Home / Administratie / Proiect pentru creșterea eficienței energetice în clădiri rezidenţiale, la Luduș

Proiect pentru creșterea eficienței energetice în clădiri rezidenţiale, la Luduș

Distribuie

În luna martie, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a solicitat Primăriei orașului Luduș să depună documentele actualizate conform prevederilor Instrucțiunii AMPOR nr. 112/2019.

„Documentația se referă la impactul bugetar adus de aplicarea dispozițiilor articolului 71 din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene”, spune primarul Cristian Moldovan.

După actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș, valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 5.433.423,42 de lei, din care C+M (inclusiv TVA) este de 4.472.185,85 de lei. Sursa de finanțare a investiției se asigură din fonduri externe nerambursabile și fonduri de la bugetul de stat și bugetul local, proiectul fiind depus în vederea obținerii finanțării prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Șase blocuri, șapte Asociații de proprietari

În acest Program sunt cuprinse șase blocuri situate în orașul Luduș pe străzile: Lăcrămioarei nr. 2 – construit în anul 1961, Bradului nr. 8 (1978), Independenței nr. 8 (1983), Garofiței nr. 3 (1974), Garofiței nr. 8 (1975) şi Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 17 (1986) în acest bloc fiind constituite două Asociații de proprietari.

„Aceste blocuri, construite toate înainte de anul 1989, fie dispun de sisteme de izolație necorespunzătoare, fie nu dispun de sisteme de izolație sau alte îmbunătățiri care să ducă la eficientizarea energetică a acestora, situație care se reflectă în valorile ridicate ale cheltuielilor cu întreținerea”, se arată în descrierea investiției făcute de proiectantul SC Hural Service SRL Luduș.

Conform proiectului tehnic, lucrările de intervenție pentru consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural se face diferențiat în funcție de starea tehnică a fiecărui bloc de locuințe: se schimbă învelitorile din țiglă, streașinile, sistemul de colectare a apei pluviale și se reface trotuarul de protecție, unde este cazul, se va termoizola clădirea la exterior și soclul clădirii, precum și se va turna pe acoperiș beton de pantă armat cu plase sudate, se vor închide toate balcoanele, la exterior cu OSB pe structură metalică zincată, la interior cu plăci de rigips montate pe profile metalice. Se vor zugrăvi pereții, tavanele din holuri și case de scară, se înlocuiesc corpurile de iluminat din spațiile comune și se vor executa și alte multe lucrări, repetăm, după necesitățile fiecărui bloc în parte.

Contribuția proprietarilor

Pentru realizarea proiectului prin care clădirile rezidențiale vor avea o creștere a eficienței energetice este necesară o contribuție a Asociațiilor de proprietari, reprezentând 25% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente C+M+E corespunzătoare apartamentelor cu destinație de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice și 25% din valoarea cheltuielilor neeligibile aferente C+M+E. În cele ce urmează prezentăm cheltuielile Asociațiilor de proprietari, mai întâi cele eligibile și apoi cele neeligibile.

Asociația de proprietari nr. 41, strada Lăcrămioarei nr. 2 – 108.501 de lei și 16.244 de lei; Asociația de proprietari nr. 76, strada Bradului nr. 8 – 102.240 de lei și 593 de lei; Asociația de proprietari nr. 72, strada Independenței nr. 8 – 327.643 de lei și 2.208 de lei; Asociația de proprietari nr. 78, strada Garofiței nr. 3 – 119.062 de lei și 933 de lei; Asociația de proprietari nr. 11, strada Garofiței nr. 8 – 129.622 de lei și 982 de lei; Asociațiile de proprietari nr. 70 și 89 din Bulevardul 1 Decembrie 1918 – 378.565 de lei și 80.063 de lei.

Anca Năsăudean de la Serviciul „Investiții, Achiziții, Domeniu Public” din Primăria orașului Luduș spune că „Mecanismul de recuperare a cheltuielilor eligibile și neeligibile, ce revin Asociațiilor de proprietari este cel aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 27/2018, iar cheltuielile conexe care pot apărea pe durata implementării proiectului în condiții bune, se vor asigura din bugetul local”.

Consiliul Local Luduș a aprobat cererea de finanțare a proiectului, valoarea totală în cuantum de 5.433.423 de lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală neeligibilă este de 253.080 de lei. Documentația actualizată a proiectului a fost trimisă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru de unde trebuie să vină ultimele aprobări pentru demararea proiectului „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș”.

Ioan A. BORGOVAN

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.