Deda, demersuri pentru obținerea statutului de stațiune turistică Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1072 Vizualizări

Deda, demersuri pentru obținerea statutului de stațiune turistică

Printre dezideratele comunei Deda este şi cel privind dezvoltarea turismului, implicit obţinerea statutului de staţiune turistică. În acest sens se înscrie şi vizita ministrului Turismului. Bogdan Trif la Deda, care a efectuat luni, 13 mai, un periplu în judeţele Harghita şi Mureş, prilej cu care a luat pulsul zonei în vederea stimulării turismului local. Dacă la Borsec a semnat un contract în valoare de 5 milioane de lei pentru dezvoltarea unui parc de aventură, în schimb la Deda, ministrul Turismului a promis sprijin în demersul primăriei de a deveni staţiune turistică.

Bogdan Trif, ministrul Turismului

„Am fost împreună cu prefectul Mircea Duşa la Borsec, o staţiune turistică care a beneficiat din plin de bani de la guvern. Am semnat un contract în valoare de 5 milioane de lei pentru dezvoltarea unui parc de aventură. Mă bucur că cei din Borsec au reuşit acest lucru prin care să poată desfăşura un turism de 365 de zile pe an. Acelaşi lucru îl doresc şi cei din Deda. Avem bani, trebuie doar ca cei în cauză să vină cu proiecte în vederea finanţării. Avem anul acesta un buget extrem de generous, de aproximativ 300 de milioane de lei,  iar la următoarea rectificare putem chiar să mărim acest buget. Trebuie doar ca cei în cauză să depună proiecte. Cunosc faptul că în această zonă există foarte multe oportunităţi, se poate dezvolta aici un turism integrat. Este obligatoriu acest lucru deoarece turismul înseamnă bani aduşi către comunitate, înseamnă dezvoltare. Îi felicit pe cei din Deda că şi-au propus acest lucru, voi veni periodic aici să mă asigur că Deda va devein o staţiune turistică. Fac pe această cale o invitaţie doamnei primar ca în cursul săptămânii viitoare să vină la minister, să definitivăm împreună cu experţii tehnici exact documentaţia care trebuie depusă, să nu mai pierdem nicio zi , iar această staţiune să-şi capete locul care îl merită”, a precizat Bogdan Trif, ministrul Turismului.

Punerea în valoare a Defileului Deda-Toplița

Vizita ministrului Bogdan Trif a cuprins şi discuţii cu primarii din zonă în ce privește stimularea turismului și punerea în valoare  frumusețiilor zonei Văii Mureșului Superior.

Mircea Dușa, prefectul județului Mureș

„Scopul acestei vizite a fost şi acela de a avea o discuţie cu domnii primari despre modul în care pot să dezvolte turismul local, mai ales turismul în această zonă foarte frumoasă a Văii Mureşului Superior. Am discutat şi cu primarii din Harghita, astfel că,  zone precum Defileul Topliţa-Deda, Munţii Călimani, să le  punem în valoare şi din punct de vedere turistic. Ministrul Trif are un merit deosebit prin faptul că a modificat legislaţia în domeniu, astfel încât să poată să acorde fonduri şi administraţiilor locale în vederea dezvoltării turismului local. Pe lângă posibilităţile de accesare a acestor fonduri de la Ministerul Turismului mai există şi alte posibilităţi. Aici mă refer la Ordonanţa 114 care reglementează finanţarea din fondul suveran, unde există posibilitatea finanţării proiectelor din domeniul turismului”, a spus  prefectul Mircea Duşa

Deda, comună de frunte pentru judeţul Mureş 

Vasile Gliga, președintele PSD Mureș

Demersul celor din Deda a fost salutat şi de Vasile Gliga, preşedintele PSD Mureş.

„Este un eveniment deosebit pentru Valea Mureşului,  Deda să devină staţiune turistică. Acest lucru va uşura şi introducerea magistralei de gaz de la Ernei la Răstoliţa, lucru care îl cer aproape toate comunele de pe Valea Mureşului. De când o cunosc pe doamna primar Lucreţia Cadar, nu am auzit-o niciodată să zică un cuvânt rău despre locuitorii comunei Deda, de frumuseţile acestei comune. Dimpotrivă, oriunde, la nivel judeţean sau naţional, a promovat hărnicia oamenilor din Deda, realizările acestei comune şi nu în ultimul rând frumuseţea acestui loc, o comună de frunte pentru judeţul Mureş. Acelaşi lucru îl spun şi eu la nivel naţional, că nu există judeţ mai frumos decât Mureșul , văi mai frumoase decât Valea Mureşului şi Valea Gurghiului. Judeţul Mureş este unul de frunte, şi dacă ne referim la turism, Mureşul ocupă locul 5 la nivel naţional din acest punct de vedere”, a declarat Vasile Gliga.

