Home / Cultură / FOTO: Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România, omagiată la Târgu Mureș

FOTO: Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România, omagiată la Târgu Mureș

A doua Duminică din luna Mai e consacrată ca fiind „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România”, prin Legea nr. 102/2015.  Această zi de sărbătoare a fost marcată, pentru al doilea an consecutiv, prin iniţiativă voluntară şi la Târgu-Mureş, în duminica din data de 12 mai.

Aproape 50 de iubitori ai tradiției s-au alăturat inițiativei

Ȋmbrăcaţi în costume naţionale complete, cămăşi populare, ii sau purtând piese vestimentare inspirate din costumul tradiţional din diverse zone etnografice româneşti – din Mureş până în Bihor sau până în Basarabia, câteva zeci de mureşeni de toate vârstele, dar şi studenţi din alte colţuri de ţară aflaţi la universităţile din Târgu-Mureş, s-au adunat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mare.

După predica părintelui „Ziua Femeii Creştine”, care are loc în a treia Duminică după Paşti – „Duminica mironosiţelor” și care a coincis anul acesta cu „Ziua Costumului Tradiţional”, mureșenii îmbrăcați tradițional au pornit într-o „paradă a portului popular” înconjurând Piaţa Trandafirilor şi făcând popasuri în faţa Palatului Administrativ, Catedralei Mici, Primăriei Târgu Mureş şi statuii ecveste a lui Avram Iancu.

A urmat apoi o vizită la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară unde directorul Dorel Marc şi specialistul muzeograf Livia Marc i-au întâmpinat, oferindu-le o prezentare profesionistă presărată cu multe informaţii inedite asupra istoriei şi evoluţiei costumului popular din România, exemplificând atât prin exponatele din muzeu, cât şi prin piesele vestimentare cu care cei prezenți erau îmbrăcaţi.

Costumul tradițional – un adevărat tezaur

„Am fost felicitaţi pentru iniţiativa de a marca această sărbătoare deoarece nu doar iia, „cămeşa” românească, trebuie apreciată ca piesă singulară, ci ea este pusă în valoare de întreg costumul popular. Ȋndemnul final a fost acela de a căuta, a reînvia şi a păstra autenticul fiecărei zone etnografice de care aparţinem, iar la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş vom găsi mereu susţinere prin specialiştii şi programele ce se desfăşoară aici”, a transmis Marius Moldovan, unul dintre organizatorii evenimentului.

Evenimentul a fost organizat de către Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, Comunitatea Identitară – România, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Noua Dreaptă.

„Considerând că Centenarul Marii Uniri continuă, am reuşit să ne reunim în jurul unui simbol identitar reprezentativ al naţiunii române, un adevărat tezaur al artei româneşti cu care ne putem mândri oriunde în lume: costumul tradiţional naţional. Un popor cu conştiinţă naţională nu are nevoie de legi speciale pentru a-şi aprecia propriile simboluri dar, dacă aceste sărbători există, atunci să le marcăm cum se cuvine, căci naţionalismul autentic nu înseamă ură, ci suma virtuţilor unui popor”, a concluzionat Marius Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Viitorul guvern liberal va reabilita sistemul sanitar, transporturile și agricultura

Reporter: Ne puteți spune câteva dintre obiectivele propuse și îndeplinite de Guvernul liberal în aceste …