Home / Sanatate / 31 mai: Ziua Mondiala fără Tutun. O nouă ocazie pentru a ne reaminti care sunt riscurile

31 mai: Ziua Mondiala fără Tutun. O nouă ocazie pentru a ne reaminti care sunt riscurile

Distribuie

În 31 mai, OMS și partenerii mondiali celebrează în fiecare an Ziua Mondiala fără Tutun. Campania mondiala este o oportunitate de a crește gradul de conştientizare cu privire la efectele nocive şi mortale ale consumului de tutun și expunerii la fumatul pasiv și de a descuraja folosirea tutunului sub orice formă.

„Accentul în anul 2019 se pune pe sănătatea plămânului. Campania îşi propune să crească gradul de conştientizare privind impactul negativ pe care îl are consumul de tutun asupra sănătăţii pulmonare de la cancer până la bolile pulmonare cronice, rolul fundamental al plamânilor pentru sănătatea oamenilor, abordarea de politici eficiente de reducere a consumului de tutun, de tipul creşterea taxelor, creşterea gradului de conştientizare prin mass media şi impunerea de interdicţii asupra tuturor formelor de prezentare, implementarea politicilor fără fumat, sprijinirea abandonului”, a transmis dr. Corina Mărginean de la Clinica de Pneumologie Târgu Mureș.

Conform informațiilor furnizate de dr. Corina Mărginean, efectele fumatului activ şi pasiv asupra sănătăţii plămânului sunt numeroase, fumatul fiind factor de risc major pentru apariţia cancerului pulmonar.

În România cancerul pulmonar ocupă primul loc atât la incidenţă, cât şi la mortalitate. Riscul de apariţie a cancerului pulmonar este dependent de numărul ţigărilor fumate zilnic (cu cât numărul este mai mare, cu atât riscul este mai mare), de vârsta la care s-a început fumatul şi perioada în ani de fumat. Depistarea cancerului pulmonar se face foarte rar în stadii incipiente, supravieţuirea la 5 ani nu atinge valoarea de 10%, incidenţa fiind în creştere la sexul feminin în corelaţie cu creşterea incidenţei fumatului la femei.

Infecţiile respiratorii – fumatul creşte incidenţa, durata şi severitatea acestora. Fumatul este cel mai puternic factor de risc pentru pneumonie la adultul tânăr, fumătorii tineri fiind mai vulnerabili la gripă, tuberculoză, pneumonie. Consumul de tutun este asociat cu peste 250.000 de decese prin infecţii respiratorii acute anual.

Astmul bronşic – fumatul accelerează declinul funcţiei pulmonare la persoanele cu astm și creşte severitatea astmului. Expunerea la fumat în timpul gravidităţii, cât şi după naşte reprezintă risc de apariţie a simptomelor asemănătoare astmului la copil, iar fumatul reduce răspunsul la tratamentul cu corticoizi inhalatori şi sistemici şi creşte riscul de infecţii respiratorii.

Tuberculoza – fumătorii au de 3 ori mai multe şanse de a dezvolta infecţie latentă tuberculoasă, fumatul crescând de 2-3 ori riscul pentru o persoană cu infecţie latentă de a dezvolta boala, iar riscul de deces în rândul pacienţilor cu tuberculoză creşte de 6 ori. În perioada 2010-2050 în lume vor fi cu 18 milioane mai multe cazuri de tuberculoză datorate fumatului, iar expunerea la fumatul pasiv creşte cu 49% riscul de tuberculoza activă.

BPOC (bronhopneumopatie cronică ostructivă) – cea mai importantă cauză de morbiditate şi mortalitate respiratorie, care până în 2020 va fi a 3-a cauză de deces în lume. Cel mai important factor de risc este fumatul, poluarea atmosferică şi poluarea interioară. 4-6% din populaţia Uniunea Europeană suferă de BPOC, în lume prevalenţa fiind de 834 la 100.000 locuitori (44 milioane de cazuri), iar în România 8,13% din populația peste 40 ani suferă de această boală. Nu este o boală care se vindecă, dar tratamentul adecvat şi susţinut înlătură simptomele, îmbunătăţeste calitatea vieţii şi reduce riscul de deces. Fumatul este factor de risc pentru exacerbările infecţioase din BPOC.

În Europa bolile respiratorii ocupă locul 3 în cauzele de deces, ucid 500.000 persoane anual, durata de viaţă a fumătorilor fiind cu 10 ani mai scăzută ca a nefumătorilor. Fumatul cauzează 80% din decesele prin cancer pulmonar și 80% din decesele prin bronşită şi emfizem. În România fumatul cauzează 55% din decesele prin boli respiratorii cronice.

Beneficiile renunţării la fumat: reducerea morbidităţii şi mortalităţii, reducerea costurilor sanitare legate de boli, scăderea riscului de boală, creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, îmbunătăţirea productivităţii, reducerea costurilor cu curăţenia spaţiilor, reducerea incendiilor cauzate de fumat.

Renunţarea la fumat este un proces complex care cuprinde educaţia terapeutică, terapia cognitiv comportamentală şi terapia medicamentoasă.

Programul National Stop Fumat funcţionează din 2007, oferă medicaţie gratuita persoanelor care doresc să abandoneze fumatul indiferent de statul de asigurat, nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie, iar durata tratamentului este de 2 luni.

Înscrierea în programul National Stop Fumat la nivelul judeţului Mureș se face la numărul de telefon 0771 679 493 de luni până vineri între orele 8.00-16.00.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.