Valorile agriculturii mureşene, prezentate la AgroMania 2019 Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 386 Vizualizări

Valorile agriculturii mureşene, prezentate la AgroMania 2019

Fundaţia Pro Economica şi Consiliul de Conciliere a Tineretului din Judeţul Mureş organizează, între 18 şi 19 mai, în localitatea mureşeană Dumbrăvioara, expoziţia AgroMania. Manifestarea îşi doreşte să devină un forum de calitate pentru profesioniştii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii, iniţial pe plan judeţean şi apoi pe plan naţional şi chiar internaţional.

Detalii despre eveniment, care este gratuit pentru expozanţi şi participanţi, au fost prezentate marţi, 7 mai, cu prilejul unei conferinţe de presă la care au participat Kozma Mónika – director executiv al Fundaţiei Pro Economica, Birtalan István – preşedintele Consiliului de Consiliere a Tineretului din judeţul Mureş, reprezentanţi ai celor trei sponsori principali: Mihai Aniţei – director general al SC Azomureş SA Târgu-Mureş, Horaţiu Morariu – director comercial în cadrul SC IRUM SA Reghin şi Dénes Laczkó – director general al Grupul UBM, proprietara fabricii de furaje de la Sânpaul, precum şi reprezentanţi ai partenerilor media: Vlad Macovei (Agrointeligenţa) şi Zilahi Imre (Transversum Grup).

Forum util pentru fermieri şi producători

Până marţi, 7 mai, la eveniment s-au înscris 116 de participanţi, iar expozanţii vor fi din toate domeniile specifice agriculturii.

„Evenimentul îşi propune să prezinte valorile judeţului Mureş în ceea ce priveşte domeniul agriculturii, mai ales că avem valori care sunt recunoscute şi pe plan naţional, pe plan economic şi social. Pentru aceasta, avem intenţia să creăm un forum, un loc unde fermierii locali şi nu numai, pentru că vor fi şi fermieri din regiune, să aibă posibilitatea de a strânge date şi informaţii utile pentru activitatea lor din domeniul agriculturii şi să intre în contact cu noi tehnologii oferite de producători din acest domeniu”, a precizat Kozma Mónika.

„Unul din obiectivele târgului este să prezentăm agricultura pentru toţi, de la A la Z, de la utilaje la zootehnie şi produse agroalimentare încercăm să avem toată gama de produse din domeniul agriculturii”, a completat directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica.

Târgu-Mureş, hub important în agricultură

Potrivit directorului general al combinatului Azomureş din Târgu-Mureş, expoziţia AgroMania deţine toate atuurile să se dezvolte în timp, astfel încât să depăşească graniţele judeţului Mureş.

„Târgu-Mureş e un hub foarte important în agricultura românească. Avem numărul 1 în cel puţin trei domenii: de inputuri, de exituri pentru animale şi de utilaje pentru agricultură. Vrem să fim mult mai aproape de fermieri, care să se întâlnească direct cu dezvoltatorii şi traderii de cereale, cu vânzătorii de inputuri, astfel încât să afle noile tehnologii, noile produse, şi – de ce nu – să avem în cadrul judeţului Mureş o mai bună cunoaştere a agriculturii”, a afirmat Mihai Aniţei.

Tractoarele IRUM, prezente la expoziţie

Utilitatea unui eveniment dedicat agricultorilor a fost subliniată de directorul comercial al SC IRUM SA Reghin, companie care va fi prezentă la Dumbrăvioara cu o ofertă generoasă de produse.

„Noi, ca şi producător de tractoare forestiere şi agricole, vom fi prezenţi bineînţeles cu tot ce ţine de partea agricolă, vom fi prezenţi şi cu noutăţi, de exemplu cu tractorul TAGRO care este ultimul nostru proiect de mare amploare, singurul tractor românesc fabricat în România după o pauză de mai bine de zece ani. Vom avea şi tractoarele Belarus, cu care suntem parteneri din 2010, vom avea şi tot ce ţine de partea de accesorii, echipamente, utilaje de grădinărit şi altele”, a punctat Horaţiu Morariu.

Potenţial pentru agricultura locală

Cel de-al treilea reprezentant al sponsorilor principali, directorul general al Grupului UBM, a fost de părere că potenţialul şi perspectiva agriculturii locale este mult mai mare decât ce s-a realizat în prezent în acest domeniu important pentru economia din România.

„Considerăm că într-o zonă agricolă atât de importantă cum e şi cea din judeţul Mureş trebuie să fie o platformă unde să participe fermierii atât din zootehnie, cât şi din agricultură. Compania noastră inaugurează vineri o fabrică de nutreţuri combinate în judeţul Mureş, care va fi de fapt cea mai mare fabrică de furaje şi cea mai modernă din Europa Centrală şi de Est. Devenind producători de furaje, urmărim agricultura pe ambele părţi, atât pe sectorul vegetal cât şi zootehnia”, a menţionat Dénes Laczkó.

Academia Agrară, la ediţia a şaptea

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi Birtalan István, care a declarat că agenda evenimentului conţine şi organizarea, pentru a şasea oară, a Academiei Agrară.

„Anul trecut am ajuns la cea de-a şasea ediţie a Academiei Agrară, iar fermierii au întrebat dacă o să dezvoltăm ideea aceasta, dacă o să facem o platformă mai mare unde să se întâlnească fermieri din mai multe judeţe. De aici a pornit ideea noastră şi din acest punct de vedere o să organizăm în cadrul expoziţiei o Academie Agrară, cu informaţiile cele mai noi din domeniul agricol”, a arătat preşedintele Consiliului de Conciliere a Tineretului din Judeţul Mureş.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE