Fabiani Prcsina, Mădălin Voicu și Alexandru Tomescu, surprizele Zilelor Muzicale  Tîrgumureșene Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 394 Vizualizări

Fabiani Prcsina, Mădălin Voicu și Alexandru Tomescu, surprizele Zilelor Muzicale  Tîrgumureșene

Programul lunii mai la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș va fi monopolizat de ediția 49 a  Festivalulului  “Zilele  Muzicale  Tîrgumureșene”, care va avea loc în perioada 9 – 30  mai 2019 la Palatul Culturii. Concertul simfonic extraordinar de deschidere a festivalului va avea loc joi, 9 mai, ora 19:00, la Sala mare a Palatului Culturii, avându-i oaspeți pe dirijorul Fakhraddin Kerimov (Azerbaidjan) și pianistul Fabiani Prcsina.

„În deschidere acestui concert vom putea asculta o frumoasă lucrare simfonică: Jubel Ouverture, op.59 de C. M. von Weber. Prin tradiție, cu ocazia concertului de deschidere “lansăm” pe scena festivalului un tânăr talent din țara noastră, anul acesta șansa revenindu-i lui Fabiani Prscina care la doar 15 ani este considerat unul dintre cei mai talentați pianiști de la noi. El va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr.21 în Do major, KV 467 de W. A. Mozart. În partea a doua vom putea audia superba Suită de balet “Sărutul zânei” de I. Stravinsky”. a precizat Vasile Cazan, dirijor, managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Concertul tinerelor talente tîrgumureșene

Duminică, 12 mai, ora 19:00, este rândul tinerelor talente tîrgumureșene să fie prezente pe scena Festivalului. Sub bagheta talentatului muzician Remus Grama vor evolua soliștii Bíró Zsuzsanna, David Mărginean, Ferenczi Balázs, Moldovan Tamás, Darius Străulea, Sipos Tamás, Pethő Rebeka și Benedek Balázs, toti elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș. Programul concertului cuprinde lucrări concertante din creația lui T. Dubois, G. F. Händel, F. Mendelssohn-Bartholdy, G. Alamiro și D. Milhaud.

Muzica de camera își va face simțită prezența în festival marți, 14 mai, ora 19:00, la sala mica a Palatului Culturii , cu ocazia recitalului susținut de Cvartetul “Tiberius”.

„Primul concert cameral din Festival este susținut de binecunoscuta formație camerală a instituției noastre, Cvartetul de coarde “Tiberius” și care are și un invitat de marcă: violistul Constantin Stanciu, membru al renumitului Cvartet de coarde “Voces”. Programul cuprinde în exclusivitate creații beethoveniene”, a spus Vasile Cazan.

Mădălin Voicu & Nemuritorul Mozart

Printre ospeții festivalului se numără și Mădălin Voicu, care va dirija concertul de joi, 16 mai, avându-l solist pe violonistul Florin Ionescu-Galați.

„Nemuritorul Mozart” este prezent pe agenda Festivalului, joi, 16 mai când, sub bagheta Maestrului Mădălin Voicu,  valorosul nostru colectiv simfonic va interpreta în deschidere Divertismentul în Re major, KV 136, apoi talentatul violonist Florin Ionescu-Galați ne va tălmăci Concertul pentru vioară și orchestră nr.3 în Sol major, KV 216. În final vor răsuna armoniile Simfoniei nr.33 în Si bemol major, o lucrare mai puțin cântată la noi în ultimele stagiuni”, a menționat directorul Filarmonicii.

Turneul Internațional Stradivarius

Un  eveniment artistic de excepție din cadrul festivalului va fi  Concertul cameral special de duminică, 19 mai, moment intitulat “Vive la musique”, proiect al Turneului Internațional Stradivarius 2019, Sezonul româno-francez. Oaspetele special al concertului va fi  marele violonist Alexandru Tomescu, care are și el “invitați” la fel de valoroși la acest turneu: harpista franceză Delphine Benhanou, Lari Grigorescu – dans contemporan și coregraful Alexandru Condurache.

„Un alt moment artistic de profundă reverberație îl constituie recitalul special de marti, 21 mai al talentatului pianist rus Eduard Kunz. Programul pe care îl va interpreta este alcătuit din lucrări de referință din creația pianistică a compozitorilor F. Poulenc, C. Debussy, G. Enescu și S. Rachmaninov. Tot Eduard Kunz va fi solistul evenimentului simfonic extraordinar de joi, 23 mai când ne va încânta prin interpretarea Concertului pentru pian și orchestră nr.1 în si bemol minor de P. I. Ceaikovski. Suntem doritori să marcăm cu acest prilej împlinirea a 150 de ani de la moartea marelui compozitor francez Hector Berlioz din a cărui creație va fi interpretată celebra Simfonie fantastică. Acest concert este un moment de vârf in cadrul Festivalului și suntem onorați să îl avem oaspete la pupitrul dirijoral pe Maestrul Nicolae Moldoveanu din Elveția, artist de talie mondială, foarte îndrăgit și apreciat de renumite orchestre de pe întregul mapamond.”, afirmă  Vasile Cazan.

Seară  Selmeczi György

În seară următoare, vineri 24 mai, Filarmonica va susține  un alt concert vocal-simfonic extraordinar de excepție  dirijat de Maestrul Selmeczi György din Ungaria.

„Personalitate muzicală ce se manifestă în diferite ipostaze: dirijor, compozitor și muzicolog, Maestrul Selmeczi a fost oaspete al Filarmonicii noastre în calitate de dirijor în mai multe stagiuni, de data aceasta suntem bucuroși să îi ascultăm lucrările chiar sub bagheta domniei sale. Se vor afla în scenă Kele Brigitta, Török Márton, Szövérdi Enikő, Szabó Adorján, Veress Orsolya, Toni Bardon, Köpeczi Sándor, Szép Bálint, Antal Attila, toți soliști cu o impresionantă carte de vizită. De asemenea va evolua în scenă cunoscutul Cvartet de coarde “Brassai”, Orchestra de cameră a Operei Maghiare din Cluj și Corul Mixt al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș”, declară Vasile Cazan.

Joi, 30 mai, festivalul își va lua la revedere de la public cu un concert vocal-simfonic extraordinar  dirijat de Junping Qian din China.

„În prima parte violonistul Dragoș Mânza din Germania va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în Re major de L.van Beethoven. Apoi, în partea a doua Corul Mixt și Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș, tenorul Ștefan von Korch și basul Köpeczi Sándor ne vor tălmăci superba Messa di Gloria de G. Puccini”, a spus Vasile Cazan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE