Directiva privind drepturile de autor, aprobată oficial de Consiliul Uniunii Europene Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 114 Vizualizări

Directiva privind drepturile de autor, aprobată oficial de Consiliul Uniunii Europene

Directiva privind drepturile de autor, votată în plenul Parlamentului European în data de 26 martie 2019, cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri a fost aprobată oficial de Consiliul Uniunii Europene cu 19 voturi pentru, 3 abțineri (Estonia, Belgia, Slovenia) și 6 voturi contra (Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Finlanda și Suedia), reprezentând 71,2% din populație (pragul minim fiind de 16 țări, 65% din populație). Schimbarea poziției de ultim moment a venit din partea Estoniei și Suediei.

Acest vot marchează finalul procesului legislativ pentru Parlamentul European, început în anul 2016 și dorește să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor de lungă durată și în cazul mediului digital. Directiva dorește, de asemenea, să asigure faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Sondajele Comisiei Europene au arătat faptul că, încă din 2016, 57% dintre utilizatorii de internet accesau articole de presă prin intermediul rețelelor de socializare, al agregatorilor de informații sau motoarelor de căutare. 47% din acești utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri fără a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeași tendință s-a observat și în cazul industriei muzicale și cinematografice: 49% din utilizatorii de internet din UE accesau muzică sau conținut audiovizual online, iar 40% din cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel puțin o dată pe săptămână. De atunci, aceasta tendință a crescut vertiginos.

Directiva conține dispoziții specifice care obligă statele membre să protejeze posibilitatea de a încărca și de a partaja gratuit lucrări, în scopul citării, parodierii, realizării criticilor, recenziilor sau caricaturilor. Directiva nu va reprezenta o sursă de cenzură. Un utilizator va putea să încarce, în continuare, conținut pe platformele de internet și aceste platforme vor putea sa găzduiască în continuare conținutul încărcat astfel, în măsura în care respectă dreptul creatorilor raportat la o remunerație echitabilă. În prezent, platformele online remunerează creatorii în mod voluntar și doar într-o măsura foarte limitată, deoarece nu au nicio răspundere pentru conținutul pe care îl găzduiesc și, prin urmare, sunt stimulați puțin sau chiar deloc sa ajungă la acorduri cu titularii de drepturi.

Prin creșterea răspunderii juridice, directiva va spori presiunea exercitată asupra platformelor de internet pentru a încheia acorduri de remunerare corectă cu creatorii de conținut datorită cărora platformele obțin beneficii financiare.

Acordul le oferă editorilor de presă dreptul de a solicita agregatorilor de știri contracte de acordare a licențelor pentru utilizarea articolelor lor. Cu toate acestea, agregatorii de știri vor putea să afișeze, în continuare, fragmente fără a solicita autorizarea editorilor de presă. Acest lucru va fi posibil cu condiția ca fragmentul să fie un „extract foarte scurt” sau „cuvinte individuale” și cu condiția să nu se considere că agregatorul de știri abuzează de această facilitate.

După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune aceasta nouă parte a legislației UE în propriile lor legi. Franța și Olanda pregătesc, deja, punerea în aplicare a Directivei. Comisia dorește să deschidă, cât mai curând posibil, un dialog cu părțile interesate privind punerea în aplicare, în special a articolului 17 (fostul articol 13), probabil înainte de vară.

(Comunicat de presă, Biroul Român de Audit Transmedia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE