Scriitori la școală 2019. Marin Mălaicu-Hondrari va veni la Colegiul Național „Unirea“ Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Scriitori la școală 2019. Marin Mălaicu-Hondrari va veni la Colegiul Național „Unirea“

Apreciatul autor Marin Mălaicu-Hondrari va fi cel de-al nouălea invitat din acest an în cadrul programului „Scriitori la școală“. Acesta va susține trei ore de literatură română contemporană joi, 9 mai, începând cu ora 11.00, la Colegiul Național „Unirea“, la clase ale profesoarelor Consuela Pop, Melania Bândilă și Diana Potcoavă.

De la poezie, la film

Marin Mălaicu-Hondrari este poet, prozator și traducător. A publicat cărțile de poezie „Zborul femeii pe deasupra bărbatului“ (Editura Eikon, 2004, premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj), „La două zile distanţă“ (Editura Charmides, Bistriţa, 2011, premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania) și „Cinco poemas“ (Editura Traspies, Spania, 2014) și romanele „Cartea tuturor intenţiilor“ (Editura Vinea, 2006; Editura Cartea Romanească, 2008, ediţia a II-a), „Apropierea“ (Editura Cartea Românească, 2010; Editura Polirom, 2014, ediția a II-a, colecția TOP10+. „Apropierea“ a apărut în 2015 la editura Książkowe Klimaty din Polonia, în traducerea lui Dominik Malecki și la editura Traspies din Spania, traducere Elena Borrás García), „Lunetistul“ (roman, Editura Polirom, 2013, Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa, finalist la Premiile Observator Cultural și Radio România Cultural) și „Războiul mondial al fumătorilor“ (Editura Polirom, 2015, ediția a II-a TOP10+ Polirom, 2017)

Fragmente din scrierile lui au apărut în engleză, franceză, spaniolă, polonă, maghiară, croată, germană, rusă.

Din 2008 până în prezent organizează anual Festivalul de poezie și muzică Poezia e la Bistrița, împreună cu Dan Coman și Gavril Țărmure, unul dintre cele mai renumite festivaluri de literatură din România, care se bucură de parteneri precum ICR, Ambasada Statelor Unite sau Flemish Foundation din Belgia.

A tradus din limba spaniolă cărți semnate de: Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Roberto Bolaño, Juan Gabriel Vásquez ș.a.

A scris, în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, scenariul după romanul „Apropierea“. Scenariul a câștigat în 2014 locul doi la concursul de scenarii organizat de Centrul Național al Cinematografiei și a obținut finanțare de la Eurimages. Premiera mondială a filmului, intitulat „Parking“, va deschide ediția din acest an Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Scriitori la școală 2019 – 10 autori în 6 licee

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Până acum, opt autori s-au întâlnit, în timpul orelor de literatură, cu liceeni din Târgu Mureș: Gabriela Feceoru a fost la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Demény Péter – la Liceul Teologic Romano-Catolic, Elise Wilk și Vida Gábor au fost la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Kali Ágnes și Alex Văsieș – la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, iar Tudor Ganea și Láng Orsolya – la Liceul Vocațional de Artă.

Ultima întâlnire din acest an școlar, în cadrul programului „Scriitori la școală”, va avea loc în 16 mai, când László Noémi va merge la Colegiu Național Pedagogic „Mihai Eminescu”.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE