Home / Administratie / VIDEO, FOTO: Profesioniştii ABA Mureş, intervenţie promptă la inundaţia de la Sânpaul

VIDEO, FOTO: Profesioniştii ABA Mureş, intervenţie promptă la inundaţia de la Sânpaul

Distribuie

Personalul specializat al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş a intervenit miercuri, 22 mai, şi joi, 23 mai, pentru a limita efectele inundaţiei din comuna Sânpaul, precum şi pentru a asigura securitatea cetăţenilor care locuiesc în zona respectivă.

Breşă într-un dig „iepuresc”

Potrivit informaţiilor furnizate de ing. Cristian Bratanovici, directorul ABA Mureş, incidentul de miercuri a fost cauzat de o breşă apărută într-un dig care aparţine autorităţilor locale, în apropiere de o zonă locuită.

„Nivelul Mureşului fiind foarte mare, în zona comunei Sânpaul a fost un dig făcut sau preluat de Primăria comunei Sânpaul, care apăra nişte terenuri agricole. E un dig „iepuresc”, o potcoavă făcută din pământ, dar doar din umplutură, nu e o structură clasică, deci nu putem să îi spunem dig. Acesta a cedat, s-a creat o breşă de aproximativ 5 metri, s-au inundat acele terenuri agricole, numai că au apărut între timp şi cinci case. Chiar dacă sunt neautorizate, am intervenit acolo şi am ridicat o linie de apărare din saci, astfel încât casele să fie în siguranţă, iar de aseară (miercuri, 22 mai – n.r.) şi până astăzi (joi, 23 mai – n.r.)  lucrăm să închidem acea breşă, în momentul de faţă doar temporar, în sensul provizoriu, cu saci fixaţi cu consolidări vegetative, cu ţăruşi, urmând ca după ce nivelul apei va scădea şi infiltraţiile din interiorul acelui dig vor scădea, să avem acces cu utilaje. Vom face acea breşă în sistem clasic, adică o apărare cu anrocament. Chiar dacă nu e digul nostru, vom închide acea breşă, astfel încât să nu ne mai lovim de astfel de probleme pe viitor”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, ing. Cristian Bratanovici.

Centru de intervenţie model în România

ABA Mureş deţine un centru de intervenţie rapidă, model pentru alte instituţii similare din România, capabil să se deplaseze în caz de nevoie în caz de inundaţii sau poluări accidentale, pentru a limita efectele acestora.

„Suntem pregătiţi să intervenim oriunde, avem echipe de intervenţie specializate care însumează în prima etapă 20 de persoane şi 40 de oameni dacă trebuie să intervenim mecanizat. Avem şi o bază mecanizată de intervenţie, iar ABA Mureş este unul dintre cei mai mari constructori ca potenţial şi dotare din judeţul Mureş. Şi nu numai ca şi constructor, ci şi ca intervenţie. Avem un centru pilot după care modelul s-a transferat în toată ţara, un centru de intervenţie rapidă care a fost finanţat din fonduri europene, în programul Watman, care are toate dotările necesare unei intervenţii atât pe partea de inundaţii, cât şi pe cea a poluărilor accidentale. La capitolul dotări amintesc echipamente mai mici cum ar fi lanterne, drujbe până la hidrobaraje, panouri mobile, maşini care încarcă sacii automat ca să câştigăm timp, benzi transportoare, rulote şi platforme specializate de exemplu în caz de poluări accidentale”, a subliniat ing. Cristian Bratanovici.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferință regională pe tema combaterii bullying-ului școlar cu participare națională. Ministrul Educației: „Mesajul este- zero violență în școli!”

Distribuie În România, fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în viața academică, acolo unde colectivitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.