Home / Invatamant / Învăţământ modern, la Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș

Învăţământ modern, la Liceul Tehnologic nr. 1 din Luduș

Distribuie

Pentru locuitorii din Luduș, instituția învățământului s-a manifestat pentru prima oară cu adevărat odată cu înființarea „în 1840 a unei școli confesionale a românilor greco-catolici și ortodocși din Luduș.

Localul școlii era din lemn, situat „în deal”, lângă vechea biserică greco-catolică”, după cum menționează prof. Adrian Mihai Olaru în lucrarea sa, „Luduș o istorie neterminată”. Pe vremea aceea, în anul 1838, în Luduș erau 313 case, iar în cartierul Gheja – 223 case. De Colonia Roșiori nu se știa atunci. Prof. Mircea Gheborean amintește de o școală din lemn la 1894 în lucrarea „Învățământul românesc din districtul protopopesc al Ludușului de Mureș între anii 1867 și 1918”.

Despre dezvoltarea învățământului ludușean în secolului XX, Mircea Gheborean spune că „La inițiativa teologului și profesorului Ioan Modrigan în actualul perimetru al Școlii Gimnaziale nr. 1 a funcționat Gimnaziul de Stat (1922-1928), apoi Școala Elementară de 7 ani, transformată, din anul 1960, în Școală Generală, iar din 2012, în Școală Gimnazială. În localurile extinse ale Școlii Elementare a început să funcționeze, de la 1 septembrie 1953 și primul liceu din Luduș, sub denumirea de Școală Medie, liceu pentru care, în anul 1962, s-a construit un local nou (…)”. („Luduș. Un oraș…. o filă de poveste”).

Liceul actual

Profesoara Claudia Botezan scrie în lucrarea menționată mai sus că Liceul a sărbătorit în anul 2016 o jumătate de secol de viață. „În cei 53 de ani de existență, liceul a evoluat ca structură de la două clase cu 74 de elevi, patru profesori și un director, în anul școlar 1966-1967 la actualul Liceu Tehnologic nr. 1 cu o structură complexă care asigură pregătirea teoretică, tehnică și profesională a elevilor din oraș și împrejurimi. Misiunea școlii este să asigure un proces de instruire și educație de calitate, care să formeze elevi pentru viitoarea carieră și pentru învățarea pe tot parcursul vieții, oferindu-le astfel șansa de a deveni membri responsabili ai comunității”.

Actualul director al Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, prof. Corneliu Claudiu Ciucă, ne prezintă liceul modern cu 34 săli de clasă bine dotate și întreținute și cele opt laboratoare moderne: trei de informatică și câte unul de Fizică, Biologie-Chimie, Limbi străine, Mecatronică și Electrotehnică alături de o Sală de sport. Pentru pregătirea practică, elevii au la dispoziție câte un atelier de textile, mecanică auto, electrotehnică și trei de mecanică.

Pentru anul școlar 2019-2020, la profilul teoretic sunt prevăzute clase de matematică-informatică, științe ale naturii cu program normal, cu predare intensiv în limba engleză și cu predare în limba maghiară. La profilul tehnic liceal sunt clase de electrotehnică și mecatronică, iar la Școala profesională sunt pregătiți elevi pentru specializările de mecanic auto și confecționer de produse textile.

„Pentru asigurarea unui învățământ de calitate, liceul nostru este încadrat doar cu profesori calificați și titulari, ingineri și maiștri cu o temeinică pregătire teoretică și practică. Suntem mândri de trecutul școlii, ne mândrim cu foștii absolvenți din seriile anterioare și ne străduim să dăm societății absolvenți  de valoare”, spune prof. Corneliu Claudiu Ciucă, directorul Liceului Tehnologic nr. 1 Luduș, încrezător în performanțele cadrelor didactice și ale elevilor.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ministrul Educației, ședință cu directorii unităților școlare din județul Mureș

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, va efectua joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.