Concesiune pentru resuscitarea „Brațului Mort” din Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1784 Vizualizări

Concesiune pentru resuscitarea „Brațului Mort” din Luduș

Unul dintre proiectele de hotărâre care s-a discutat în ședința Consiliului Local Luduș din data de 23 aprilie 2019 s-a referit la concesionarea, prin licitație publică deschisă, a imobilului „Brațul Mort al râului Mureș” în vederea amenajării în scopul practicării pescuitului recreativ sportiv.

În expunerea de motive semnată de primarul orașului, Cristian Moldovan, este precizat că „Brațul mort” al râului Mureș are o suprafață de 70.000 de metri pătraţi, este situat în extravilanul orașului Luduș cu acces din strada Crinului, face parte din domeniul public al orașului, în categoria de folosință „ape stătătoare”.

Puțină istorie

„La 14 mai 1970 se înregistrează cota maximă absolută pentru Luduș, 430, cota de inundație fiind 250. Ludușul vechi este inundat în întregime, în Ludușul nou apele ajung până lângă primărie, afectând două cartiere de blocuri, precum și clădirile situate în zone mai joase. Au fost afectate 509 case și sediile a șase întreprinderi” scrie prof. Adrian Mihai Olaru în cartea sa, „Luduș – o istorie neterminată”.

După anul 1970 pentru apărarea orașului se inițiază un important program de îndiguire a Mureșului în cadrul căruia prin corectarea albiei râului apare în peisajul local o suprafață de luciu de apă de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, actualul „Braț mort”, subiect al unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Luduș. Dar, până la această dată, imobilul din acte și balta din teren a constituit obiectul unui acord de asociere care nu a mai dorit să fie prelungit de actualul asociat al Primăriei orașului Luduș. În această situație se impune concesionarea, prin licitație publică deschisă, a „Brațului Mort” al râului Mureș în vederea amenajării și practicării pescuitului recreativ sportiv.

Motivația economică, financiară, socială și de mediu

În referatul întocmit de Anca Năsăudean se precizează că regimul contractelor de concesiune a bunurilor proprietate publică este reglementat de OUG nr. 54/2006 care la articolul 12 prevede că „Studiul de oportunitate se aprobă de concedent iar caietul de sarcini se elaborează conform articolului 12, alineatul (3) din Ordonanța de urgență din Studiul de oportunitate întocmit de Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din Primăria orașului Luduș reproducem câteva obiective: Obținerea de venituri suplimentare la bugetul local; Asigurarea unei zone de petrecere a timpului liber pentru pasionații de pescuit sportiv recreativ; Evitarea utilizării parțiale sau totale a imobilului, în mod abuziv, de către alte persoane.

„Administrarea imobilului va duce la igienizarea sa, respectiv curățirea, îmbunătățirea calității mediului, la obținerea unor beneficii financiare pentru oraș și asigurarea unor condiții civilizate pentru pescuitul recreativ sportiv”, se precizează în Studiul de oportunitate. Prin concesionare se vor obține venituri la bugetul local prin redevență și impozitare, iar din punct de vedere social se vor crea câteva locuri de muncă. Suprafața luciului de apă este de doar 70.000 de metri pătraţi, ceea ce nu asigură condiții satisfăcătoare pentru organizarea unor competiții de pescuit sportiv la nivel național, dar balta poate fi folosită ca un teren de antrenament pentru pescarii sportivi.

Nivelul minim al redevenței

Anca Năsăudean spune că „Fundamentarea redevenței minime, aplicată la hectarul de luciu de apă s-a făcut ținând seama de starea actuală a bălții, cheltuielile pentru amenajarea în vederea exploatării, informațiile obținute privind prețurile practicate pentru pescuitul recreativ sportiv și costuri de repopulare și tratamente”.

După efectuarea tuturor calculelor rezultă o valoare a redevenței anuale de 28800 lei. „Având în vedere că inițial vor exista și alte costuri privind amenajarea, asigurarea cu energie electrică, eventualele construcții provizorii, împrejmuirea zonelor, eventuale plantații, care în final vor fi costuri însemnate, precum și studierea altor concesiuni de luciu de apă, considerăm propunerea de redevență ca fiind acceptabilă”, spune Anca Năsăudean.

În Consiliul Local s-a aprobat ca nivelul minim al redevenței, ce constituie prețul de pornire al licitației publice este de 28800 lei/an, iar durata estimată a concesiunii să fie de trei ani, cu posibilitatea prelungirii pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata inițială. Desigur, dacă este cazul, sunt permise și prelungiri succesive. Este de reținut că această investiție trebuie să respecte, cu strictețe, prevederile certificatului de urbanism emis de Primăria orașului Luduș și ale actelor normative aplicabile în acest caz. Un ultim amănunt: anunțurile necesare ducerii la îndeplinire a licitației publice deschise pentru concesionarea „Brațului mort al râului Mureș”, în vederea amenajării și practicării pescuitului recreativ sportiv se vor publica prin grija Compartimentului „Domeniu Public”, iar organizarea licitației publice deschise revine comisiei numite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 10/2016.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE