Home / Cultură / FOTOGALERIE. S-a lansat volumul „Opere I. Aripa grifonului“ de Alexandru Vlad, o „carte-reper“ a unui „clasic între scriitorii ardeleni“
Gavril Țărmure, Ion Mureșan, Roxana Cotruș, Andreea Pop și Al. Cistelecan (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. S-a lansat volumul „Opere I. Aripa grifonului“ de Alexandru Vlad, o „carte-reper“ a unui „clasic între scriitorii ardeleni“

Distribuie

Târgumureșenii pasionați de literatură au avut parte de o surpriză plăcută și, pentru unii, mult-așteptată zilele trecute, odată cu lansarea volumului „Opere I. Aripa grifonului“ a regretatului autor clujean Alexandru Vlad. Ediția e îngrijită de Andreea Pop și a fost publicată la Editura Charmides din Bistrița, responsabilă pentru multe dintre cele mai reprezentative cărți de poezie ale ultimilor ani.

Evenimentul a avut loc la J’ai Bistrot și au participat Andreea Pop, poeta Roxana Cotruș, în calitate de moderatoare, poetul Ion Mureșan, criticul Al. Cistelecan și editorul Gavril Țărmure, care au luat cuvântul.

Despre Alexandru Vlad

Alexandru Vlad a fost un eseist, nuvelist, poet, prozator, publicist și traducător clujean.A absolvit în 1975 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, secția limba și literatura română si limba și literatura engleză. În timpul studenției a frecventat Cenaclul „Echinox“. A fost, rând pe rând, anticar (1975-1978), galerist la UAP (1978-1979), dactilograf la IJTL (1979-1990), redactor (pentru o scurtă perioadă) la revista Steaua (în 1990). Între aceste ocupații au fost și alte slujbe ocazionale (remizier la o echipă de fotbal, muncitor necalificat pe unele șantiere, proiecționist la un cinematograf sătesc, bibliotecar etc.)După 1990 a lucrat în redacțiile mai multor publicații din Cluj-Napoca. A fost redactor pentru Cluj al revistei „Vatra” din Târgu Mureș și redactor al revistei de arte vizuale „Balkon” din Cluj.
A tradus, printre altele, volumele „Zile liniștite la Clichy” și „Lumea sexului” de Henry Miller, „Puterea și gloria”, „Consulul onorific” și „Expresul de Stambul” de Graham Greene sau „Lovitura cea mare” de Dashiell Hammett.

„Aripa grifonului” reprezintă debutul lui Alexandru Vlad, în 1980. Ediția de față găzduiește și o addenda, un aparat critic, un tabel cronologic, o notă asupra ediției și un studiu introductiv. Cuvântul înainte poartă prestigioasa semnătură a lui Ion Mureșan, în calitate de prieten apropiat al lui Alexandru Vlad, iar volumul e completat de texte inedite, dintre care două au fost publicate în premieră – „Incident matinal” și „Scurtă vizită acasă”.

O personalitate culturală plurivalentă

„Pe Alexandru Vlad l-am cunoscut încă din tinerețea noastră flagrantă. Întotdeauna mi-a plăcut ca personaj, ca scriitor, de când am început să-l citesc, și ca om special. Alexandru Vlad nu era unul din grup, era întotdeauna o personalitate pe care o puteai remarca, de fapt era un om remarcabil prin ținută, prin intervenții, prin umor, prin inteligență, și prin marele talent literar confirmat pe parcursul anilor”, a mărturisit Gavril Țărmure. Totodată, editorul a lăudat eforturile susținute, temeinicia muncii și atenția la detalii a Andreei Pop.

