Home / Cultură / László Noémi se întâlnește cu trei clase de la Pedagogic
László Noémi încheie seria de 10 autori invitați în acest an în licee târgumureșene (Foto: Dimény-Haszmann Árpád; Ilustrație: Miruna Lavinia)

László Noémi se întâlnește cu trei clase de la Pedagogic

Distribuie

Poeta László Noémi va susține trei ore de literatură maghiară pentru elevii și elevele din trei clase de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș. Întâlnirile vor avea loc între orele 10.00-13.00 și sunt organizate de Asociația Podium cu ajutorul doamnei profesoare Farkas Judit.

László Noémi s-a născut la Cluj în anul 1973, este poetă și traducătoare. A studiat limba și literatura maghiară și engleză, obținând diploma de licență și master la UBB Cluj, iar apoi și-a continuat studiile la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, unde a obținut în 2011 diploma de doctor în Literatură engleză modernă.

Și-a publicat primul volum de poezii cu titlul Nonó, în 1995, pentru care a primit premiul de debut al USR și al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. După acesta au urmat alte volume individuale de poezie: Az ébredés előterében (1996), Esés után (2000), Papírhaj (2004), Százegy (2009), Feketeleves (2010), Labdarózsa (2010), Afrika (2011), Föld (2013) și Bodzabél (2017). Până în prezent, a primit numeroase premii literare, printre care premiile ungare József Attila (2010) și Zelk Zoltán (2012).

Pe lângă faptul că este o poetă de succes, lucrează și ca redactor la revista literară clujeană Helikon; predă creative writing la UBB Cluj, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Comunicare, PR și Publicitate; lucrează ca interpret și traducător; este membră a Uniunii Scriitorilor din Ungaria și a Uniunii Scriitorilor Maghiari din Ardeal, E-MIL, unde a fost și președinte între anii 2012-2015.

„Scriitori la școală” 2019. 10 autori în 6 licee

În perioada februarie-mai, zece scriitori se întâlnesc cu elevi din șase licee din Târgu Mureș. Fiecare autor va conduce minim trei ore de literatură contemporană. Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Până acum, nouă autori s-au întâlnit, în timpul orelor de literatură, cu liceeni din Târgu Mureș: Gabriela Feceoru a fost la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Demény Péter – la Liceul Teologic Romano-Catolic, Elise Wilk și Vida Gábor au fost la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Kali Ágnes și Alex Văsieș – la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Tudor Ganea și Láng Orsolya – la Liceul Vocațional de Artă, iar Marin Mălaicu-Hondrari – la Colegiul Național „Unirea”.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.