FOTOGALERIE. Nu vă faceți iluzii, ci vizionați-le gata expuse, la Muzeul Iluziilor din Târgu Mureș Eveniment
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

FOTOGALERIE. Nu vă faceți iluzii, ci vizionați-le gata expuse, la Muzeul Iluziilor din Târgu Mureș

Iluziile sunt lucrurile ce nu par ceea ce par a fi. Când credem că vedem ceva și în spate se ascunde cu totul altceva, avem de-a face cu o iluzie. Chiar dacă, sub o formă sau alta, iluziile fac parte din viața noastră de zi cu zi, o parte dintre cele mai palpabile, distractive și uimitoare au intrat în colecția Muzeului Iluziilor, o expoziție itinerantă organizată de Asociația Astronomică Pluto. După ce a circulat în numeroase orașe din țară, precum Baia Mare, Oradea, Piatra Neamț, Brașov, Timișoara, Iași, Bacău, Botoșani sau Galați, expoziția asociației clujene a ajuns, în parteneriat cu Muzeul Județean Mureș, și la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș (Piața Trandafirilor nr. 11).

„Proiectul nostru este un proiect mobil care vine în întâmpinarea publicului doritor de astfel de evenimente. Este în așa fel gândit încât să mergem noi în întâmpinarea doritorilor și să nu parcurgă ei distanțe kilometrice până la un punct fix unde găsesc un astfel de muzeu. La noi găsesc, de exemplu, patul cu cuie. Dacă ne așezăm pe 2300 de cuie nu se întâmplă absolut nimic fiindcă presiunea și greutatea se distribuie, spre deosebire de situația în care ne așezăm pe un singur cui și este extrem de periculos. Mai găsesc sala cu oglinzile fermecate, aduse direc din Țara Minunilor a lui Alice care ne deformează, ne întorc cu capul în jos, ne îngrașă sau ne slăbesc”, a povestit Dan Colțea, ghid al expoziției.

Muzeul Iluziilor nu e o iluzie

Cei care vor să afle ce reprezintă Efectul Bernoulli, cum sună un theremin, instrumentul muzical care produce sunete fără a fi atins, cum desenează un harmonograf, dar și cei care vor să se pozeze în oglinzile care deformează reflexia sau în caleidoscoapele care multiplică imaginile, au ocazia să viziteze Muzeul Iluziilor. Nu în ultimul rând, numeroase reprezentări grafice, desene sau scheme reprezentând iluzii optice vor pune la încercare atât atenția, cât și percepția vizitatorilor. Ilustrațiile sunt explicate, astfel încât mecanismele prin care creierul uman percepe reprezentări aparent contrare și selecția pe care o operează concomitent sunt înțelese cu ușurință.

„Cu acest muzeu noi ne propunem să arătăm publicului larg că iluziile nu țin de magie, ci țin de știință. De aceea avem și o parte de experimente în care le arătăm diverse lucruri pe tema asta”, a completat Dan Colțea. Acesta a făcut și o recomandare: „Mie îmi place foarte mult obiectul care ne face să dispară corpul. Este un obiect care ne lasă să facem poze cu capul pe un platou, pe o masă, fără corp. Este de foarte mare efect.”

Expoziția va fi deschisă până sâmbătă, 18 mai, inclusiv, între orele 9.00-19.00. Accesul se face pe bază de rezervări la numărul de telefon 0740 365 699 sau la adresa de email contact@muzeuliluziilor.ro. Durata unui tur este de 60 de minute, iar prețul unui bilet este de 16 lei.

Pentru cei care nu reușesc să ajungă sau să își rezerve un loc, vor putea vizita Muzeul Iluziilor de Noaptea Muzeelor, în 18 mai (intră în prețul biletului general), însă fără ghid.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE