decât numărul de cadre didactice care predau în limba maghiară şi de aceea, ca să ajungem la numărul acela mare de studenţi, trebuie să acceptăm că trebuie să avem mai multe cadre didactice”, a precizat Ecaterina Andronescu.

(www.agerpres.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

UMFST: Locuri disponibile la Medicină și Medicină Dentară în sesiunea Septembrie 2020

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș a …