Al. Cistelecan a completat descrierea favorabilă pe care Gavril Țărmure a făcut-o demersului tinerei îngrijitoare a ediției: „Andreea Pop și-a făcut doctoratul despre viața și opera lui Alexandru Vlad, a realizat pin această lucrare o monografie consistentă și eu cred că va fi o monografie definitivă în ce-l privește pe Alexandru Vlad, va deveni o carte-reper. Avem șanse ca în acest an să apară și monografia ei dedicată lui Alexandru Vlad și poate că și volumul II din acestă serie de opere.“ Criticul a făcut și un portret al regretatului scriitor, care prin firea și comportamentul său ieșea din tipare, dar era în același timp plăcut de toată lumea: „Despre Alexandru Vlad aș spune că, dincolo de faptul că în domeniul prozei cu siguranță este un clasic între scriitorii ardeleni de ieri, de azi – Agârbiceanu, Rebreanu, Buzura, ca personalitate culturală era mult mai plurivalent decât se vede din opera lui. Era un pasionat fotograf, și cât timp avea la el aparatul fotografic făcea instantanee atât de natură, cât și de locuri sociale, pline de scriitori, cu un ochi al detaliului extraordinar. De altminteri, cât de atent era Vlad la detalii se vede și din proza lui, în care detaliul survine cu o naturalețe, cu o spontaneitate extraordinare. Era o enciclopedie în domeniul filmului. Era, de asemenea, foarte bine înfipt în mai toate genurile muzicale. Preferata lui dintre toate era muzica country, dar era de asemenea inițiat în muzica clasică“, a menționat Al. Cistelecan. Nu în ultimul rând, Alexandru Vlad „avea un aer de amabilitate foarte predispusă să ajute“.

Un debut întârziat

Ion Mureșan a povestit la rândul său despre Alexandru Vlad, despre care a afirmat că „este fără nici o îndoială un foarte mare scriitor al veacurilor XX și XXI“: „Am fost bun prieten cu Alexandru încă de pe când ne-am cunoscut în liceu, eu fiind licean, el tocmai terminase liceul și era deja scriitor, lucra la „Aripa grifonului“, cartea pe care o avem în față acuma. Pe vremea aceea, a debuta cu o carte de poezii sau o carte de proză era o întreagă aventură pentru că Partidul cerea ca să debutăm toți la grămadă, să avem debuturi comune, să nu ai un nume pe o carte, ci să ai 10 nume adunate pe o carte ca să se piardă, să se șteargă, să ia identitatea. Foarte greu se debuta cu o carte pe care era numai numele tău.“
Ion Mureșan a povestit cum s-a produs debutul lui Alexandru Vlad, cu o întârziere de 5 ani fiindcă D.R. Popescu a fost iritat de presiunile tânărului autor de a obține un text pentru coperta IV și a refuzat să i-l mai scrie. Totodată, Alexandru Vlad ținea mult la integritatea corpului său literar și nu accepta tăieturi din partea redactorilor, nici dacă numărul de rânduri era aproape nesemnificativ.

Ion Mureșan a făcut și o precizare surprinzătoare, dar edificatoare: „Cartea aceasta, mie, când am citit-o, nu mi-a plăcut, și acum descopăr o groază de calități. Abia acuma are o prospețime extraordinară, văd cum se coace, cum se șlefuiește. Fructul necopt încă, de început, e mult mai proaspăt și se potrivește mai bine între dinții minții decât cel gata copt și zemos.“

În cele din urmă, Andreea Pop a mulțumit familiei lui Alexandru Vlad, a cărei sprijin a fost definitoriu pentru realizarea planului editorial: „Mi-au pus la dispoziție întregul corp de texte Alexandru Vlad, și cel deja publicat, cât și o serie de texte care nu au mai apărut până acum, o parte valorificate aici, în acest volum, și altele care sigur rămân pentru următorul volum din seria de opere. Am avut acces și la alte categorii de documente: o grămadă de fotografii – așa cum a spus și domnul profesor Cistelecan, Alexandru Vlad era un împătimit al fotografiei și sperăm să putem valorifica aceste fotografii într-un volum ulterior –, o grămadă de scrisori; la fel, am dori să publicăm un volum de corespondență.

De ce o ediție de Opere Alexandru Vlad?

„Pentru că era necesară o astfel de ediție. Deși s-a vorbit și se vorbește în continuare în repetate rânduri despre Alexandru Vlad ca fiind una dintre figurile semnificative ale generației ’80, alături de Mircea Cărtărescu, Mircea Nedelciu sau Gheorghe Crăciun, mi se pare că figura lui rămâne oarecum una periferică, marginală în tabloul general al literaturii române“, a declarat Andreea Pop.

Ediția de Opere va continua cu volumele de povestiri „Drumul spre Polul Sud“ și „Viața mea în slujba statului“, după care vor urma cele patru romane, volumele de eseuri și volumul de poeme publicat postum.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.