Turismul, Cenușăreasa comunei Deda 

Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

Meritul principal în ce priveşte demersul comunei Deda de a deveni o staţiune turistică îi revine primarului Lucreţia Cadar, care a subliniat dezvoltarea continuă a comunei în ultimii ani, singurul aspect rămas deficitar fiind cel al turismului.

„Am avut onoarea să fiu gazda unor oameni care, prin voinţa şi puterea lor, contribuie la bunăstarea şi dezvoltarea ţării noastre . Prin prezenţa lor la Deda vor contribui şi la dezvoltarea Văii Mureşului Superior prin turism, şi implicit a comunei Deda în mod deosebit. Prin proiectele pe care le-am scris în ultimii ani, înfăţişarea comunei Deda s-a schimbat radical. Şcolile, prin proiectele europene, guvernamentale şi din fondurile proprii, cunosc o dezvoltare deosebită, şi pot fi comparate cu orice şcoală din Uniunea Europeană. Căminele noastre culturale în care activitatea culturală se desfăşoară pentru păstrarea tradiţiilor şi portului popular, sunt bine puse la punct, sau sunt în diferite stadii de implementare a proiectelor lor de modernizare, cum este cel din Deda. Infrastructura este bine pusă la punct în toate satele aparţinătoare comunei. În momentul de faţă se lucrează la extinderea reţelei de canalizare şi apă, un proiect cu o valoare de 2,5 milioane de euro. De altfel, toate proiectele care dezvoltă comuna Deda însumează peste 10,5 milioane de euro. Sunt proiecte finanţate din fonduri europene şi guvernamentale. A venit momentul să facem mai multe pentru cetăţenii comunei Deda. În aceste condiţii, trebuie să ne luptăm şi să insistăm pentru realizarea statutului de staţiune turistică pentru comuna Deda. Motivul pentru care domnul ministru Bogdan Trif a fost prezent la Deda este şi acesta, pentru a vedea frumuseţiile Văii Mureşului, frumuseţea comunei Deda, care poate fi pusă în valoare doar prin obţinerea acestui statut,  astfel vom putea accesa fonduri europene care să pună în valoare frumuseţea zonei noastre, a zonei Bistrei în mod deosebit, şi care să aducă venituri  comunei noastre şi locuitorilor ei”, a declarat Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda.

Valorificarea  frumuseților  comunei Deda

Scaunul Domnului, Valea Bistrei, Cascada Pişoi, Munţii Călimani, traseele turistice , izvorul de la Donca, sunt doar câteva din atracţiile turistice ale comunei Deda, care pot fi puse în valoare prin obţinerea statutului de staţiune turistică a comunei Deda, obiectiv care începe să prindă tot mai tare contur, graţie eforturilor susţinute din partea conducerii comunei Deda.

„Aveam o problem cu Planul Urbanistic General al localităţii , fiind una din cele mai grele condiţii de îndeplinit. În rest, avem o monografie a comunei, avem zonele cu trasee turistice, lucruri care ne ajută extrem de mult în demersul nostru. În acest moment suntem în stadiul de realizare a documentaţiei , urmează să mergem la Ministerul Dezvoltării pentru aprobarea PUG-ului, şi sper ca în două luni de zile putem să depunem acest proiect la Ministerul Turismului. Consider că împlementarea acestui proiect de dezvoltare a turismului va da posibilitatea tinerilor să rămână în comună, să-şi dezvolte afaceri , şi în acest fel, şi cetăţenii noştri care sunt crescători de animale, agricultura fiind la ea acasă aici la Deda, vor putea, prin produsele lor, să deservească miile de turişti care, de altfel străbat anual Valea Bistrei pe traseele turistice de o frumuseţe deosebită care duc spre Scaunul Domnului.  După proiectele derulate în ultimii ani, comuna arată foarte bine dar ne lipseşte acest spect al  turismului , fapt pentru care am dori să fim sprijiniţi în a putea primi aprobarea pentru obţinerea acestui statut de stațiune turistică”, a subliniat Lucreţia Cadar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE