Home / Consiliul Judetean Mures / GALERIE FOTO: Palatul Administrativ și-a deschis pentru a treia oară porțile pentru vizite ghidate. Ce povești interesante ascunde istoria târgumureșeană?

GALERIE FOTO: Palatul Administrativ și-a deschis pentru a treia oară porțile pentru vizite ghidate. Ce povești interesante ascunde istoria târgumureșeană?

Distribuie

Pentru al treilea an consecutiv, Consiliul Județean Mureș în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Mureș a organizat Ziua Porților Deschise la Palatul Administrativ în data de 16 mai. Anul acesta, ca și în ceilalți ani, au trecut în această zi pragul clădirii peste 200 de vizitatori.

Scopul acestui eveniment este, pe de o parte, să facă cunoscută această clădire și povestea acestei clădiri târgumureșenilor și nu numai, iar pe de alta nu se poate discuta de Palatul Adminstrativ Târgu Mureș fără să discutăm despre administrația locală.

Un tur cu funcție dublă

„De exemplu, în cadrul turului pe care noi îl organizăm, sigur că vorbim despre istoricul clădirii, despre elementele decorative, dar vorbim și despre ce a însemnat o primărie pentru acest oraș, vorbim de mai multe instituții pentru că facem un istoric al instituțiilor administrative care și-au avut de-a lungul timpului sediul în această clădire. Până în 1962 aici a funcționat primăria orașului Târgu Mureș, în 1962 la vremea respectivă Comitetul Central Regional și Sfatul Regional ale Partidului Comunist Român s-au mutat în clădire, primăria fiind mutată în actuala ei clădire, cea construită de un alt primar cunoscut al Târgu Mureșului, Emil Dandea. La reforma din 1968, aceste instituții au devenit județene, deoarece regiunile au fost desființate, iar din 1990 clădirea găzduiește Instituția Prefectului și Consiliul Județean. Facem acest istoric și încercăm, în funcție de vârsta celor care ne trec pragul, să le explicăm ce sunt aceste instituții, cine suntem noi, de fapt, cu ce ne ocupăm, pentru că foarte multe persoane nu fac diferența, din punct de vedere al atribuțiilor, între Primărie, Consiliul Județean și Prefectură, în limbaj colocvial”, a precizat Sanda Vițelar, reprezentantul Consiliului Județean.

Practic, în această formă a fost gândit turul anual de vizitare, de a îmbina istoricul clădirii în sine, care este o bijuterie a stilului Secession transilvănean, cu istoricul instituțiilor care și-au desfășurat activitatea aici.

Probabil, turul ar fi foarte plictisitor dacă s-ar face doar niște prezentări foarte tehnice pe partea de arhitectură și pe cea de adminsitrație publică, și atunci organizatorii au dorit să ofere elemente interesante, mai puțin cunoscute de public. Una dintre aceste povești este legată, de exemplu, de cele 5 vitralii din Sala Mare de ședințe, vitraliile principale ale Palatului, care timp de 80 de ani au fost dispărute, fiind găsite din pură întâmplare de Lokodi Edita Emőke, fostul președinte al Consiliului Județean Mureș, și de Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, într-o inspecție de inventar într-o pivniță din Palatul Culturii. Ele au fost restaurate și sunt expuse astăzi la sala Bernády din Palatul Culturii. Nu au fost puse înapoi pentru ca toți cei interesați să aibă acces oricând la ele. Sala Mare a fost păstrată în proporție de 70-80% la fel ca acum 100 de ani, iar decorarea sa s-a făcut cu aproximativ 6 kg de foițe de aur.

detaliu vitraliu
detaliu vitraliu

Prima construită dintr-o serie de clădiri administrative

„Încercăm să aducem aceste elemente noi, interesante sau mai puțin cunoscute. Foarte puțină lume știe sau conștientizează faptul că la 1908, anul finalizării acestei clădiri, Târgu Mureșul făcea totuși parte dintr-un imperiu, Imperiul Austro-Ungar, și de-a lungul timpului reprezentase un centru administrativ destul de important. Discutăm despre perioada imperială a Târgu Mureșului, despre prima clădire de utilitate publică și despre mandatul celui care a construit practic Târgu Mureșul aproape de varianta pe care o cunoaștem astăzi, mai ales zona centrală a orașului, Bernády György”, a precizat Sanda Vițelar.

