GALERIE FOTO: Reghinenii, în vizită la adăpostul de câini fără stăpân Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1388 Vizualizări

GALERIE FOTO: Reghinenii, în vizită la adăpostul de câini fără stăpân

Adăpostul de căini din Reghin și-a primit vizitatorii, sâmbătă 4 mai, cu ocazia evenimentului „Ziua Porților Deschise”. A fost prima acțiune publică din cadrul proiectului „Bunăstare pentru oameni și animale” inițiat de Oana Alexandra Pașcu și Ramona Dan, proiect finanțat prin programul „Abonament pentru Comunitate”.

„Intenția noastră, prin acest eveniment, a fost  aceea de a mobiliza cetățenii reghineni să vină să viziteze adăpostul, să vadă cățeii, să vadă condițiile care le au, să afle de la personalul care se ocupă de îngrijirea lor, de la medicii și tehnicienii veterinari ce pot face pentru a putea adopta un cățel, cum ar trebui să-l îngrijească responsabil, sau ce ar putea face altceva, în cazul în care nu-și permit să adopte, și nu în ultimul rând, cum să dea o mână de ajutor acestor animale”, ne-a declarat  Oana Alexandra Pașcu, inițiatorul proiectului „Bunăstare pentru oameni și animale”.

Schimbarea mentalităților

Proiectul „Bunăstare pentru oameni și animale” își propune în primul rând schimbarea mentalității legate de câinii fără stăpân. Vizitarea unui astfel de adăpost are acest rol, lucru care  a stat  la baza acțiunii demarate de Oana și Ramona la adăpostul de câini fără stăpân din Reghin.„În general, lumea se plânge de situația câinilor vagabonzi. Prima soluție la care mulți apelează este să sune la hingheri,  să vină să ridice câinii și  să-i ducă la adăpost. Foarte multă lume crede că adăpostul de câini este de fapt casa câinilor, locul unde sunt duși după ce sunt luați de pe străzi și unde vor trăi . Este greșită această concepție deoarece adăpostul de căței ar trebui să fie o cazare temporară pentru câței, după ce sunt salvați din anumite situații, și ulterior să vină lumea să-i adopte, să le ofere de fapt o casă permanentă. Asta este și ideea, acolo ni se pare nouă că se întrerupe filmul, lumea sună la hingheri, după care nu mai conteză ce se întâmplă cu acești câini”, afirmă Oana Alexandra Pașcu.

Suflet, nicidecum un obiect

Un număr de 85 de vizitatori au trecut pragul adăpostului de câini al primăriei și  adăpostului „Fiducia”, printre care mulți copii, spre bucuria cățeilor aflați în cele două adăposturi.

„A fost un număr  îmbucurător de vizitatori care au venit să vadă cățeii. Cea mai plăcută surpriză a fost că au venit multe familii cu copii.  Am văzut părinți deschiși la minte care încearcă să-i încurajeze pe copii să fie responsabili, să aibă grjă de animalele fără stăpân, să nu le fie frică. Spre bucuria noastră am primit și câteva donații de hrană, ceva bănuți, care vor fi folosiți în ce privește nevoile cățeilor din adăpost, să le facem viața mai ușoară cât timp stau în adăpost.  Sunt aici câini de toate felurile, de toate mărimile, chiar și câteva exemplare foarte frumoase de câini de rasă, care au ajuns din păcate în adăpost. De aceea,  încercăm să vorbim cu lumea, pentru că sunt foarte mulți care, în impulsul de moment, își achiziționează un cățel de rasă. La început este jucăuș, simpatic, face fericit pe toată lumea, dar când el devine adult sau bătrân, atunci foarte mulți gândesc că e foarte potrivit să-l abandoneze  pe motiv că nu-i mai servește la nimic, și îl consideră o povară. Astfel, animalul devine un obiect, ori nu e deloc așa,  el rămâne, din prima zi de viață, până în ultima un suflet. Atâta timp cât ți-a stat în casă și ți-a fost alături, ți-a oferit atenția și dragostea  lui,  trebuie să înțelegi că, din momentul ce l-ai luat, trebuie să fi responsabil pentru ce i se întâmplă, pentru că el nu poate singur să-și asigure îngrijire”, a menționat Oana Alexandra Pașcu.

”O zi în parc cu cățeii”

Acțiunile de conștientizare a populației privind situația câinilor fără stăpân și importanța adopțiilor vor continua , următorul eveniment fiind cel organizat de ”Ziua Copilului”  în Parcul Central din municipiul Reghin.

„Am propus prin acest proiect realizarea de activități care să aducă informații, să conștientizeze populația în ce privește situația animalelor fără stăpân. Vrem să  încercăm niște campanii de sterilizări gratuite,vrem să punem accent pe aspectul educației, să avem campanii în școli, în colaborare cu cadrele didactice, să lucrăm pe partea de schimbare a mentalității. Pentru toate acestea trebuie să organizăm diferite evenimente. Am început cu Ziua Porților Deschise la adăpostul de câini, urmând ca de 1 Iunie să avem următorul eveniment public, ”O zi în parc cu cățeii”, în Parcul Central din Municipiul Reghin. De „Ziua Copilului” vom aduce în centru orașului cățeii din adăpost, vom  sta cu oamenii de povești, vom încerca  să facilităm interacțiunea dintre om și animal. Prin astfel de acțiuni dorim  ca oamenii să afle cât mai multe despre adopția de căței, astfel încât să putem stopa acțiunile  brutale de abandon, aruncare de pui, agresivitate față de animalele fără stăpân”, a precizat  Oana Alexandra Pașcu.

De ce să adoptăm un câine fără stăpân

Cei care au trecut pragul adăpostului de câini au avut parte și de un mic instructaj privind posibilitatea de a adopăt un câine. Astfel, adopția unui animal de companie nu trebuie să fie o decizie impulsivă, trebuie să fie bine gândită, discutată cu toți membrii familiei, luând în calcul și părțile bune, dar și toate responsabilitățile  pe care și le asumă  pentru bunăstarea animăluțului, deoarece multe din deciziile de adopție  pripite duc la abandon.

„Este mai bine să adoptăm un animal de companie decât să cumpărăm pentru că salvăm o viață, costă mai puțin, luptăm împotriva exploatării animalelor  pentru reproducere, și nu în ultimul rând, ajutăm la scăderea numărului animalelor fără stăpân”, a subliniat Oana Alexandra Pașcu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE