Home / Administratie / Târgu-Mureş: Cât îi va costa pe şoferi ridicarea maşinilor staţionate sau parcate neregulamentar

Târgu-Mureş: Cât îi va costa pe şoferi ridicarea maşinilor staţionate sau parcate neregulamentar

Distribuie

Aleşii locali ai municipiului Târgu-Mureş sunt invitaţi să dezbată, într-o şedinţă viitoare de lucru, oportunitatea aprobării Regulamentului de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor/vehiculelor staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public/privat al municipiului Târgu-Mureş, caietul de sarcini privind activitatea de ridicare, transport, depozitare si eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar, fără stăpân şi abandonate pe  domeniul public sau privat al municipiului Târgu-Mureș, precum şi cuantumul tarifului de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de dr. Makkai Grigore, viceprimar UDMR al municipiului Târgu-Mureş, şi este publicat, din data de 9 aprilie 2019, pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, www.tirgumures.ro, precum şi afişat la sediul instituţiei din Târgu Mureş,  Piaţa Victoriei nr. 3.

“Prin Hotărârea Guvernului 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului 1391/2006, s-au instituit norme juridice care conferă autorităților publice locale și administratorului drumului public atribuții privind ridicarea vehiculelor”, a precizat iniţiatorul proiectului.

Spicuim, în rândurile de mai jos, din Regulamentul propus spre aprobare în Consiliul Local Târgu-Mureş:

Cine va ridica maşinile

Articolul 3

(1) Activitățile de ridicare, transport, depozitare si eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar, fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al Municipiului Târgu-Mureș se vor realiza prin gestiune directă de către Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public, prin Biroul Parcări, Garaje şi Ridicări Maşini, în temeiul articolului 2 din Hotărârea Consiliului Local nr. 24/28 februarie 2019.

(2) În sensul prezentului regulament, termenul ”operator” se referă la Biroul Parcări, Garaje și Ridicări Mașini din cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public.

În ce situaţii vor fi ridicate maşinile

Articolul 4

Operațiunea de ridicare se realizează asupra vehiculelor de orice marcă staționate neregulamentar, fără stăpân sau abandonate, dacă acestea staționează:

a) pe partea carosabilă a drumurilor publice;

b) în alveole și stații ale mijloacelor de transport în comun;

c) pe trotuare;

d) în parcări;

e) în zone nepermise (semnalizate corespunzător);

f) pe spațiile verzi aparținând Municipiului Târgu-Mureș.

Unde vor fi duse maşinile ridicate

Articolul 7

Spațiul de depozitare a autovehiculelor sau remorcilor pentru care s-a dispus ridicarea este amenajat pe terenul pus la dispoziție de către Consiliul Local al Municipiului Târgu-Mureș, pe strada Depozitelor nr. 24.

Articolul 8

(1) Amenajările minime ale locului de depozitare sunt următoarele:

a) nivelarea terenului;

b) împrejmuirea întregului perimetru;

c) așternerea de piatră spartă, cu mențiunea că în cazul în care se consideră necesar, se poate asfalta sau betona întreaga suprafață sau părți din aceasta;

d) asigurarea iluminării pe timpul nopții și a pazei permanente;

e) asigurarea unui spațiu administrativ pentru relațiile cu publicul și pentru încasarea tarifelor prestațiilor, precum si amenajarea unei încăperi pentru depozitarea bunurilor din interiorul vehiculelor abandonate, ridicate de pe domeniul public;

f) montarea unui post telefonic și asigurarea mijloacelor de comunicare precum stațiile de emisie recepție, telefoane celulare;

g) montarea unui sistem de supraveghere video orientat asupra zonei de depozitare cu posibilitatea înregistrării și arhivării imaginilor pentru o perioadă de 30 de zile.

(2) Amenajarea spațiului de depozitare se face pe bază de proiect aprobat de autoritățile locale. Mentenanța spațiului de depozitare și a amenajărilor conexe se asigură de către operator.

Tarife pentru activitatea de ridicare

Articolul 9

Tarifele pentru activitățile care fac obiectul prezentului regulament sunt următoarele:

a) 500 de lei pentru ridicarea vehiculului;

b) 100 de lei/ vehicul, pentru depozitarea până la 6 ore inclusiv;

c) 120 de lei/ zi/vehicul, pentru depozitare mai mult de 6 ore.

d) 250 de lei, în cazul în care contravenientul ajunge la vehiculul staționat neregulamentar înainte ca acesta să fie ridicat pe platformă.

Alte dispoziţii

Articolul 11

(1) Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare.

(2) Ridicarea vehiculului nu se mai execută dacă, până la inițierea acesteia, utilizatorul vehiculului se prezintă la locul în care a fost constatată contravenția și este de acord cu suportarea cheltuielilor prevăzute la articolul 9, litera d).

Articolul 12

În cazul prezentat la articolul 11, dacă contravenientul achită pe loc către operator  contravaloarea operaţiunii de ridicare, se poate restitui de îndată vehiculul, dar numai în cazul în care nu este periclitată siguranţa traficului rutier şi pietonal în imediata proximitate din cursul procedurii.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

1 comentariu

  1. Masinile parcheaza pe trotuare din initiativa Primariei,mai ales in zona clinicilor,in jurul spitalelor,hotelurilor si a restaurantelor cafenelelor ,magazinelor detinute de apropiatii primariei.Distrugerea trotuarelor de catre clientii acestora este platit din bani publici si nu din buzunarele celor de la primarie si politie.Hotararea CL la aceste pagube facuta de primarie ar trebui sa se focuseze.O vina foarte mare are si Curtea de conturi care nu tine cont de pagubele facute de primarie prin neprotejarea bunului public si risipirea banilor publici pe cheltuieli facute din vina primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.