Sângeorgiu de Mureș: comuna cel mai bine gospodărită din județ. Care este secretul? Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 3445 Vizualizări

Sângeorgiu de Mureș: comuna cel mai bine gospodărită din județ. Care este secretul?

Anul trecut, comuna Sângeorgiu de Mureș a câștigat cele mai multe proiecte europene și guvernamentale dintre toate comunele din județ. Pe lângă acest aspect, a fost desemnată și „Localitatea culturală a României” în 2016 de către patronajul Ambasadei Franței în România şi a Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, strângând 97 de puncte din maximumul de 100.

Este meritul primăriei, dar și cetățenilor, iar primarul ing. Sándor-Szabolcs Sófalvi ne-a împărtășit în cadrul Zilelor Sângeorzene din experiența sa privind aspectele cele mai importante pentru o comună care își dorește să se dezvolte.

Sfaturi pentru a fi un bun gospodar de comună

„Noi primarii trebuie să fim atenți la toate oportunitățile care există, să monitorizăm toate proiectele care apar, pentru că dacă trebuie să te gospodărești din bugetul local e vai și amar de tine. Și la noi cam 20-25% reprezintă acele venituri care ne revin din taxe și impozite locale. Fără proiecte și zona industrială, în măsură foarte mică s-ar dezvolta comuna. În al doilea rând, să nu ne pierdem timpul și energia să sărim la toate proiectele care apar pentru că nu orice proiect are ca public țintă comunitatea ta, trebuie să ai o strategie, o viziune pe termen lung în care să ai în mod concret acele direcții în care vrei să te îndrepți, să ai un slogan pentru comună și în funcție de asta să cauți proiectele corespunzătoare. Că sunt multe sate sau comune care au sărit repede pe canalizare, dar nimeni nu s-a racordat, nu au făcut un sondaj”, a spus primarul.

El a și exemplificat prin creșa pe care a ridicat-o în comună de curând. „Înainte de a crea acea creșă din fonduri europene, am făcut un studiu, să văd dacă merită, dacă vor fi destui copii, având în vedere că suntem atât de aproape de Târgu Mureș și poate mulți părinți ar prefera să își ducă copiii acolo”, a specificat Sófalvi.

Cel mai important, din toate punctele de vedere, este să știi exact de ce au nevoie locuitorii comunei tale și să realizezi țintit toate proiectele. „Fondurile trebuie accesate în mod concret. Orice investiție pe care am făcut-o până acum și-a avut rostul. Evident nu se pune întrebarea dacă trebuie să fie asfaltată o stradă sau să fie asigurate utilități, este un lucru normal în secolul XXI. Văd localități care investesc în proiecte care nu sunt prioritare nici pe locul I și nici pe II. Și atunci ai o respingere din partea locuitorilor. Deci asta e cel mai important, să ai o strategie, o viziune. Mă rog în fiecare dimineață la Dumnezeu să îmi dea înțelepciune și răbdare, pentru că lucrez cu oameni, și asta mă ajută foarte mult”, a concluzionat Sofalvi Szabolcs.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE