Home / Cultură / Galerie FOTO: Maifest, bucuria de mai a sașilor reghineni

Galerie FOTO: Maifest, bucuria de mai a sașilor reghineni

Distribuie

Forumul Democrat al Germanilor din Reghin și  Biserica Evanghelică C. A. Reghin, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin și al inimoșilor sponsori, au organizat duminică, 12 mai, tradiționala serbare de Maifest, zi care simbolizează și Ziua Mamei.

Motto-ul ediției din acest an al serbării de suflet a sașilor reghineni a fost  „Wo man singt, da lass dich ruhig nieder”/”Unde se cântă, ești binevenit”, care a reunit oaspeți din Reghin, Batoș, Bistrița, Sighișoara, Carei, precum și invitați din Elveția, Germania și Austria.  Printre oaspeții de marcă amintim prezența părintelui Klaus Werner Neugeboren din Elveția, soprana Barbara Buhofer din Elveția și președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Austria, prof. dr. ing. Manfred Schuller.

Sărbătoarea a debutat cu oficierea slujbei religioase în Biserica Evanghelică, oaspete special fiind părintele Neugeboren Klaus Werner din Elveția, cel care a slujit în Biserica Evanghelică din Reghin în urmă cu cinci decenii. Slujba  fost completată cu un program artistic susținut de elevii secției germane dedicat Zilei Mamei, unul din simbolurile sărbătorii Maifest.

După oficierea  slujbei a urmat tradiționala paradă a portului popular, pe acordurile Fanfarei Municipiului Reghin spre locul de desfășurare a Maifestului, Pădurea Rotundă.

Aici a avut loc un program artistic susținut de elevii secției germane a Școlii Gimnaziale „Augustin Maior”, Ansamblul „Doina Mureșului” al Casei de Cultură „Eugen Nicoară”, Ansamblul de Dansuri al Forumului German din Reghin,  Echipa de dansuri “Vergissmeinnicht“ din Bistrița, Echipa de dansuri  a  Forumului Germanilor din Sighișoara, Echipa de Dansuri „Rosenkranz” din Batoș , Echip de Dansuri „Die Lustige Schwaben” din Carei, și echipele  de dansuri „Edelweiss”, ”Goldregen” și  ”Vad Rozsa” din Reghin.

„Și ei iubesc România”

Vizita oaspeților din Austria a fost salutată de primarul Maria Precup, care nu a uitat de vizita efectuată anul trecut în Austria cu ocazia jubileului Asociației Sașilor Transilvăneni.

„În toamna anului trecut am fost invitată în Austria de către reprezentanții sașilor, Manfred Schuller și soția Ingrid. Deși nu s-au născut în România, doar părinții dânșilor, au făcut un eveniment care mi-a schimbat viața. Au adunat sașii din Austria, iar eu am fost îmbrăcată în costumul popular românesc cu tricolor. I-am întrebat dacă nu cumva îi ofensez cu ținuta mea românească, iar ei mi-au spus că pot să mă îmbrac în voie în costumul nostru popular. Vreau să spun că, sașii din jurul Reghinului plecați de atâția ani, cu o vârstă destul de înaintată, au venit și mi-au mângâiat tricolorul și costumul național românesc, și efectiv le-au dat lacrimile. Am plâns împreună, ne-am bucurat împreună de momentul de sărbătoare. Mai mult de atât, de la familia Tămășan am dus două lăzi cu mere, și fiecare din sașii prezenți își luau câte un măr și îl miroseau, minunați că sunt mere  din România. Și ei iubesc România așa cum o iubim noi, dar ei stau departe de noi,  de aceea este important să ne bucurăm de fiecare zi în care suntem împreună, să le fim recunoscători că nu au uitat de țara noastră, și fac eforturi să ne trimită lucruri, astfel ca nouă să nu ne lipsească nimic, spitalul să fie bine dotat datorită acestor oameni plecați din România ”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

„Este foarte important ca această frumoasă tradiție să fie  continuată”

„Sunt extrem de fericit pentru invitația care ne-a fost făcută de a fi prezenți la această frumoasă sărbătoare,  Maifest și Ziua Mamei, prilej să felicit pe toate mamele prezente. Sunt încântat să văd atâta lume îmbrăcată în costum popular. Este o mândrie pentru mine faptul că toată lume s-a adunat aici la Pădurea Rotundă. De aceea, cred că este foarte important ca această frumoasă tradiție să fie  continuată. Motto-ul acestei sărbători, ”Unde se cântă, ești binevenit” se folosește de foarte multă vreme în Austria  și se potrivește de minune cu acest Maifest de la Reghin” – Prof. dr. ing. Manfred Schuller, președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Austria

„Cât de frumos putem trăi împreună”

„Sunt onorată să fiu prezentă la toate evenimentele din Reghin. Simt aici, mai mult ca oricând, că putem trăi frumos împreună, putem să ne apărăm identitatea, putem să ne apărăm demnitatea, putem să ne apărăm limba, putem să ne iubim și să trăîm în pace. În Reghin, de fiecare data am dat dovadă de cât de frumos putem conviețui, de cât de frumos putem trăi împreună. De aceea este important să ne bucurăm de fiecare eveniment, și cel mai bun exemplu suntem noi” – Maria Precup, primarul municipiului Reghin

„De fiecare dată când revin la Reghin mă bucur nespus”

„Îmi amintesc de foarte mulți din cei prezenți, iar când vine cineva la mine și îmi spune dacă îmi aduc aminte de ceva, atunci realizez că am plecat de mult din Reghin. Dar de fiecare data când revin la Reghin mă bucur nespus. Am speranța că, ce s-a început între omenii din Reghin, prietenia și tot ce însemnă buna conviețuite, să continuie  pe mai departe. Doresc tuturor  mult succes, iar colegului meu, părintele Johann Zey, să aibă atâta putere să reprezinte acestă mica comunitate săsească să poată supraviețui cu ajutorul vostru, al tuturora” – Părintele Neugeboren Klaus Werner din Elveția

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.