Home / Administratie / FOTO: Depuneri de coroane de flori la Luduș

FOTO: Depuneri de coroane de flori la Luduș

Distribuie

Conform unei tradiții respectate an de an, pentru a marca momente importante din istoria României, Primăria orașului Luduș și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” au organizat sărbătorirea zilei de 9 Mai la locurile bine cunoscute de ludușeni. Această dată este importantă pentru tripla sa semnificație: Cucerirea Independenței de Stat în anul 1877; Victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial și o sărbătoare mai recentă, aceea a Zilei Europei. În plus, anul acesta este omagiat poetul George Coșbuc cu prilejul comemorării a 101 ani de la trecerea sa în eternitate. Programul festivităților a început la Monumentul Eroilor din Centrul vechi al orașului.

Moment solemn

Mai întâi, protopopul ortodox Lucian Voșloban și un sobor de preoți au oficiat serviciul religios de comemorare a militarilor români căzuți pe fronturile războiului de reîntregire și eliberare a României. La parastas au luat parte oficialități din Primăria orașului Luduș, Liviu Botezan, Marius Dudilă, Cornel Luca, Cristian Tripon, consilierii locali Gelu Puia, Ioan Rad, Kis Istvan, Adrian Deteșan, Sorin Hățăgan, Daniel Totu, Enyedi Mihai, Ioan Șopterean, Claudiu Ciucă, Carmen Petac și Szekely Zoltan. Au fost prezenți Leonid Frandeș, comandantul Poliției orașului, Nicolae Cotta, șeful Poliției locale, Zoltan Chelaru, reprezentantul Jandarmeriei, coloneii  în rezervă Ioan Rusu, Emil Cecălăcean și Sever Popovici care a evocat semnificația evenimentelor sărbătorite. Au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei orașului, Asociația Veteranilor de Război, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul fiscal orășenesc, Spitalul orășenesc „Dr. Valer Russu”, Aquaserv și formațiunile politice PSD și UDMR.

La Monumentul Eroilor din cartierul Dacia, serviciul religios a fost asigurat de preoții greco-catolici Sorin Valer Russu, protopop, Ioan Simionca  – Zau de Cîmpie, Eugen Mărcuș – Sânger, Aurel Dan – Grindeni și Ioan Jidveian – Ațintiș. Au depus coroane de flori unitățile amintite mai sus, în plus prezentându-și omagiul și unitățile de învățământ din oraș și reprezentanţii SC Tereos România SA. La ambele Monumente s-au intonat Imnul de Stat al României și Imnul Europei. În final s-a păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor eroilor României.

Omagiu lui George Coșbuc

În Parcul Primăriei, la bustul poetului George Coșbuc s-au reunit cei care încă mai cred în valorile naționale, umbrite în unele cazuri de oamenii politici. Vezi scoaterea lui George Coșbuc din programa școlară! Liceul Tehnologic nr. 1 prin grija profesorilor Mirela Cozma și Septimiu Pop și a unui grup de elevi au prezentat un program literar-muzical, apoi micii artiști de la Ansamblul folcloric „Ardealul”, instructori Mariana și Petru Pop, au dat măsura talentului lor printr-o suită de jocuri populare românești.

Surpriza zilei a constituit-o Marian Balea, poet și recitator reputat care ne-a transmis prin glas vibrant și patos liric o continuare proprie a poeziei „Mama” de George Coșbuc.

La Luduș au fost trei momente emoționante, trei activități de suflet la care au participat, totuși, prea puțini locuitori ai orașului. Poate, altă dată vor veni și mai mulți elevi, cei care trebuie să ducă mai departe respectul pentru eforturile și sacrificiile înaintașilor.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Foto credit: colaj Basilica.ro / Mircea Florescu

15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române (2025)

Distribuie Cincisprezece cuvioși și mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea canonizării lor va …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.