Dacă în 1902, când Bernády a fost ales primar, erau doar patru străzi din Târgu Mureș pietruite alături de Piața Centrală, 12 ani mai târziu erau deja 117 străzi și piețe noi, era construit bulevardul de la cetate și erau începute lucrările de canalizare care nu exista până atunci. Atunci s-a făcut și canalizarea Platoului Cornești, dar și amenajarea acestuia și practic, eram după Budapesta, al doilea oraș ca număr de străzi și piețe pietruite din arealul Imperiului Austro-Ungar. Din acești 12 ani a început practic dezvoltarea Târgu Mureșului, când s-au construit clădiri importante, Palatul Culturii, Uzina de Apă și multe altele de utilitate publică.

Palatul Administrativ a fost prima clădire construită în acea perioadă pentru că una dintre nevoile mari la acea vreme era să existe un spațiu în care administrația locală să-și poată desfășura activitatea. Practic, aici nu funcționa numai Primăria, pentru că erau cabinete medicale, secție de poliție, camere de arest, locuințe amenajate pentru paznici, concentrând ceea ce la momentul 1908-1910 reprezenta administrarea unui oraș într-o singură clădire.

Costurile inițiale au fost aproximate la 400.000 de coroane de aur, însă la final au ajuns aproape să se dubleze, ajungând la 700.000. O treime din această sumă a fost cheltuită doar pe vitralii, cu toate că la realizarea clădirii s-a folosit și marmură roz, foițe de aur și multe alte elemente scumpe. Inițial, locuitorii de la acea vreme nu au fost de acord cu construirea clădirii, deoarece majoritatea banilor au venit din buzunarele contribuabililor. Cealaltă parte a venit din partea Imperiului Austro-Ungar, iar din fericire pentru locuitori, în 1918, în urma despărțirii, Târgu Mureșul a scăpat și de datorie.

Turnul era inițial zona de supraveghere a pompierilor

Proiectul clădirii a fost realizat de doi arhitecţi din Budapesta, Komor Marcell şi Jakab Dezsö, iar lucrările au fost realizate de meşteri locali, astfel încât cea mai mare parte a costurilor s-au întors în economia mureşeană. Intrarea în Palat se face prin trei căi de acces, două laterale şi una centrală. Este curios că la început, accesul prin intrarea principală se făcea doar de persoanele cu un anumit statut, care veneau cu trăsura, angajații pietoni folosind doar intrările de pe străzile laterale. Ușile de la intrare, dacă sunt închise, păstrează o temperatură constantă în clădire atât iarna, cât și vara.

De asemenea, clădirea are şi un turn înalt de 55 de metri, cu 203 trepte, construit la insistenţele pompierilor şi poliţiştilor de acum un secol, care deși, inițial, trebuia să fie în mijlocul clădirii, a fost construit în lateral pentru ca pompierii să aibă un acces rapid la punctul înalt de unde puteau observa un incendiu în localitate.

Materialele scumpe au fost folosite în construcție doar în partea centrală în clădirii, care era destinată părții oficiale a activității, și care a fost decorată din plin, în restul clădirii utilizându-se materiale simple, însă rezistente.

Se poate face un rezumat scurt care să evidențieze diferențele dintre cele trei insituții menționate anterior. Primăria se ocupă de probleme de oraș cum ar fi locurile de parcare și spațiile verzi, guvernând practic orașul. Consiliului Județean îi revin atribuții județene, în principal serviciile de interes județean, jucând rolul unui administrator de județ. Spre exemplu, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean sau Teatrul Ariel asigură un serviciu public județean, și anume accesul la cultură al cetățenilor și astfel se află în subordinea Consiliului Județean Mureș. Nu în cele din urmă, Instituției Prefectului îi revin atribuții de monitorizare a activităților tuturor instituțiilor mureșene, prefectul fiind un reprezentant al Guvernului în teritoriu, însă care se află într-o relație de egalitate cu cele două instituții menționate anterior.

Ziua Porților Deschise este într-adevăr un eveniment deosebit, și îl recomandăm cu căldură tuturor celor care își doresc să cunoască și să fie părtași la o părticică din istoria orașului în care locuiesc.

Text și foto: Elena Polearuș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un prilej pentru unitate etnică

Distribuie Anual, data de 15 martie este o zi dedicată recunoașterii identității, contribuției și istoriei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.