ONG-urile mureşene militează pentru localităţi viabile Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 134 Vizualizări

ONG-urile mureşene militează pentru localităţi viabile

Piaţa Trandafirilor din Târgu-Mureş a găzduit sâmbătă, 11 mai, punctul culminant al celei de-a XVII-a ediţii a Târgului organizaţiilor neguvernamentale, eveniment organizat de Asociaţia Divers, Fundaţia Alpha Transilvană, Fundaţia Comunitară Mureş şi Asociaţia Mâini Unite, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureş. Detalii despre obiectivele Târgului din acest an, la care au participat 29 de organizaţii nonguvernamentale, am obţinut de la Koreck Mária, preşedintele Asociaţiei Divers.

Reporter: E vizibil cu ochiul liber că în acest an numărul de participanţi este mai mic decât la ediţiile anterioare. Care sunt explicaţiile acestui, să-i spunem regres?

Koreck Mária: Mai multe. În primul rând, chiar dacă suntem obosiţi, cei vechi sunt, în mare parte, aici. Acum 17 sau 10 ani aceste zile n-au fost importante pentru fiecare cauză în care se implică un ONG. Acum, de mai multe ori într-un an ieşim şi atragem atenţia asupra unei cauze şi putem să o facem în stradă, între oameni, ceea ce acum 17 ani, acum 10 ani, n-a prea fost. Târgul ONG-urilor a fost, dar nu eram obişnuiţi cu asta. Cred că o parte din energie se duce pentru organizarea acestor acţiuni. A doua explicaţie ar fi că munca pe bază de proiecte nu prieşte spiritului civic. Categoric, avem nevoie de proiecte, ne ajută pentru a se face muncă mai eficientă şi calificată, dar consumă extrem de multă energie şi resursă umană, pe care chiar şi cu proiecte organizaţiile încă nu au reuşit să aibă aşa de mulţi voluntari şi persoane implicate, chiar şi angajaţi, pe cât ar fi nevoie ca să faci faţă birocraţiei şi hârţăgoriei dintr-un proiect. Atunci se angajează persoane calificate, dar din sfera ONG, care îşi fac munca impecabil, dar nu toţi vor câştiga acel spirit civic, acel „virus” pe care îl avem noi în noi, după câte se pare, iar acest lucru îi pot trage înapoi pe cei care au spirit civic, îi poate acomoda. Am amintit două cauze posibile, dar s-ar putea să existe şi altele.

Rep.: Putem vorbi de o supraîncărcare a ONG-urilor?

K.M.: Cred că organizaţiile s-au supraîncărcat mai ales cu activităţi pe care nu toate ar trebui să le facă un ONG. Noi ar trebui să deschidem drumul, să atragem atenţia, să găsim soluţii noi şi să fim parteneri egali pe cât posibil cu autorităţi şi instituţii care au sarcina de a oferi servicii publice comunităţii. Noi ne-am înhămat şi am preluat foarte multe din aceste servicii, mai ales în sfera socială, dar nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat în alte ţări, pentru că atunci statul îşi dă seama şi pune şi banii acolo unde se face munca, poate un pic mai eficient şi cu mai mulţi bani.

Rep.: Care e motto-ul din acest an al Târgului ONG-urilor?

K.M.: „Târgul ONG – Împreună pentru comunitate”, acesta este motto-ul nostru. Anul acesta, la Cafeneaua civică, dar şi în general, am îmbrăţişat ideea unei localităţi viabile şi ce putem să facem fiecare dintre noi pentru aceasta. Din păcate, încă nu ne simţim atât de bine aici, nu numai în Târgu-Mureş, dar şi în judeţ, în localităţi, peste tot mai lipsesc lucruri pentru ca fiecare om să se simtă bine, acasă şi în largul lui. O localitate viabilă înseamnă foarte multe, pe lângă transport, aer curat, acces la locuinţe pentru toţi, înseamnă şi respectul pe care fiecare membru din comunitate îl primeşte şi îl transmite mai departe, altora. Foarte multe ne lipsesc încă şi despre aceasta am vorbit la Cafeneaua civică, despre faptul că în primul rând noi trebuie să facem fiecare mai mult.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE