Home / Administratie / Valorile şi tradiţiile, promovate la „Zilele Orașului Luduș”

Valorile şi tradiţiile, promovate la „Zilele Orașului Luduș”

Distribuie

Criticate de unii, lăudate de alții în funcție de poziția politică, la putere sau în opoziție, zilele de sărbătorire a localităților se constituie în zile de bucurie și destindere pentru toți.

„Zilele Orașului Luduș” înseamnă o adevărată tradiție pentru orașul nostru. Această tradiție trebuie continuată, îmbunătățită și adaptată cerințelor tot mai variate ale cetățenilor, devenind un eveniment de anvergură al orașului Luduș, care va cuprinde modalități variate pentru petrecerea timpului liber și pentru promovarea valorilor și tradițiilor locale, atât pe plan local, cât și la nivel național. Manifestările vor avea loc în aer liber și vor conține concerte de muzică ușoară și populară, dansuri populare ale ansamblurilor din oraș și din alte zone, concursuri, activități pentru copii și altele”, a declarat Cristian Moldovan, primarul orașului Luduş.

Program pentru trei zile

Pentru sărbătoarea din acest an, administrația publică locală a orașului Luduș a propus Consiliului Local o colaborare a Primăriei orașului cu Asociația Culturală „Hai în Sat” din județul Cluj.

„S-a convenit ca Zilele orașului Luduș să se desfășoare în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 în cadrul căruia se vor desfășura programe artistice de muzică ușoară și populară, precum și standuri comercial-expoziționale specifice”, a declarat Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”.

În cele trei zile vor evolua pe scena instalată în Piața Mare a orașului Luduș tinere talente din oraș și din localitățile apropiate, Trupele Corax și Riff, precum și solista Adda cu trupa sa de șapte persoane, toate aceste evoluții având loc în ziua de vineri, 31 mai.

Sâmbătă, 1 iunie va fi  alcătuit un program dedicat copiilor, după care vor concerta Spike, formația Bertici Fiverek din Ungaria și formația Noaptea Târziu. În încheiere, Andra și formația sa vor trage cortina muzicală peste ziua a doua a sărbătorii.

Duminică, 2 iunie, este rândul muzicii și jocului popular. Tinu Vereșezan, Ionela Moruțan, Aurora și Săndel Mihai, Roxana și Septimiu Pop alături de Ansamblurile Folclorice „Ardealul” și „Hajdina”, ambele din Luduș, Ansamblul profesionist „Porolissum” (soliști, dansatori și orchestră), Ansamblul Muskatli Zenekar (7 instrumentiști, 3 soliști), Ansamblul Folcloric „Purtata Mediaşului” (5 instrumentiști, 3 soliști) vor ține trează atenția spectatorilor până la miezul nopții când vor admira un foc de artificii.

13 „pentru”, 3 „abțineri”

În conformitate cu prevederile articolului 36, alineatul (4), litera „a” și alin (6), punctele 4, 5 și 6 din Legea nr. 215/2001, privind administrația publică locală, aprobarea organizării manifestării „Zilele Orașului Luduș”, ediția 2019 revine consilierilor locali. Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea celor trei zile de sărbătoare, colaborarea UAT Luduș cu Asociația Culturală „Hai în Sat” și modelul protocolului de colaborare a fost prezentat în ședința Legislativului local din 23 aprilie 2019.

În cadrul discuțiilor, Paula Stîna (PNL) a apreciat că suma de 150.000 de lei alocată de la bugetul local este prea mare: „Să diminuăm această sumă cu 50.000 de lei și acești bani să meargă la școli”. Primarul Cristian Moldovan a amintit celor prezenți că în anii trecuți se plăteau sume mai mari, chiar și cu 100.000 de lei mai mult. Pretențiile artiștilor au crescut în ultimul timp și alți organizatori de evenimente cer sume mai mari. Consilierul Adrian Deteșan ar fi de acord cu toate, dar „activitățile sunt prea diluate. Ar fi suficiente și două zile. Sunt prea multe sărbători și ca număr de zile și ca tip de sărbători”. Cristian Moldovan a spus că „se mențin și sărbătorile din Gheja, Roșiori și Luduș pentru că sunt de tradiție”. În hora replicilor s-au prins și consilierii Daniel Totu – „Să alegem și să votăm și artiștii ca să fiți mulțumiți” (adresându-se celor trei consilieri PNL); Gelu Puia – „Trebuia să fiți la fel de critici și în alte vremuri”; Kis Istvan – „Și ludușenii au nevoie de distracție. În comparație cu alte orașe, suma alocată nu este mare”. Au avut comentarii și consilierii Adrian Banea, Enyedi Mihai și Szekely Zoltan după care consilierii au trecut la vot. Reprezentanții PSD, UDMR și PMP au votat pentru Proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat organizarea „Zilelor Orașului Luduș” și colaborarea cu Asociația Culturală „Hai în Sat” reprezentată de George-Alin Pop. S-au abținut de la vot doar cei trei consilieri PNL, așa că Proiectul de hotărâre a întrunit numărul majoritar de voturi pentru adoptare.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

De asemenea, verificati

Asigurăm condiții de viață mai bune pentru mureșeni cu fonduri europene

Distribuie În ultimii 4 ani am mobilizat fonduri europene pentru realizarea a peste 27 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.