FOTO. Caricaturistul Gabriel Rusu și pictorul Ioan Bocoș, expoziție comună în Cetate Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 586 Vizualizări

FOTO. Caricaturistul Gabriel Rusu și pictorul Ioan Bocoș, expoziție comună în Cetate

Doi artiști mureșeni au realizat împreună o expoziție de artă plastică cu ocazia Zilelor Târgumureșene. Caricaturistul Gabriel Rusu și pictorul Ioan Bocoș au expus în Cetatea Medievală o serie de lucrări reprezentative care prin caracterul diferit al abordărilor, temelor și a manierei de lucru au constituit, totodată, și o viziune artistică complementară.

Gabriel Rusu, caricaturist reputat, distins cu numeroase premii la importante saloane internaționale, a expus 30 de lucrări care au circulat prin lume și care, de-a lungul timpului, și-au confirmat și reconfirmat valoarea, în timp ce Ioan Bocoș a prezentat o serie de lucrări realizate pe un tip de carton realizat manual chiar de către el.

Gabriel Rusu, dr. Costin Miron și Ioan Bocoș (Sursă foto: Gabriel Rusu)

Dr. Costin Miron, istoric de artă, a făcut o scurtă prezentare a celor doi artiști plastici, începând cu Ioan Bocoș: „În imaginile pe care ni le prezintă Ioan Bocoș, el pendulează între o viziune gravă asupra lumii și o viziune mai optimistă, în care apar mai mult personaje feminine. În picturile dominate de clarobscurul puternic, Bocoș tratează viziunea aceasta mai sumbră. În contraponderea acestei lucrări vin cele cu o cromatică densă, foarte caldă. În aceste imagini cu o lumină învăluitoare folosește o tehnică care mi se pare că apropie pictura de ulei de combinațiile și efectele pastelului. Ioan Bocoș se împarte între figurativ și nonfigurativ. La el, nonfigurativul are o forță expresionistă, care vine din culoare, e mai mult un expresionism cromatic. Suprafețele cartoanelor sale – pentru că este un carton obținut manual – sunt animate, sunt dinamice și sugerează texturi diferite prin juxtapunerea tușelor, care sunt mărunte, dar foarte păstoase. La el predomină culoarea, desenul este subsidiar. Prin intermediul culorii își exprimă stările: uneori este exploziv, alteori este potolit, în game de griuri. Mie mi se pare că prin abordarea petelor se situează într-un post-postmodernism în care compune și recompune formele.“

Sarcasme subtile, puternic stilizate

Criticul de artă a trecut apoi la Gabriel Rusu, un nume familiar târgumureșenilor și deosebit de activ atât pe plan național, cât și internațional.
„Multe dintre lucrările expuse sunt premiate internațional. Cine îl cunoaște bine pe Gabriel Rusu știe că al el predomină malițiozitatea subiectivă. Îl definește. Sarcasmele lui sunt exprimate în forme subtile, puternic stilizate. Ați observat, probabil, că el e străin de exagerările și îngroșările care frizează uneori grotescul la care recurg mulți caricaturiști contemporani. Alteori, pata de culoare constituie la el un alt instrument de satirizare, de evidențiere a hilarului. Abordarea temelor pare ludică și este o consecință a umorului de bună calitate, cu o substanță aproape aristocratică. El conferă imaginilor un fel de patină, datorită formației de scenograf, care este trădată de atenția pentru detalii – costum, mobilier, accesorii, fără să încalce, însă, compoziția.“

Un artist interesant și polivalent

Gabriel Rusu și-a descris partenerul de expoziție succint și consistent: „Ioan Bocoș are o paletă cromatică extrem de rafinată. E un artist foarte interesant, e polivalent, scrie, face scenografie, e și premiat pentru aceste lucruri.“

Ioan Bocoș a motivat decizia de a picta pe acest tip de carton, precizând că a fost vorba în primul rând de un joc al hazardului: „Nu l-am ales neapărat. Ideea inițială era o afacere, dar pentru că nu mă pricepeam să vând produsul, trebuia să fac ceva cu toate cartoanele și cu toate hârtiile pe care le-am produs. Așa am ajuns să pictez pe ele și îmi place. Am încercat tot felul de pigmenți, mai puțin cei pe bază de ulei, majoritatea pe bază de apă. Cartoanele le-am tratat diferit, se și vede diferența de textură dintre ele. Depinde ce-am vrut să obțin, la unele mai multă răceală, la altele mai puțină căldură. La cele mai calde trebuia să fac suportul mult mai absorbant. E o poveste întreagă pe care o descoperi în timp ce lucrezi.“

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE